Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

15 Nov 2008

DEWAN PENYOKONG PAS ditubuhkan?

Kelab Penyokong PAS akan jadi dewan

Kelab Penyokong PAS (KPP) akan diangkat menjadi satu dewan yang setaraf dengan Dewan Ulama, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat dalam organisasi parti tersebut, kata Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Dr Mujahid Yusof Rawa.

"Sudah tentu, kerana itu asas kita. Hampir semua negeri dan kawasan ada kelab penyokong PAS," katanya ketika mengulas mengenai langkah PAS berhubung dengan keahlian bukan Islam.

mujahid rawaKetika dihubungi Malaysiakini, beliau berkata, kelab tersebut terletak di bawah lajnah yang dipengerusikannya itu dan keahliannya hingga kini mencecah antara 15,000 hingga 20,000 orangi.

Menurut Dr Mujahid lagi, kesediaan PAS untuk membuka keahlian kepada bukan Islam adalah rentetan daripada sokongan yang tinggi dan memberansangkan dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu.

"Memandangkan bilangan sokongan (mereka) tinggi dan terlibat dengan formal dalam PAS, lebih baik kita buka keahlian dan menjadi sebahagian daripada organisasi PAS," tambahnya.

Bagaimanapun, kata beliau, nama dewan tersebut belum ditentukan lagi.

Idea membuka keahlian bukan Islam menjadi sebuah dewan adalah reaksi daripada kertas kerja yang beliau bentangkan sewaktu permukiman PAS di Langkawi minggu lalu.

Dibawa ke muktamar

Kertas kerja tersebut menyentuh tentang keahlian bukan Islam dalam organisasi PAS dan masa depan tanahair.

Ditanya bagaimana reaksi pimpinan PAS terhadap idea tersebut, beliau berkata secara umumnya, mereka bersetuju dan mahu ia disegerakan.

Sehubungan itu, kata Dr Mujahid, beliau akan menyediakan satu kertas kerja yang akan memperincikan aspek perlaksanaan teknikal sebelum ia diluluskan dalam muktamar tahun hadapan.

Katanya, ini kerana ia melibatkan pindaan perlembagaan parti, terutama tentang fasal keahlian.

"Ia juga termasuklah urusan pembudayaan ahli dan pengurusan organisasi. Tidak mudah untuk menjadikan ia satu budaya dan suasana baru dalam PAS.

"Saya berharap transisi membuka pintu kepada bukan Islam (menjadi ahli PAS) berlaku dengan teratur, terang dan lancar.

"Usul yang datang daripada PAS Pusat itu diharap akan diluluskan," katanya.

ADUN Kuala Nerang bebas muflis

KUALA NERANG: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim (gambar) berkata, beliau sudah menjelaskan semua hutang bank sebanyak RM150,000.

Katanya, peguam beliau telah mengemukakan permohonan untuk mengetepikan penghakiman mahkamah 3 November lepas yang mengisytiharkan dirinya muflis.

"Perintah dari mahkamah pun belum dikeluarkan," katanya kepada pemberita pada majlis khatan perdana anjuran Kelab Kebajikan dan Sosial Kakitangan Hospital Kuala Nerang dan Adun Kuala Nerang di sini, hari ini.

Khamis lalu, media melaporkan Kedah berkemungkinan menyaksikan pilihan raya kecil berikutan keputusan mahkamah mengisytiharkan ADUN Kuala Nerang itu muflis.

Pada pilihan raya umum Mac lepas, Syed Sobri menewaskan calon PAS, Zawawi Ahmad dengan majoriti 805 undi. BERNAMA

JJ mengamuk di MasjidKeratong 4 ~ Malaysiakini

KERATONG: [4.00 pm] Satu berita gempar telah terjadi selepas solat Jumaat sebentar tadi. Ia berkaitan dengan “amukan” Ahli Parlimen Rompin Jamaluddin Jarjis terhadap Imam Solat Jumaat di Masjid Felda Keratong 4 dekat sini.

Kejadian dipercayai berpunca daripada “sakit hati” terhadap Iman Solat Jumaat terbabit yang membuat khutbah perihal soal “Keadilan Dalam Islam”.

Iman yang mengendalikan khutbah tersebut ialah Ustaz Suhaimi Saad (foto) , yang juga merupakan Timbalan Yang Di Pertua Dewan Pemuda PAS Pahang. Menurut Ustaz Suhaimi, ketika membaca khutbah beliau menyentuh tentang keadilan yang dituntut dalam Islam secara menyeluruh. “Ini termasuklah hal-hal yang berkaitan dengan akta zalim (ISA) yang dilihat tidak adil dalam Islam” katanya.

Menurutnya selepas selesai mengimami solat, beliau telah didatangi oleh Ahli Parlimen Rompin itu dalam keadaan yang penuh dengan emosi dan muka yang bengis. “Saya tidak menyedari bahawa Ahli Parlimen Rompin itu turut menjadi jemaah solat Jumaat yang saya imamkan” katanya.

JJ memang "pencinta wanita" hatta gunting rambut dan janggutpun mesti wanita..

JJ memang

Ahli Parlimen Rompin itu telah mengherdik Ustaz Suhaimi yang membaca khutbah berbaur politik katanya. Namun beliau menjawab “Khutbah yang saya baca itu adalah secara umum berkaitan Islam dan tidak bertujuan politik”.

Namun JJ nampak marah dan tidak berpuas hati dengan berkata “Andainya khutbah seperti itu dibaca, saya pun boleh membawa khutbah”. Lalu Ustaz Suhaimi menyahut “Jika Dato’ fikir, boleh membaca khutbah apa salahnya. Elok Dato’ baca khutbah minggu depan” .

Kenyataan Ustaz Suhaimi itu amat menyiksakan jiwa Ahli Parlimen Rompin berkenaan. Di mana akhirnya beliau mencabar supaya Ustaz Suhaimi keluar masjid. Mungkin cabar itu dibuat bagi “membelasah” Ustaz Suhaimi. Kerana kami difahamkan terdapat ramai puak-puak UMNO karat dan kroni Jamaluddin Jarjis sedang menunggu diluar.

Melihat keadaan itu, beberapa orang jemaah dan sahabat beliau menasihat agar tidak keluar masjid bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Maka akhirnya Ustaz Suhaimi menjawap pelawaan JJ itu dengan berkata “Elok kita berbicara dalam masjid Dato’.. kerana ini rumah Allah dan lebih afdal dari diluar”. Ketika itu JJ dan kuncu-kuncunya telah menunggu dengan “geram” dan “penuh emosi” diluar. Mungkin bagi mereka, sekejap lagi Ustaz Suhaimi iaitu Imam yang membaca khutbah dan menjadi Imam solat Jumaat di Keratong 4 itu akan dibelasah cukup-cukup agaknya.

Namun dek kerana beliau tidak keluar, akhirnya kumpulan Ahli Parlimen terbabit beredar dari masjid dengan perasaan yang amat kecewa. Mujurlah kejadian itu tidak berakhir dengan insiden yang lebih buruk lagi. Jika tidak sudah pasti satu peristiwa gempar akan berlaku di Masjid Keratong 4 siang tadi.

Peristiwa yang berlaku ini jelas sekali mencerminkan betapa buruknya keperibadian Ahli Parlimen Rompin itu. Maka sahlah keputusan Pak Lah untuk tidak melantik beliau kekal dalam kabinet barunya adalah tepat sekali.

JJ sebelum ini pernah dikaitkan dengan beberapa insiden yang amat memalukan termasuk kes “Raba Punggung” di sebuah hotel di Kuala Lumpur dan sebelum ini. Naman beliau juga dikaitkan dengan kes “Norrita Samsuddin” hingga menyebabkan pihak berkuasa terpaksa menutup siasatan kes tersebut dengan keputusan “tiada pembunuh sebenar”.

Bahkan lebih aneh lagi pihak polis menyatakan bahawa ” terdapat dua lembaga yang tidak dikenalpasti telah membunuh pragawati itu”. Hingga sekarang ianya masih menjadi misteri. Apapun, ramai yang mengaitkan nama JJ dalam kes tersebut, samalah dengan TPM Najib yang dikaitkan dengan kes Altantunya selama ini.

Sikap panas baran yang ditunjukkan oleh beliau itu, jelas sekali tidak menghormati kesucian “rumah Allah”. Beliau tergamak menyerang Imam yang mengimami solat Jumaat dimana beliau sendiri menjadi makmumnya ketika itu.

Apakah manusia seperti ini boleh dilantik dan dikekalkan sebagai pemimpin umat Islam. Maka diharap dengan peristiwa ini, ia dapat memberi kesedaran kepada rakyat di Rompin agar menolak beliau dalam pilihanraya umum akan datang.


http://www.pahangdaily.co.cc/


{Nampaknya kes ini bakal menjatuhkan reputasi JJ yang khabarnya sedang menginta untuk menjatuhkan Adnan Yaakob sebagai Menteri Besar Pahang tidak lama lagi. Kami difahamkan JJ sedang membina kekuatannya, kerana beliau tahu bila Najib Razak menjadi Perdana Menteri nanti sudah pastilah namanya akan naik sebagai calon yang paling sesuai ke jawatan MB Pahang itu. Team Adnan harus berhati-jati dengan kelibat dan gerakan “grass root” yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Rompin yang paling biadap ini. Jika tidak negeri Pahang akan berada dalam “kegelapan” kerana ditadbir oleh kaki “raba punggung” dan “kaki skandal seks” seperti beliau itu}.

SUBHANALLAH !!!

SUBHANALLAH !!! ALLAHU AKHBAR!! Saya terkejut melihat gambar yang dikirimkan kepada saya. Gambar Ali Ghufran @ Mukhlas, Iman Samudera dan Amrozi sebelum dikebumikan.

Berdasarkan gambar itu saya rasa ada cerita semasa hidup mereka yang disembunyikan dari pengetahuan kita. Namun selepas kematian mereka, wajah mereka bagaikan menceritakan segala-galanya kepada kita. Benarkah mereka pengganas. Wajah pengganaskah yg anda sedang lihat ini.


Wajah Imam Samudra

Misteri Tanda Syahid Amrozi Cs Terkuak

Tiada kata yang terucap melainkan kalimat takbir, Allahu Akbar, atas kondisi jenasah ketiga syuhada Bali. Betapa tidak, ketiga syuhada tersebut sangat jelas menampakkan tanda-tanda sebagai syahid seperti yang biasa ditemui di kancah peperangan, meski mereka 'tidak sedang berperang' melawan musuh Islam.

Setelah beberapa lama menunggu, akhirnya Kantor Berita Islam Muslimdaily.net mendapat ijin dari pihak keluarga, yang diwakili oleh Bp. Ali Fauzi, untuk mempublikasikan photo dua mujahid Bali yakni Amrozi dan Ust. Mukhlas. Bp Ali Fauzi berpesan agar photo ini disebarluaskan untuk memberikan bukti nyata atas misteri dan polemik yang terjadi ke atas Mujahid Bali, terutama Syuhada Tenggulun, terkait status mereka, apakah mati syahid atau tidak. Disamping itu memberikan hikmah nyata kepada seluruh kaum Muslimin bahwa perjuangan Islam yang mereka lakukan benar-benar ikhlas untuk tingginya kalimat Allah, dan bukan sekedar untuk aksi pamer.

Sebagaimana syuhada yang gugur dalam medan jihad, photo kedua syuhada Tenggulun terlihat tersenyum dengan barisan gigi yang terlihat rapi. Apalagi yang terjadi dengan Amrozi. Senyuman khas "The Smiling Bomber" yang seiring dengan kedua mata yang terbuka, terlihat seakan-akan bertemu dengan sesuatu yang membuat kagum. Mungkin sepasang bidadari yang menyambut ramah.

Kondisi tak jauh berbeda terjadi dengan jenasah Ust. Mukhlas. Ulama yang jago berorasi ini memperlihatkan senyuman dengan mata yang juga terbuka. Wajah bersih pun menjadi pertanda yang lain. Wajah bersih yang juga dimiliki oleh sang "Mujahid Hacker," Imam Samudera alias Abdul Azis. Imam memperlihatkan wajah tampan dan bersih, persis dengan kondisi Ust. Mukhlas.

Disamping analisis photo ketiga Mujahid Bali tersebut, keterangan dari lapangan makin memperkuat bukti bahwa ketiga pelaku aksi jihad tersebut adalah para Mujahidin, mereka telah memiliki niat yang tulus dan menemui kematian sebagai seorang syuhada. Berikut adalah bukti dan persaksian dari lapangan.

 1. Salah satu pelayat yang kebetulan ikut hadir di kediaman Hj. Tariyem adalah Ust. Abdul Rachim Ba'asyir. Menyaksikan bahwa ketika keranda jenasah masuk dan kain penutup keranda dibuka, sontak tercium bau wangi yang menyebar ke seluruh ruangan. Kejadian ini sempat membuat keheranan para pelayat, karena didalam ruangan yang sempit tersebut udara sangat pengap dan pengunjung berjubel dalam satu ruangan. Bila merupakan wangi dari minyak wangi, tak akan mampu mengalahkan bau badan para pengunjung dan tidak akan dapat memberikan aroma dengan kadar wangi yang sama." Allahu Akbar. Itu bukan bau minyak wangi. Bukan. Tapi bau wangi dari asy syahid," kata beliau.
 2. Selain itu, masih menurut Ust, Abdul Rachim, ketika kain penutup wajah dari Ust. Mukhlas di buka, terlihat jelas bulir-bulir keringat menempel di bagian muka. Kondisi yang sama yang terjadi dengan mereka yang masih hidup dan dalam kondisi kegerahan. Seakan Ust. Mukhlas merasakan kegerahan yang sama yang dengan kegerahan yang dialami oleh para pelayat beliau.
 3. Sebagaimana dilansir oleh beberapa media nasional, seperti detik.com, nampak jelas terlihat fenomena datangnya tiga burung hitam di atas kediaman syuhada. Ketiga burung ini jelas bukan burung Gagak seperti yang banyak diberitakan di media, karena memiliki leher yang panjang. Mereka datang begitu saja berputar-putar selama kurang lebih tujuh menit, dan kemudian pergi berpencar. Dua burung hitam terbang ke arah Timur, mereka merepresentasikan diterimanya amalan jihad Ust Mukhlas dan Amrozi, dan satu burung hitam terbang ke Barat, sebagai pertanda syahid atas diri 'Mujahid Hacker' Imam Samudera. Fenomena datangnya burung hitam ini sempat membuat suasana haru dengan teriakan takbir para pelayat.
 4. Seperti penuturan adik kandung Imam Samudera, Lulu Jamaludin, kakaknya menampakkan keanehan ketika akan dimasukkan dalam liang lahat. Bau wangi juga tercium dari jenasah Imam. Selain itu luka bekas tembakan peluru tajam terus menerus mengalirkan darah segar. Aliran darah ini keluar seperti yang terjadi dengan seseorang yang masih hidup ketika terluka. Masih menurut Lulu juga, wajah kakaknya lebih bersih dan tampan dari biasanya.
 5. Kabar terakhir baru saja diterima oleh salah satu kru muslimdaily.net. Beberapa hari yang lalu, tepatnya tiga hari setelah pemakaman Amrozi dan Ust. Mukhlas, keluarga Hj. Tariyem meminta beberapa orang untuk menjaga makam. Hal ini dilakukan untuk menghindari dan menjaga hal-hal yang tidak diinginkan. Beberapa diantara mereka yang ikut jaga adalah Sumarno, Baror, Rosyidin, Mashudi dan beberapa santri pondok Al Islam Tenggulun Lamongan. Mereka mengatakan mencium bau wangi keluar dari dalam kubur (makam). Bau wangi yang sama saat mereka pertama kali membuka kain penutup jenasah syuhada. Namun, bau wangi ini bukan seperti bau dari minyak wangi yang biasa mereka pakai atau dipakai oleh orang kebanyakan.


Jelas sudah keterangan yang diberikan Allah s.w.t. lewat kebesaran-Nya. Meski banyak pihak yang membantah, memberikan suara sumbang, dan menggalang opini massa untuk memojokkan status para Mujahid Bali, serta membuat makar melalui kaki tangan aparat pemerintah, namun Allah berkehendak lain. Dan siapakah sebaik-baik pembuat makar ? (far/MD)m ~ Nik HassanAzmi

14 Nov 2008

Selangor: Kosongkan setengah ekar banglo ‘abang Zack’

Kerajaan Selangor beri tempoh sebulan untuk kosongkan setengah ekar banglo ‘abang Zack’

KUALA LUMPUR - Kerajaan Selangor memberi tempoh selama satu bulan, bagi keluarga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang, Allahyarham Zakaria Md Deros untuk mengosongkan setengah ekar di kawasan banglo kediaman mereka.

Menurut Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim berkata Jawatankuasa Tanah Daerah telah menolak permohonan pemilikan tanah seluas 2,269 meter persegi di Kampung Idaman itu telah ditolak.

Mengikut rekod, Jawatankuasa Tanah Daerah pada 14 Disember 2007 telah menolak permohonan pemilikan tanah laman tersebut.

“Jawatankuasa itu juga membuat keputusan sebarang rayuan terhadap penolakan tersebut haruslah dibuat terus kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri,” katanya dalam sidang media semalam.

Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri telah mendengar taklimat dari Yang DiPertua Majlis Perbandaran Kelang (MPK) dan pejabat daerah berbincang mengenai banglo berkenaan yang menjadi kontroversi tidak lama dahulu.

“Mesyuarat EXCO hari ini (semalam) telah mengarahkan pihak MPK untuk memberitahu keluarga Allahyarham supaya mengosongkan tanah tersebut dalam masa sebulan dan mengeluarkan kompaun atas kesalahan menceroboh tanah milik kerajaan,”katanya lagi.

Kerajaan negeri katanya, berharap agar arahan itu dipatuhi tanpa perlu mengambil sebarang tindakan undang-undang atas dakwaan menceroboh tanah kerajaan.

Banglo yang siap dibina pada awal Oktober tahun lalu itu pernah mencetus kontroversi apabila kerja pembinaannya pada awal 2006 dimulakan tanpa kelulusan kebenaran merancang dan kelulusan pelan bangunan.

Atas sebab itu, pihak MPK telah mengenakan denda sebanyak RM19,373.00 iaitu 10 kali ganda bayaran pelan bangunan - SK

13 Nov 2008

PKR Menang satu ADUN di Sarawak ~ Malaysiakini

Gabrile Adit Adun BEBAS Ngemah akan masuk Parti Keadilan Rakyat. Satu upacara sambutan akan diadakan Sabtu ini.

Pucuk pimpinan – PKR, DAP dan PAS – akan hadir dalam satu jamuan ‘ Sahabat PKR ‘ pada malam Sabtu yang sama ini di Sibu untuk meraikan kesampaian Adun baru ke dalam Pakatan Rakyat.

Akan di rayakan sama ialah Dr. James Masing Salleh dan berapa ratus penyokongnya dari masyarakat Iban yang akan menjadi ahli PKR. ~ Tukar Tiub

P183 KANOWIT
N37 NGEMAH
N37 NGEMAH (7,709)(1.7%)
(Melayu/Melanau: 0.4%, Cina 7.8%, Iban: 91.7%, Lain-lain: 0%)

Penyandang: Gabriel Adit Demong
Majoriti: 1,707

Video Klip Sajak Kematian Di Sekolah !!

Video Kontroversi: Sajak Kematian Yang Hangat Diperkatakan
[Video Ini Kini Menjadi Perhatian Kementerian Pelajaran Malaysia]

12 Nov 2008

Pilihanraya Kecil di DUN Kuala Nerang? ~ Malaysiakini

oleh Nasirzakaria.com

Khabar angin yang mula bertiup menunjukkan kemungkinan satu lagi pilihanraya kecil akan berlaku di DUN Kuala Nerang, di bawah Parlimen Padang Terap, Kedah setelah ADUN Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim dilaporkan muflis.

Menurut berita yang dipercayai, Speaker DUN Kedah, Dr. Isa Ismail sudah menghantar surat kepada SPR berkenaan kekosongan kerusi DUN tersebut.

Berikutan itu, semua jentera parti terutama PAS dan UMNO mula digerakkan untuk mengadakan persiapan menjelang pengumuman pilihanraya kecil tersebut.

Datuk Syed Sobri Syed Hashim yang memenangi Pilihanraya ke 12 yang lalu menewaskan Ust.Zawawi Ahmad yang merupakan YDP PAS Kawasan Padang Terap dengan majoriti hanya 805 undi.

N7 KUALA NERANG
Jumlah Pengundi: 18,394
Peratusan Kaum: M:96.91% C:1.97% I:0.19% L:0.93%
1. Datuk Syed Sobri Syed Hashim (BN) (7,856)
2. Zawawi Ahmad (Pas) (7,051)
Majoriti: 805
Jumlah undi: 15,216
Peratus mengundi: 82.72%
Undi rosak: 309

11 Nov 2008

Himpunan Mansuhkan ISA - 10,000 Pemuda Terengganu Akan Turun

http://buletinonline.net/images/berita13/mansuhisa.jpg
Kuala Terengganu – Pemuda PAS Terengganu akan menyahut seruan himpunan raksaksa yang akan dianjurkan oleh Pemuda PAS Pusat bagi membantah penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan menghantar 10,000 orang anggotanya.


Setiausaha Pemuda PAS Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah (gambar) optimis akan dapat menghimpunkan jumlah tersebut menjelang ‘Himpunan Mansuh ISA’ yang dijadualkan berlangsung pada awal tahun hadapan (2009).

http://buletinonline.net/images/berita13/wsukairi.jpgBeliau berkata kempen secara intensif bagi memberikan kesedaran dan awasan kepada semua anggota pemuda PAS Terengganu sudah pun digerakkan.

“Kita optimis dan yakin akan dapat mengumpulkan 10,000 orang anggota pemuda yang akan turun menyertai Himpunan tersebut,

“dengan kerjasama setiap kawasan parlimen (Terengganu) kita harap dapat mencapai sasaran seramai 1,500 dari seriap kawasan,”kata beliau yang dihubungi Buletinonline semalam.

Katanya, walaupun tarikh sebenar belum ditetapkan lagi, beliau berharap pihak kawasan dapat menyiapkan senarai lengkap penyertaan dalam tempoh dua bulan ini.

Beliau berharap dengan itu, setiap anggota pemuda dapat me’uar-uar’kan program Himpunan Mansuh ISA ini bermula dari sekarang.

“Seluruh anggota yang terlibat akan mengedarkan risalah penerangan dan seruan ‘Himpunan’ kepada orangramai ditempat-tempat umum termasuk dipasar-pasar besar dan sekitar bandar Kuala Terengganu serta Bandar-bandar utama di daerah,”kata beliau.

Menurutnya ‘Himpinan Mansuh ISA’ kali ini mengambil ‘model’ Himpunan Aman BERSIH yang telah Berjaya diadakan setahun yang lalu, yang telah membawa impak yang besar kepada seluruh rakyat.

“Kemeja T (T-Shirt) Himpunan Mansuh Isa yang berwarna merah hitam berharga RM10 akan mula di edarkan bermula minggu depan,

“pihak kawasan boleh menghubungi Sekretariat Himpunan Mansuh ISA peringkat negeri yang ditubuhkan dibawah Setiausaha Pemuda Negeri dari masa ke semasa bagi mendapat arahan dan perkembangan lanjut,”tambahnya


Kempen Turun Harga Minyak ~ Malaysiakini

menteri-tak-pakai

Kempen Turun Harga Minyak


Syabas kepada menteri kita ni…

Seluruh rakyat malaysia bergembira dengan berita terbaru ini…

Harga roti canai, teh tarik turun 10 sen; nasi kandar 20 sen….

Roti Canai dah turun harga 10 sen..Buat apa kita sibuk-sibuk pasal minyak lagi,Kan roti canai dah turun…kita semua tak guna minyak.Kita semua pakai roti canai saja.Ke mana saja kita pergi mesti kita bawa roti canai,kita guna roti canai.. Semua tempat ada roti canai,Kalau tidak ada roti canai susahlah kita kerana roti canailah segala-galanya bagi kita..Kalau boleh biar pak menteri ni turunkan lagi 10sen harga roti canai minggu depan..

Besok.. kita pi stesen minyak, beli roti canai dan teh tarik dengan harga baru yang diturunkan 10 sen daripada harga asal … Yahoooo

Cerita Asal ada kat sini

~ Pinkturtle

AJK Pemuda dan Wanita Umno Ditangkap Kerana Berkhalwat ~ Malaysiakini

khlwat1

AJK Pemuda dan Wanita Umno Ditangkap Kerana Berkhalwat

INI ada cerita satu cerita sedap! Cerita ini melengkapkan betapa buruk dan huduhnya parti Umno yang diasaskan oleh Datuk Onn Jaafar itu. Cerita ini datangnya dari Rantau Panjang Kelantan bumi kelahiran saya. Yang membawa cerita ini sahabat saya, yang baru tiba dari kampung beberapa jam lalu.

Menurut sahabat saya itu, cerita ini ada dimuatkan dalam akhbar harian bersaiz tabloid. Tidak pasti apakah ianya terdapat dalam edisi nasional atau hanya disiarkan pada eisi pantai timur saja. Saya tidak membaca akhbar berkenaan jadi tidak tahulah samada ia ada menyiarkan berita berkenaan atau tidak.

Tetapi kata kawan saya itu, edisi pantai timur ada menyiarkannya dan beliau ada membacanya.

Ceritanya bukan seperti apa yang berlaku di Seremban kelmarin, perwakilan bertumbuk dan sampai masuk wad kecemasan. Tetapi cerita ini lain versinya namun ia merupakan cerita yang kerap kedengaran berlaku dalam Umno dari dulu, kini dan mungkin selamanya. Nauzubilahhiminazalik!

Saya kenal dengan watak dalam cerita ini. Dan lokasi kejadian juga saya tahu malah sering melalui lokasi berkenaan kalau sesekali balik kampung menggunakan jalan berkenaan. Malahan sewaktu kawan itu bercerita saya terbayang akan tempat kejadian itu. Memang saya arif benar dengan lokasi itu.

Cerintanya begini; seorang wanita Umno telah ditangkap sedang berkhalwat dengan bekas ahlijawatankuasa Umno bahagian Rantau Panjang. Mereka dicekup ketika (katanya) sedang berasmara di dalam kebun getah. Tak terbayang bagaimana mereka boleh berasmara di tempat itu! Wanita Umno itu masih bersuami dan bekas ahli jawatankuasa Pemuda itu juga ada isteri dan merupakan seorang guru kanan sebuah sekolah di kawasan itu. (Biarlah saya tidak sebut nama kampung… malu orang kampung itu nanti).

Menurut kawan saya itu mereka sudah lama mengadakan hubungan sulit itu dan diintip oleh pasukan Pencegah Maksiat. Ketika pasukan Pencegah Maksiat itu mengepung pasangan itu mereka tidak menyedari dan terus dengan ‘politik’ mereka itu. Selepas pasukan itu memperkenalkan diri baru mereka sedar dan terkejut besar. Katanya si perempuan itu cepat-cepat menarik kain dan mengemaskan pakaiannya, selamba saja.

Kata kawan saya itu, pasangan itu kira berani juga. Kerana apabila pasukan Pencegah Maksiat memperkenalkan diri mereka juga turut memperkenalkan diri mereka. “Saya ahli jawatankuasa Pemuda Umno Rantau Panjang,” kata si lelaki. “Saya ahli wanita Umno Rantau Panjang,” ujar pula di perempuan engan bangga.

Mereka mengharap dan mengira apabila memperkenalkan diri mereka sebagai ahli Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Perkembar) alias Umno itu, pihak pencegah tidak akan mengambil apa-apa tindakan dan melepaskan mereka. Namun keahlian itu tidak dipedulikan oleh pasukan Pencegah Maksiat itu. Mereka akhirnya dibawa ke Pejabat Agama dan katanya ditahan sehari semalam dalam lokap.

Pemimpin Umno bahagian Rantau Panjang khabarnya ada menelefon pihak pencegah maksiat supaya melepaskan pasangan berkenaan tetapi tidak memberi apa-apa kesan. Pihak pencegah tetap dengan tugas dan tanggungjawabnya menahan dan mendakwa pasangan itu. Sybas diucapkan kerana menjalankan tugas yang diamanhakan.

Saya mengeluh panjang mendengar cerita itu. Malu rasanya, apa lagi keduanya sudah bersuami dan beristeri dan sudah ada anak. Anak mereka pula dikatakan berkasih dan bercinta antara satu sama lain. Apa lagi si jantan itu seorang guru. Tidak patut melakukan kerja keji begitu. Tetapi apa nak dikata jang itulah manusia yang kadang kala terbabas dan lupa daratan itu. Ada kalanya nafsu menguasi akal!

Bila saya balik kampung nanti tentu cerita ini akan didendangkan lagi dengan irama dan senikata serta dialog yang lebih menarik dan romantik lagi!

http://msomelayu.blogspot.com

10 Nov 2008

50 Dalil Mengapa Mat Tyson Mesti Menang Timbalan Presiden UMNO ~ Malaysiakini


 1. Dia jiran saya di Kelana Jaya
 2. Ada dua Muhammad dalam namanya
 3. Orang kampung yang berjaya dalam politik
 4. Orang kampung yang berjaya jadi jutawan
 5. Nama Muhammad lebih baik dari nama Muhyidin atau Ali
 6. Setia dengan parti melebihi agama, bangsa dan tanahair
 7. Dulu antara pemimpin yang hensem dan selalu pakai songkok
 8. Lebih tinggi dari Najib
 9. Pernah gagah macam Mike Tyson
 10. Lebih tua dari Najib
 11. Boleh ganti aruah Gaffar Baba
 12. Ada Sijil Perguruan, Maktab Perguruan Harian Kuala Lumpur (1964),
 13. Siswazah Pengajian Melayu, Universiti Malaya (1979)
 14. Pernah jadi cikgu (1965 - 1979)
 15. Pernah jadi Penolong Pengarah Bahagian Perancangan Kementerian Pendidikan (1980)
 16. Pernah jadi pembantu Khas Timbalan Menteri Pendidikan (1981)
 17. Pernah jadi Ahli Dewan Undangan Negeri Batang Kali, Selangor (1982)
 18. Pernah jadi Menteri Besar Selangor (1986 - 1997)
 19. Pernah jadi Ahli Majlis Tertinggi Umno (1987 - 1993)
 20. Pernah jadi Naib Presiden Umno (1993 - 2004)
 21. Ketua Umno Bahagian Kelana Jaya (Mulai 2003)
 22. Sekarang Ketua Penerangan UMNO (Mulai 2004)
 23. Pernah melarikan puteri Sultan
 24. Pernah Kahwin lari di Golok
 25. Pernah berbohong secara hitam putih dengan Sultan
 26. Pernah dimurkai Sultan kerana selamba berbohong
 27. Pernah bercerai dengan puteri Sultan dan bayar juta-juta
 28. Pernah bawa wang juta-juta dalam guni ke Australia
 29. Pernah kena tangkap kerana bawa wang dalam guni dan tidak isytihar ke Imigresen Australia
 30. Pernah didakwa di mahkamah Australia kerana tidak isytihar wang juta-juta dalam guni
 31. Pernah mengaku dalam mahkamah no speaking inglis
 32. Pernah terlepas hukuman mahkamah Australia sebab teknikal
 33. Pernah mengatakan blogger adalah pengecut
 34. Pernah bergaduh secara siber dengan RPK
 35. Pernah masuk mahkamah kerana kes kahwin
 36. Pernah dan masih ada duit juta-juta
 37. Pernah dan akan terus hulur duit dalam sampul juta-juta
 38. Pernah sakan mempromosi Melayu Baru
 39. Pernah saakan mencium tangan Mahathir, Anwar dan Pak Lah
 40. Akan mencium sakan tangan Najib
 41. Beliau dikatakan telah menderma kepada Umno sebanyak RM10 juta
 42. Menurut laporan-laporan media termasuk Brisbane Courier Mail, pernah memiliki enam hartanah di New Zealand yang didaftarkan atas nama isterinya. Hartanah berkenaan dibeli pada tahun 1996 pada harga melebihi 3 juta dolar Australia (pada waktu itu).
 43. Pernah atau masih lagi memiliki enam hartanah dibeli di pulau utara New Zealand, iaitu satu di Pakurunga seluas 4573 meter persegi yang dibeli pada 18 Jun, satu di Otahuhu seluas 1713 meter persegi yang dibeli pada 27 Nov., dan
 44. Pernah atau masih lagi memiliki empat hartanah lain di Mataitai dengan jumlah keluasan 144 hektar yang dibeli antara 29 November 1996 dan 11 mac 1997.
 45. Pernah lelong habis tanah Melayu di Kajang kepada orang asing, antaranya bangunan lama MPKj sendiri.
 46. Ada blog sendiri dan tulis sendiri entri, bukan penulis upahan
 47. Pernah ada buku mengenai Melayu Baru
 48. Kalau dia menang, Selangor boleh ditawan semula oleh BN dengan politik wang yang bilion-bilion
 49. Kalau dia menang, pertama kali Timbalan Perdana Menteri dikalangan senator
 50. Kalau dia menang, boleh ada pilihanraya kecil di Selangor dan dapat memulihkan ekonomi negara dengan curahan wang bajet baru oleh kerajaan bawah Najib
~ FUDZAIL, DUBAI

Al-Quran Dihina

Salam Blogger,


INILAH nilai AL-QURAN di mata bukan Islam...
INILAH perasaan geram bukan Islam terhadap AL-QURAN...
INILAH hakikatnya kedudukan Islam di mata bukan Islam...


SEDARLAH wahai yang beragama Islam, kita dalam terancam...
SEDARLAH wahai yang beragama Islam, agama kita dihina dimana-mana...
SEDARLAH wahai yang beragama Islam, inilah habuan kerana kita tak bersatu...


ADAKAH kita redha dengan pebghinaan ini...
ADAKAH kita mampu diam dan sabar jika AL-QURAN junjungan dijadikan begini...
ADAKAH kita sanggup untuk terus tidak bersatu dan terus berpecah-belah...Walaupun gambar-gambar ini bukan berlaku di Malaysia, namun TIDAK MUNGKIN suatu hari nanti ia akan berlaku di Kelantan, Pahang, Melaka, Selangor, Perak, Johor atau Sabah jika umat Islam di negara Islam Hadhari ini TIDAK BERSATU dan terus bermusuhan dan berpecah belah...


Walau apapun yang kita berselisih faham atau berbeza pendapat, yang penting ialah agama Islam itu sentiasa di hati dan dijunjung...


'SALAM PERJUANGAN ISLAM'
Ikhlas,

SARFAMS BLOGSPOT.COM

Iman Samudara ,mula belajar buat BOM di Malaysia? ~ Malaysiakini


Proses mengali kubur Iman Samudara di kawal oleh Polis
Foto lengkap di: KOMPAS IMAGES


Jenazah Iman Samudara sampai dengan helikopter

JAKARTA - Tidak berbeda jauh dengan Amrozi, Imam Samudra yang dikenal pintar di sekolah mengalami banyak perubahan sejak merantau ke Malaysia, Pakistan, dan Afganistan.

Lulus dari Madrasah Aliyah Negeri, dengan uang hasil menjual perhiasan ibunya, pada tahun 1990 Imam Samudra pergi ke Malaysia, kemudian ke Pakistan, dan Afganistan.

Di Afganistan, dia mengikuti kegiatan bersama tim yang jumlahnya sampai 7 orang. Dia sempat tinggal 2,5 tahun. Pada tahun 1992, dia kembali ke Malaysia dan tinggal di Johor.

Selama merantau, dia putus kontak sama sekali dengan keluarganya. Namun, tahun 1998, Samudra mengenali mengenalinya kembali.

Selama Samudera berada di Malaysia dan di Afghanistan, dia diketahui belajar mengenai jihad dan menggunakan senjata api, merangkai bom, serta menggunakan ranjau.

Dia juga bertukar informasi dengan orang-orang melalui internet yang disebut sebagai pemimpinnya. Dia ingin berjihad ke Indonesia dengan cara dia sendiri. Dan itu dibuktikannya dengan kembali ke Indonesia tahun 2000, dan berniat meledakkan bom di Indonesia. Untuk melaksanakan niatnya, di Indonesia dia melakukan pengamatan selama satu bulan. Observasi dilakukan di Jakarta dan Batam.

Bahkan untuk lebih memuluskan aksinya, pada akhir tahun 2000 dia tinggal di Batam. Hingga akhirnya, meledak lah bom di sebuah gereja di Batam, pada saat malam natal. ~ News.Okezone

GUGURNYA PERINDU SYAHID - Malaysiakini

IMAM SAMUDRA DIMAKAMKAN DI TPU LOPANG GEDEJENAZAH AMROZI DAN MUCHLAS DISAMBUT WARGA


Ketika artikel ini di tulis, ribuan rakyat Indonesia sedang dan masih “berperang” dengan pihak polisi sebaik sahaja keranda jenazah yang di baluti ayat-ayat suci Al Quran yang membawa Amrozi, 47, Ali Ghufron @ Mukhlas, 48, dan Imam Samudra, 38 selamat di kebumikan.

Bukit Nirbaya, Pulau Nusakambangan menjadi saksi betapa jasad ketiga-tiga pengebom bali ini akhirnya terkulai layu tidak bernyawa setelah di tembak di bahagian jantung oleh pasukan penembak tepat yang di bawakan khas untuk melaksanakan hukuman tersebut.

Dengan pengkebumian ini, maka berakhirlah satu lagi episod perjuangan yang menimbulkan tanda tanya kepada kita betapa kematian mereka adalah merupakan sesuatu yang patut di tangisi atau di syukuri.

Saya cukup yakin dan pasti, kematian ketiga-tiga pejuang prolifik ini bukan sahaja akan melahirkan lebih ramai lagi amrozi, ali ghufron dan imam samudera bahkan akan menyaksikan satu episod perjuangan yang lebih efektif di Indonesia.

Kita tidak boleh membandingkan “Thoriq” Perjuangan di Malaysia dan Indonesia. Namun, apa yang pasti, semangat juang serta istiqamah yang di tunjukkan oleh saudara-saudara kita di Indonesia seharusnya menjadi satu keinsafan dan bertindak sebagai “trigger” untuk menyedar dan meneruskan kesinambungan perjuangan Islam di bumi Malaysia ini.

Saya menggambarkan dalam pandangan peribadi saya bahawa kondisi yang di alami oleh ketiga-tiga pengebom bali ini sewaktu mengebom pulau dewata tersebut adalah atas dasar “cintakan syahid”. Saya tegaskan bahawa bukanlah bermakna saya menyokong pengeboman tersebut. Bahkan di sisi Islam sendiri tindakan tersebut adalah salah dari segi prinsip asas jihadnya. Mungkin ada agenda lain yang tidak di ketahui. Namun, dalam bersangka baik di atas prinsip yang di pegang oleh ketiga-tiga mereka ini, saya menyifatkan ianya sebagai satu langkah yang nekad akibat kerinduan yang tinggi kepada syahid.

Subhanallah, betapa mulianya jasad yang gugur dan roh syahid kerana Islam di sisi Allah S.W.T di akhirat kelak. Sedikit sebanyak hati terasa sebak, dunia yang menghampiri penghujungnya dalam tempoh 2 jari ini serta suasana di Negara sekarang mungkin tidak mengizinkan kita menghampiri syahidnya dalam peperangan. Namun, alangkah ruginya diri jika jiwa kekosongan daripada merindui syahid.

Buat mereka sebagai saudara saya, moga-moga Allah mengasihi roh dan jasad mereka di bawah lindungan ArasyNya.

Sirih di junjung, tapak di angkat,
Keris kesuma tiada kan hilang,
Agama di junjung, Islam di angkat,
Syahid sejiwa, ribuan berjuang.
.

Imam Samudra mati Syahid? ~ Malaysiakini

Serang, Banten (arrahmah.com) - Hari ini telah dijemput para bidadari para kafilah syuhada, Mujahid Imam Samudera, Mujahid Amrozi dan Mujahid Ali Ghufron. Mereka semua telah menunjukkan pada umat ini bagaimana sikap mujahid sejati yang tetap istiqomah.Sejak kedatangan jenazah Mujahid Imam Samudera yang diterima dirumah istri beliau Zakiah Derajat, keluarga besar tampak tabah dan meyakini akan syahidnya As Syahid Imam Samudera.

Wajah as syahid Imam Samudera yang sempat dibuka keluarga tampak putih segar, tersenyum dan berpaling kekanan sebagaimana ekspresi raut kebahagiaan dan kepuasan bertemu dengan Sang Khalik. As Syahid Imam Samudera membawa luka yang akan menjadi bukti di hadapan Allah untuk menjadi salah satu pengikut rombongan kafilah syuhada.

Setelah disholatkan keluarga, jenazah dibawa menuju masjid Al Manar Serang Banten diiringi ribuan masyarakat pada kanan kirinya jalan. Sholat jenazah diikuti ribuan umat muslim sehngga memerlukan 3 kali kesempatan sholat jenazah.

Walaupun dengan penjagaan yang sangat ketat dari aparat, hal ini tidak menyurutkan ribuan kaum muslimin mengiringi as syahid Imam Samudera untuk mengantarkan ke kuburnya. Gema takbir terus membahana mengiringi As Syahid Imam Samudera menjemput bidadari.
Sungguh,As Syahid memberikan pelajaran yang sangat berharga bagi para mujahid bagaimana wujud Iskariman au mut syahidan

9 Nov 2008

Kerusi terbang warnai sidang Umno Seremban ~ MalaysiakiniKECOH... Sebahagian daripada anggota perwakilan cuba
mententeramkan perwakilan yang bertengkar ketika Mesyuarat
Perwakilan Umno Bahagian Seremban di dewan Kelab Golf
Taman Tuanku Ja'afar hari ini. - fotoBERNAMA

[DIKEMAS KINI] SEREMBAN: Mesyuarat peringkat bahagian yang dijadual berakhir hari ini 'tercemar' apabila Persidangan Perwakilan Umno Seremban pagi ini terpaksa ditangguhkan ekoran pergaduhan sehingga menyebabkan dua perwakilan cedera ringan.

REAKSI PRESIDEN

Dalam reaksi segera di Kepala Batas, Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kecewa dengan pergaduhan yang berlaku sambil menyifatkan ia sebagai kejadian yang amat memalukan.

Kejadian itu tidak sepatutnya berlaku dan setiap perwakilan harus mematuhi peraturan dan perjalanan mesyuarat dengan baik, kata beliau.

Tegas beliau, tindakan disiplin boleh diambil terhadap mereka yang terlibat jika didapati bersalah.

Katanya, bukan sahaja politik wang yang boleh dikenakan tindakan disiplin malahan kes yang melibatkan pergaduhan juga boleh diambil tindakan sama.

Sebaik diajukan soalan itu oleh wartawan, beliau terus menghubungi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan menerusi telefon bimbit seorang pengawal peribadinya bagi mendapatkan gambaran sebenar mengenai kejadian itu.

Perdana Menteri berkata, oleh kerana kejadian itu mengakibatkan kecederaan kepada perwakilan, ia juga merupakan satu perbuatan jenayah dan boleh dikenakan tindakan menurut Kanun Keseksaan.

Ketua Umno Cawangan Jalan Kuala Pilah, Abd. Halim Lokman pula membuat laporan di Balai Polis Senawang kerana cedera dipukul seorang pengawal keselamatan.SEBAHAGIAN daripada anggota perwakilan cuba meleraikan
pergaduhan yang tercetus pada Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian
Seremban di dewan Kelab Golf Taman Tuanku Ja'afar. - fotoBERNAMA

PUNCA KEJADIAN

Mesyuarat yang dimulakan pada pukul 10 pagi tadi menjadi gamat dengan adegan baling kerusi dan tumbukmenumbuk di dalam dewan Kelab Golf Taman Tuanku Ja'afar.

Keadaan menjadi kecoh selepas kira-kira 20 minit mesyuarat dimulakan apabila salah seorang ahli Umno cawangan bahagian itu enggan balik ke tempat duduk walaupun diarahkan oleh Timbalan Pengerusi Tetap bahagian Othman Senara.

Apabila seorang ahli jawatankuasa keselamatan cuba meminta lelaki itu duduk, beberapa orang penyokongnya bangun dan menimbulkan kekecohan yang berlarutan selama hampir setengah jam menyebabkan sebahagian daripada perwakilan yang datang melarikan diri.

Ketua Umno Bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail kemudian mengeluarkan usul supaya mesyuarat itu ditangguh dan diserahkan perjalanannya kepada Majlis Tertinggi.KETUA Cawangan UMNO Sikamat Datuk Md. Yusop Harmain Shah
bersetuju dengan Timbalan Pengerusi Tetap menanguhkan Persidangan tersebut apabila keaadaan tidak dapat dikawal
sehingga ada perwakilan bertumbuk, membaling kerusi dan mengeluarkan kata-kata kesat. - foto Utusan oleh ABD. RAZAK AID

Naib Ketua Umno Bahagian Seremban, Mohd Nor Awang kemudian mengadakan sidang akhbar untuk kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu selepas melakukan demontrasi di hadapan dewan dengan membawa sepanduk mengutuk Ishak.

Katanya, kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu cuma mahu melahirkan rasa tidak puas hati kerana cawangan-cawangan mereka belum lagi bermesyuarat.

"Ishak dengan sewenang-wenangnya menggunakan kuasa untuk mengadakan mesyuarat bahagian walaupun Majlis Tertinggi mahukan semua mesyuarat cawangan diselesaikan dahulu, baru boleh mesyuarat bahagian dibuat," katanya.

RAHIM ELAK WARTAWAN

Pengerusi Jawatankuasa Pemantau Umno Bahagian Seremban yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Rahim Thamby Chik hadir pada mesyuarat itu, tetapi beliau enggan menemui pemberita.

Kelmarin, Mohd. Nor yang telah didakwa di Mahkamah Sesyen Seremban pada 2 September lepas atas dua tuduhan memberi rasuah kepada perwakilan, telah melakukan demontrasi di hadapan Wisma Umno Negeri Sembilan.

Beliau yang sepatutnya mencabar Ishak gagal bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Seremban selepas Majlis Tertinggi kelmarin membuat pengumuman bahawa beliau tidak layak bertanding jawatan itu kerana masih dalam pertuduhan rasuah.

Ini bukan kali pertama kekecohan disaksikan ketika persidangan perwakilan di peringkat bahagian.

Pada 17 Oktober lalu, Persidangan Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

ULASAN MB

Dalam pada itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, insiden pergaduhan pada persidangan perwakilan Umno Bahagian Seremban pagi ini tidak sepatutnya berlaku.

Sambil melahirkan rasa sedih dengan kejadian itu, Mohamad, yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan, berkata beliau akan meneliti laporan penuh insiden itu daripada jawatankuasa pemantau.

"Setakat ini, saya sedang menunggu laporan jawatankuasa pemantau," katanya kepada pemberita ketika mengulas kejadian iu.

Burung Belibis iringi jenazah Amorzi ~ Malaysiakini


JAKARTA - Kira-kira satu jam sebelum kedatangan jenazah Amrozi dan Muklas, warga yang mendapati kawasan sekitar rumah Hj. Tariyem, dikejutkan dengan kedatangan tiga burung belibis yang melayang-layang di udara Desa Tenggulun, Solokuro, Lamongan.

"Ini menandakan jenazah mereka langsung bertemu dengan Allah. Burung itu bidadari yang menjemput," ungkap Haji Ahmad, salah satu pendukung Amrozi.

Mereka yakin jenazah ketiga-tiga itu mati yang telah dijantung pada hari tadi, Amrozi, Muklas dan Imam Samudra akan masuk surga.

Jenazah Amrozi tiba sekira pukul 9.20 WIB , dengan menggunakan dua kereta ambulans yang bertuliskan Puskesmas Tikung disertai kereta Polis dari Balai Polis Lamongan dan Bojonegoro~ News Okezen

Presiden Republik Islam Iran berdakwah kepada Obama ~ Malaysiakini

Ramai masih memperkatakan darihal kemenangan besar Barack Obama sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke 44. Rakyat dan pemimpin kita juga masing-masing turut tidak ketinggalan memberikan komen dan ulasan terhadap kemenangan bersejarah ini yang akan menyaksikan buat pertama kali dalam sejarah dunia seorang berkulit hitam akan mengangkat sumpah dan berkhidmat sebagai Presiden Amerika mulai 20 Januari ini.

Dalam hal ini saya mahu berkongsi dengan satu lagi sejarah, iaitu perutusan ucapan tahniah dari Presiden Republik Islam Iran iaitu Presiden Mahmoud Ahmadiniejad. Mengapa ia bersejarah kerana tidak pernah sebelum ini Presiden Iran mengutuskan perutusan sedemikian kepada Presiden AMerika sejak Revolusi Islam Iran 1979.Presiden Iran itu memulakan suratnya dengan kalimah mulia iaitu “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha Mengasihani” Dan diperenggan pertama suratnya beliau telah terus menyampaikan dakwahnya:

As you know, the chances that God gives to his subjects pass swiftly. They can be used for the perfection of humanity and to the benefit of nations or, God forbid, to the detriment of nations.

Sebagaimana yang Tuan tahu, peluang yang diberikan oleh Allah swt kepada hamba Nya bergerak deras. Peluang itu boleh digunakan untuk kebaikan manusia sejagat dan manfaat negara-negara lain atau, pohon dijauhkan Nya, untuk kemusnahan dunia.

Untuk makluman sejak hampir 30 tahun lalu, Iran tiada hubungan diplomatik dengan Amerika. Melaui kemenangan Obama ini barangkali Ahmadieniejad melihatkan bahawa di sana ada peluang untuk Amerika berbincang kembali dengan Iran demi kebaikan dunia. Dan surat beliau ini juga mencerminkan keikhlasan negaranya dan besar jiwa seorang pemimpin Islam.

Surat beliau kepada Obama ini sungguh cantik susunan bahasanya dan ternyata merupakan suatu permulaan yang baik ke arah kestabilan dunia dan menggugurkan sebarang dakyah dan prasangka jahat terhadap Islam. Beliau menambah:

The great civilization-building and justice-seeking nation of Iran would welcome major, fair and real changes, in policies and actions, especially in this region.

Negara Iran yang merupakan negara pembina tamaddun dan pencetus keadilan akan mengalu-alukan sebarang perubahan yang besar dan adil terutama dalam dasar dan perlaksanaan terhadap rantau sebelah sini.

If steps are taken in the path of righteousness, toward the goal of carrying out the teachings of the holy prophets, it is hoped that almighty God will help and that the enormous damage done in the past will be somewhat diminished.

Sekiranya langkah-langkah ini diambil menuju ke arah yang hak, ke arah perlaksanaan apa yang diajar oleh para rasul, adalah diharapkan yang Allah maha berkuasa akan membantu kita dan segala pergeseran yang lampau akan akhirnya berjaya diatasi.

Demikianlah besarnya harapan dan impian Presiden Iran terhadap bakal Presiden baru Amerika ini. Memamg tinggi harapannya tetapi bagi sebuah negara yang telah sekian lama disenarai hitamkan oleh Amerika, ia barangkali satu permulaan dan percubaan yang baik.

Apa yang menarik perhatian saya adalah kekuatan mesej dakwah yang terkadung dalam surat ini. Sepatutnya kekuatan seumpama ini turut dipamirkan olehs esiapa sahaja yang berjuang untuk emartabatkan Islam. Di penghujung suratnya Presiden Iran menyebut:

I ask the high God to grant all of humanity and all nations health and happiness, honor and prosperity, and to grant rulers and officials the ability to learn from the past and to use every chance to serve, to spread love and kindness, to eradicate oppression, to do justice and to follow the holy guidelines.

Saya memohon agar Allah mengurniakan pada semua negara dan bangsa kesihatan dan kebahagian, penghormatan dan kesejahteraan, dan mengurniakan semua pemimpin dan para pegawai mereka kemampuan untuk belajar dari peristiwa yang lepas dan agar menggunakan setiap peluang memerintah yang diberi untuk menyibarkan kasih sayang dan kebaikan, menghapuskan penindasan dan memberikan keadilan dan mengikuti garis panduan yang mahasuci (yang telah ditetapkan).

Sama-samalah kita menunggu surat balasan dari Obama pula.

~ Roslan SMS

MUKHLAS DAN AMROSI: Jenazahnya dimandikan dan dikafani adiknya ~ Malaysiakini

A worker monitors prints of posters of Bali bomber Imam Samudra with his daughter at a printing shop owned by Samudra's relative in Banten, West Java November 6, 2008. The attorney general's office has said the three militants-- Imam Samudra, Mukhlas and Amrozi--would be executed in early November for their role in the 2002 nightclub bombings on the resort island in which 202 people died. The writing on the posters read, "Mujahideen, fight".

LAMONGAN -- Setelah menerima kabar dari Ali Fauzi, adik kandung Amrozi, yang kini masih berada di Cilacap, Jawa Tengah, bahawa dialah yang akan memandikan dan mengafani jenazah Amrozi dan Mukhlas alias Ali Ghufron.

"Beberapa minit yang lalu saya mendapat kabar, adik saya (Ali Fauzi, red.) akan memandikan dan mengafani adik kami, Ali Gufron dan Amrozi, secara rasmi kami mengucapkan 'inalillahi wainailaihi rajiun'," kata M. Chozin, kakak kandung Amrozi, kepada ANTARA di Lamongan.

Keluarga Amrozi di Desa Tenggulun, Kecamatan Solokuro, Lamongan, Jawa Timur, belum percaya akan khabar bahawa tiga orang pengebom Bali, 12 Oktober 2002, Amrozi, Mukhlas, dan Imam Samudra alias Abdul Azis, Sabtu (8/11) malam sekitar pukul 23.20 WIB (12 thg malam malaysia).

Namun, setelah menerima khabar dari Ali Fauzi, keluarga Ny. Tariyem, ibu kandung Amrozi, terlihat sibuk mempersiapkan segala sesuatunya untuk penyambutan kedua jenazah tersebut.

Tempat bersemadi... Amrozi dan Mukhlas berharap akan dikebumikan berhampiran dengan makam ayahanda mereka. Gambar kecil: Mukhlas, Imam Samudra dan Amrozi.

Sesuai dengan permintaan Amrozi dan Muklas, sebagaimana disampaikan saudara kandungnya, Ali Fauzi, sebelum dimakamkan, kedua jenazah itu disolat jenazahkan di Masjid Baitul Mutaqien yang jaraknya sekitar 15 meter dari kediaman Ny. Tariyem.Mereka juga minta dikebumikan di dekat makam orang tuanya, Nurhasyim di pemakaman umum desa setempat.

PENGEBOM BALI SUDAH DITEMBAK MATI ~ Malaysiakini

BREAKING NEWS!!!

Hukuman tembak sampai mati telah disempurnakan pada jam 12.00 malam tadi (waktu Indonesia) ke atas Amrozi, Ali Gufron dan Imam Samudera yang telah didapati bersalah kerana terlibat dalam kes pengeboman Bali yang telah meragut 202 nyawa pada tahun 2002.Perlaksanaan hukuman mati tersebut telah disahkan oleh peguambela dan saudara terdekat Amrozi. Jenazah ketiga-ketiga mereka akan diterbangkan ke kampung halaman mereka di Lamongan, Jawa Timur sebaik sahaja selesai dimandi dan dikafankan. Buat masa ini, pihak berkuasa Indonesia sedang melaksanakan pengawasan tahap tertinggi bagi memastikan tiada kejadian yang tidak diingini akan berlaku setelah hukuman ke atas pengebom Bali ini disempurnakan.

Berita penuh boleh diikuti [di sini}.


~ Nur Aflah.Blogspot

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.