Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

13 Sep 2008

PEMUDABESUT ke Majlis Penerangan 916 DPPNT


MARANG, 12 Sept - Majlis Penerangan 16 Sept & Muqabalah anjuran Lajnah Penerangan Dewan Pemuda PAS Negei Terengganu. Ahli Panel terdiri daripada Ust. Azman Shapawi (Ketua DPPN Trg), Dato' Ust. Abu Bakar Chik (AJK PAS Pusat) & Dato Mustafa Ali (Pesuruhjaya PAS Trg).
PEMUDABESUT menghantar 4 orang wakil diketuai oleh Ketua Pemuda Kawasan, Ust Adam Said, Setiausaha DPPKB, Zulkifli (Ketua Amal Besut) & Cikgu Zai (exco DPPKB). Majlis yang berlangsung di Pejabat PAS Kawasan Marang itu bermula pukul 5.30 petang dan berakhir selepas majlis berbuka Puasa & Solat meghrib berjemaah.

Operasi Lalang 2: Wartawan Sin Chew bebas ~ Malaysiakini

(Dikemas kini, 5.00 petang) PETALING JAYA: Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng (gambar) telah dibebaskan selepas ditahan hampir 18 jam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Dia dibebaskan di IPK Pulau Pinang kira-kira pukul 2 petang tadi.

Pembebasan beliau turut disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar pada sidang media di Bukit Aman, Kuala Lumpur sebentar tadi.

Tan yang dibawa keluar dari IPK Pulau Pinang pada pukul 8.30 pagi tidak dibawa ke Bukit Aman sebagaimana dilaporkan sebelum ini.

Sebaliknya beliau disiasat di IPK Perak dan dibebaskan di IPK Pulau Pinang.

Ketika ditemui di rumahnya di Bukit Mertajam sebentar tadi, Tan berkata, dia berpuas hati dengan layanan pihak polis sepanjang tahanan.

Menurut Tan, dia telah disoal siasat berhubung laporannya yang berkaitan dengan ucapan Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh, yang melabelkan kaum Cina negara ini sebagai "penumpang".

Dalam pada itu, Syed Hamid menjelaskan, tahanan ke atas pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok akan disambung - selama 60 hari yang dibolehkan oleh ISA.

Syed Hamid memberitahu, syor untuk menahan mereka datang daripada polis bukannya arahan beliau.

Beliau mengulangi bahawa Tan ditahan ekoran maklumat bahawa keselamatannya terancam dan pihak polis mahu mendapatkan maklumat mendalam.

Kata beliau, penahanan kali ini dibuat kerana pihak polis mempunyai asas kuat yang perbuatan mereka boleh membahayakan ketenteraman awam.

"Polis bertindak dengan kuasa mereka dan bukan di bawah arahannya," kata beliau.

BERITA TERDAHULU

1. Tiada kaitan pelan Pakatan, wartawan dijangka bebas petang ini

2 12 September 2008 - ISA Kembali…

YB BN di Taiwan lari ke Hong Kong ~ Malaysiakini


MISI DI TAIWAN... Lima wakil Parti Keadilan Rakyat ketika tiba di Taiwan bagi mengadakan rundingan peringkat akhir dengan sekumpulan Ahli Parlimen Barisan Nasional yang didakwa menyatakan persetujuan untuk menyertai Pakatan Rakyat petang tadi.

Sebelum ini Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Barisan Nasional (BN-BBC), Datuk Bung Moktar Radin menafikan rombongan mereka akan menuju Hong Kong esok.

Namun Mengikut sumber wakil dari Pakatan Rakyat di sana Kesemua Ahli Parlimen BN telah tergesa-gesa di bawa meninggalkan Sheraton Hotel pada jam 3.30am tadi dengan menaiki 20 buah kereta.

Difahamkan mereka akan berlepas ke Hong Kong dengan misi mengelakkan diri dengan cubaan mengelakkan diri dari bertemu dengan kesemua wakil kepimpinan PKR.

Walaubagaimanapun tindakan mereka yang kurang bijak ini mencerminkan negara ini, sedang seluruh dunia memerhati tindak tanduk kita tindakan kurang bijak ini hanya mencerminkan betapa mundurnya pemikiran dan mereka kini seolah sedang mentertawakan kita.

Dengan cara apa sekalipun mereka mengelakkan diri, wartawan di Hong Kong semestinya sudah pasti menunggu ketibaan mereka. Bukan sukar ntuk menjejaki mereka keranan pertemuan ini adalah dengan persetujuan kesemua mereka yang mahu berbincang mengenai agenda 16 September ini.

Berita berkaitan (Sila Klik)

Operasi ISA: Tiada kaitan pelan Pakatan, wartawan dijangka bebas petang ini- Malaysiakini

PETALING JAYA: Sambil menolak penahanan tiga orang semalam di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bertujuan menggagalkan pelan 16 September Pakatan Rakyat, Kementerian Dalam Negeri hari ini menegaskan, sama ada lebih ramai akan ditahan dalam waktu terdekat bergantung pada keadaan semasa negara.

"Polis akan bertindak berdasarkan situasi semasa sama ada situasi berada dalam kedaaan baik ataupun tidak. Jika situasi OK, maka tiada sebab untuk menahan (lebih ramai lagi)," kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar kepada mStar Online.

Kata beliau, pihak polis akan memaklumkannya perkembangan semasa sebelum mengambil tindakan susulan. Beliau dijadual mengadakan sidang media petang ini.

Desas-desus menyebut polis kemungkinan akan menahan lebih ramai termasuk pemimpin-pemimpin politik susulan penahanan tiga orang semalam.

Malah, beliau juga yakin pemberita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng kemungkinan akan dibebaskan dalam waktu terdekat.

"Dalam kes wartawan Sin Chew, dia mungkin dibebaskan petang ini, hari ini... dalam waktu terdekat," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.

Pukul 8.30 pagi tadi, polis telah membawa wartawan berkenaan ke Bukit Aman, Kuala Lumpur. Bagaimanapun sebelum itu dia telah dibenarkan menemui anggota keluarganya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di Georgetown.

Parti-parti politik dan badan bukan kerajaan hari ini turut menggesa supaya tahanan berkenaan dibebaskan.

Syed Hamid menjelaskan, polis menahan wartawan berkenaan atas beberapa sebab, termasuk berdasarkan maklumat mengenai ancaman keselamatan diri Tan.

"Jadi polis menahan dia (semalam) untuk mendapatkan beberapa maklumat yang mungkin dia tahu. Selepas itu dia boleh dibebaskan," katanya.

Di bawah ISA, polis akan mengesyorkan kepada Menteri Dalam Negeri sama ada seseorang tahanan itu perlu ditahan selama dua tahun atau untuk tempoh yang lebih lama selepas hasil siasatan mereka selesai.

Ketika mengulas lanjut sama ada penahanan tiga orang semalam berhubung kait dengan usaha menghalang Pakatan Rakyat membentuk kerajaan baru persekutuan Selasa ini, Syed Hamid: "Tidak, ia mengarut."

"Tiada kaitan dengan perkara itu, tiada korelasi dengan itu (pelan Pakatan Rakyat)," kata beliau.

Syed Hamid menjelaskan, penahanan terbaru ini merupakan tindkaan preventif bagi mengawal keadaan semasa khususnya bagi mengelak ketegangan sentimen perkauman di negara ini.

Kata beliau, kerajaan perlu mengambil tindakan pencegahan sebelum masalah yang rumit seperti insiden perkauman terjadi.

Semalam polis menahan tiga orang termasuk Tan.

Dua yang lain ialah pengendali lamab web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, 58, dan Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok.

Kapsyen: TIGA yang ditahan (dari atas ke bawah) Tan Hoon Cheng, Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin.

-----------------------------------------------------------

MENANTI... Penahanan tiga orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri masuk 24 jam dengan anggota keluarga masing-masing menunggu perkembangan terbaru. Pagi tadi, wartawan akhbar Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng dibawa ke Bukit Aman dan difahamkan dia akan dibebaskan petang ini. Keluarganya dibenarkan menemui dia awal pagi ini di IPK Pulau Pinang, Georgetown.

Keluarga Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok juga mengadakan sidang akhbar pagi ini di ibu negara. Ibu bapanya, Pong Seh Kwan, 71, and Kok Kim Tong, 74, (gambar bawah) berkata mereka tidak memperoleh apa-apa maklumat mengenai wakil rakyat itu sejak penahanan malam tadi
.
- mStar Online

Lumba Lari Politik Malaysia - Malaysiakini

(Apa-apa berkenaan dengan PAS - hanya sekadar hipotesis)

Politik Malaysia dalam perlumbaan - menjatuhkan Abdullah atau menyambung hayatnya.

Abdullah menghadapi dua serangan serentak : dalam UMNO dan di luar.

Anwar menetapkan September atau mana-mana tarikh terdekat untuk bukan sahaja Abdullah dijatuhkan tetapi juga seluruh kerajaannya bertukar. Lagi dekat Anwar menghampiri matlamat ini, lagi pantas dua kumpulan lain berlari menuju garis penamat. Satu, kumpulan dalam UMNO yang melihat jika sesuatu tidak dilakukan, Anwar besar kemungkinan menjadi orang paling awal mencapai garis penamat. Abdullah tewas, Anwar berjaya.

Untuk mengelakkan kerajaan BN tumbang, Abdullah mesti diturunkan secepat mungkin. Muhyidin, hari ini, (10 September) sudah pun membuat kenyataan di Singapura, bahawa Abdullah perlu berundur lebih awal dari yang ditetapkan, Jun 2010.

Hari yang sama, Mustapa Ali, membuat kenyataan di Terengganu, menolak kemungkinan Anwar akan berjaya, dalam apa yang dilihat sebagai langkah awal ke arah melumpuhkan gerakan menurunkan Abdullah.

Selain September, Oktober dan Disember adalah garis-garis penamat untuk lumba lari dalam politik negara kita. Oktober adalah bulan mesyuarat Agung UMNO akan diadakan di mana pencalonan jawatan tertinggi UMNO akan berlangsung. Disember adalah mesyuarat Agung Pemilihan UMNO.

Tengku Razaleigh sudah mengumumkan beliau bersedia menentang Abdullah untuk jawatan Presiden UMNO. Halangan utama beliau ialah sistem kuota yang ditetapkan sejak zaman Mahathir lagi, yang memberi kelebihan kepada pemegang jawatan Presiden dan Timbalan Presiden yang sedia ada.

Kiranya bola yang disepak oleh Muhyidin hari ini bergolek kencang, Abdullah paling lewat akan berundur Disember ini. Mahathir yang secara sukarela keluar dari UMNO atas protes ke atas Abdullah, kini dipelawa oleh Muhyidin untuk memasuki semula UMNO.

Masuknya Mahathir untuk apa? Menjatuhkan Abdullah dari dalam dengan membantu Ku Li untuk menentang Abdullah. Lazimnya MT UMNOlah yang akan memutuskan permohonan memasuki UMNO. Jika Abdullah tahu bahawa Mahathir masuk untuk menjatuhkan beliau, beliau sepatutnya menyekat kemasukan itu. Namun, jika ia tetap diteruskan, bermakna Abdullah sudah tidak dapat menguasai MT UMNO lagi dan ini petanda awal Abdullah sedang menggelunsur turun, tidak lebih dari Disember. Sungguhpun Abdullah dan Najib sudah pun memeterai persetujuan bahawa pelan pengunduran Abdullah adalah Jun 2010, pelan itu nampaknya sudah mula tercabar.

Pelan tersebut berjaya mematikan langkah Najib sebagai potensi pencabar terdekat Abdullah. Tapi kini, pemain baru muncul iaitu Muhyidin. Sekalipun tidak jelas apa pos yang beliau sendiri akan tandingi, namun kenyataan se orang Naib Presiden kanan supaya Abdullah berundur lebih awal, akan mengubah corak permainan. Ia tidak mudah dilupuskan begitu saja.

Keputusan Permatang Pauh dan kontraversi Ahmad Ismail adalah perkembangan baru yang mewajarkan penilain semula dibuat ke atas pelan peralihan kuasa 2010. Anutan umum dalam dan luar UMNO adalah bahawa kunci UMNO untuk kekal relevan dalam menerajui kerajaan ialah Abdullah digantikan dengan segera. Daya kepimpinannya amatlah lemah dan beliau gagal meningkatkan keupayaannya mengendalikan negara sekalipun selepas tamparan hebat Mac 2008. Bahkan perkembangan sejurus selepas pilihanraya memperlihatkan dengan lebih jelas ketidakupayaan beliau.

Kemaraan Khairy dengan gaya rambonya, terakhir, di Permatang Pauh, sekali lagi mengingatkan masyarakat Malaysia penguasaan politik tiga beranak ala Abdullah yang tidak disenangi oleh segenap lapisan masyarakat. Langkah membuta tuli menaikkan harga minyak sebegitu besar telah meninggalkan kesan yang parah dalam dada rakyat.

Adakah Abdullah kecundang? Tidak semestinya. Jika UMNO bahagian kekal paralais, isyarat yang dihantar oleh Muhyidin tidak akan bersambut. Penguasaan mekanisma kuasa melalui sistem kuota mungkin mengekalkan Abdullah dipuncak kuasa sekalipun beliau nyata amat lemah dan tidak lagi popular.

Apa kesannya? Tekanan untuk mengubah UMNO melalui mekanisma di luar UMNO akan lebih rancak dan kuat selepas Disember.

Muhyidin, dan juga Ku Li, sudah tentu akan bekerja kuat untuk mendapatkan cukup pencalonan. Itu pun tujuan Muhyidin membuat jolokan terbaru ini. Untuk membangkitkan kesedaran UMNO Bahagian-bahagian. Memang Muhyidin telah mendapat imej pemimpin yang serious untuk melakukan pemulihan UMNO. Ku Li muncul sebagai pilihan selepas Najib tidak lagi dapat bergerak. Najib kini seumpama jin yang perkasa tetapi telah dibotolkan oleh pawang. Jika mereka berjaya mendapat pencalonan lebih besar, Oktober/November sudah pun cukup untuk garis penamat Abdullah boleh ditumbangkan atau tidak diketahui.

Jika Ku Li dan Muhyidin bakal menggantikan Abdullah dan Najib serentak, senario politik selanjutnya memerlukan perhitungan baru.

Jika keduanya gagal, adakah Abdullah akan membiarkan Muhyidin begitu saja?

Muhyidin mempunyai satu lagi pilihan - bersama Anwar selepas Disember.

Jika itu berlaku, potensi untuk menumbangkan kerajaan Abdullah selepas Disember masih terbuka, jika ia gagal dilakukan sebelum itu.

Di sinilah PAS diperlukan oleh Abdullah. Menyambung hayat politik beliau.

Samada PAS bersetuju atau tidak menjadi terompah kayu Abdullah, belum berbangkit. Dalam perbincangan ini, ia adalah hipotesis semata-mata.

Bilakah tarikh Abdullah lebih seronok untuk PAS menyatakan kesediaannya untuk bersama Abdullah? Tentulah sebelum Oktober. Jika PAS sanggup berbuat demikian sebelum Oktober, UMNO bahagian-bahagian mungkin menganggap itu satu kesempatan baru. Mereka mungkin mencalonkan semula Abdullah dan cadangan Muhyidin akan menikam beliau sendiri selepas ini. Abdullah kekal dipuncak walaupun lembik. Najib juga, dengan segala masalah yang menghantuinya. Tapi mungkin untuk sementara. Jika Najib akhirnya akan gugur, siapakah Naib Presiden yang nanti terpilih dalam pemilihan dan kemudiannya bergerak menggantikan Najib? Biarlah masa menjawabnya tetapi tentunya bukan Muhyidin.

Relakah PAS berketuakan seorang pemimpin lemah seperti Abdullah? Pemimpin PAS lah yang perlu menjawabnya.

Jika ini berlaku, Abdullah berjaya mencapai dua matlamat sekali gus. Mengukuhkan semula kedudukannya dalam UMNO dan Kerajaan dan menumpaskan pelan Anwar. Sekali imbas, itulah natijah positifnya.

Adakah PAS bersedia berbuat demikian? Katakan PAS bersedia. PAS menyertai kerajaan Abdullah sebelum Oktober. Ia adalah satu lumba lari, telah kita sebutkan tadi. Date linenya berkisar September dan Oktober. Satu dari cara untuk memudahkan PAS menerima cadangan bersama Abdullah,ialah ISA.

Dalam konteks ini, kenyataan pemimpin tertentu tadi perlu diperhitungkan.

Namun, siapakah yang boleh menjamin dinamisma politik Malaysia terhenti setakat itu?

Adakah Muhyidin dan Ku Li yang kita andaikan tewas itu akan berdiam diri selepas pelan perubahan menerusi UMNO ternyata tertutup? Jika mereka bergabung dengan Anwar selepas Disember, bagaimana kedudukan kerajaan Abdullah-PAS?

Adakah semua ahli Parlimen PAS akan menyertai kerajaan Abdullah-PAS atau setengahnya kekal dengan gagasan Pakatan Rakyat? Berapa yang kekal dan berapa yang beralih? Perlu diingat bahawa Muktamar PAS yang terkini meluluskan usul sebulat suara untuk memperkasakan Pakatan Rakyat. Majlis Syura PAS, seperti disebut oleh anggotanya, Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat dalam temuramah bersama Harakah, tidak mengizinkan kerajaan campuran bersama UMNO.

Jika yang kekal dengan Pakatan Rakyat adalah separuh, tidakkah nanti kumpulan UMNO yang akan bergabung dengan Anwar boleh mencukupi apa yang hilang? Adakah Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak yang kini bersetuju bersama Anwar akan lebih ghairah bersama Anwar dengan adanya PAS dalam BN? Adakah desas desus bahawa MCA juga secara senyap-senyap memperhitungkan untuk keluar dari BN dan akan menyebabkan Kerajaan Abdullah-PAS tidak dapat bertahan lama?

Jika peluang Muhyidin untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri ada bersama Anwar dan tidak melalui UMNO, apa yang menghalang Muhyidin bersama orangnya untuk menyertai Anwar?

Jika Anwar sudah mempunyai 30 Ahli Parlimen BN untuk menyeberang, Anwar hanya perlukan Muhyidin membawa sekitar sebelas orang sahaja lagi untuk menggantikan separuh ahli Parlimen PAS yang menyertai Abdullah. Bahkan sebahagian dari separuh itu boleh balik semula ke pangkuan Pakatan Rakyat.

Jika dinamisma-dinamisma ini mengambil tempat, kerajaan Abdullah-PAS akan menjadi yang terpendek dalam sejarah.

Saya tak mau parti saya berakhir menjadi Pembangkang bersama Abdullah! Janganlah kerana Abdullah, kita mempersiakan harapan jutaan rakyat Malaysia untuk satu peluang perubahan politik Malaysia.

Sekalipun ada mana-mana pihak teringin merapatkan PAS dengan Abdullah, tunggulah langit menjadi lebih cerah. Selepas Monsoon Timur Laut berlalu, Insya Allah langit politik Malaysia akan menjadi lebih terang.....

-Husam Musa

Orang Asal Malaysia hantar memo!

An indigenous Malaysian holds a placard saying "I am an original inhabitant of Malaysia" during a demonstration to call for the government to implement the individual and collective rights of indigenous people, in Kuala Lumpur September 13, 2008.

An indigenous Malaysian holds a placard saying "I am an original inhabitant of Malaysia" during a demonstration to call for the government to implement the individual and collective rights of indigenous people, in Kuala Lumpur September 13, 2008.Reuters Pictures

Malaysia's indigenous people wear masks as they gather during a demonstration to call for the government to implement the individual and collective rights of indigenous people, in Kuala Lumpur September 13, 2008.
Malaysia’s indigenous people wear masks as they gather during a demonstration to call for the government to implement the individual and collective rights of indigenous people, in Kuala Lumpur September 13, 2008.Reuters Pictures

Hasrat Orang Asal hantar memo tidak kesampaian

Hasrat sekumpulan Orang Asal dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong tidak kesampaian apabila mereka tidak dibenarkan oleh pihak polis berarak ke Istana Negara pagi tadi.

Kumpulan seramai kira-kira 120 orang diketuai oleh Presiden Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS), Andrian Lasimbang.

orang asal walk 130908 postersJOAS adalah gabungan 21 pertubuhan komuniti Orang Asal seluruh Malaysia yang mewakili pelbagai suku kaum Orang Asal.

Jaringan ini menyediakan perwakilan Orang Asal di peringkat kebangsaan, serantau dan antarabangsa.

Mereka berkumpul di perkarangan Galeri Annexe di belakang Pasar Seni mulai jam 10 pagi - tempat berlangsungnya bengkel dan pameran perjuangan orang Asal SeMalaysia dari 9 hingga 13 September.

Mereka mula bergerak menuju ke Istana Negara pada jam kira-kira 10.15 pagi tetapi dihalang oleh pihak polis, yang mendakwa mereka tidak memohon permit untuk berbuat demikian.

Andrian kemudiannya berunding dengan pihak polis meminta supaya mereka dibenarkan berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum tersebut.

orang asal walk 130908 negotiationMemorandum itu antara lain menuntut hak Orang Asal dan polisi pembangunan untuk menghormati Orang Asal di Malaysia yang termaktub dalam Perlembagan Persekutuan.

Tidak dibenar berarak

Andrian dan wakil Suaram, S. Arutchelvan, berunding dengan ASP Sydney Clyde Jeremiah bagi mendapatkan ruang untuk berkumpul dan membacakan memorandum tersebut kepada hadirin.

Bagaimanapun ASP Sydney mengarahkan kumpulan tersebut bersurai. Selepas kira-kira 15 minit, polis tetap tidak membenarkan mereka berarak ke Istana Negara.

Berikutan itu, kumpulan tersebut berpatah balik ke kawasan Galeri Annex di mana sidang media diadakan oleh Andrian, bekas presiden JOAS, Tijah Yok Chopil dan pengarah eksekutif Borneo Resource Institute, Mark Bujang.

orang asal walk 130908 poster 2Sementara itu, dalam sidang medianya, seorang ahli jawatankuasa jaringan tersebut, Colin Nicholas menjelaskan bahawa pihaknya memaklumkan kepada pihak polis dan Istana Negara dua minggu lalu berhubung rancangan mereka untuk menghantar memorandum tersebut.

Beliau mendakwa, pada mulanya, rancangan mereka dibenarkan tetapi semalam, pihaknya dimaklum oleh polis yang permohonan mereka ditolak.

Ekoran itu, tambah Nicholas lagi, pihaknya membuat rayuan dan pihak polis membenarkan semula perarakan itu selagi ia tidak bersangkutan dengan politik.

Nicholas percaya, pihak polis tidak membenarkan mereka berarak ke Istana Negara hari ini mungkin kerana perkembangan semasa, khususnya penahanan pemilik blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, wartawan Sin Chew, Tan Hoon Cheng dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok di bawah ISA semalam.

orang asal walk 130908 press conferenceEkoran itu, mereka tidak meneruskan rancangan mengadakan perarakan ke Istana Negara.

Hantar memorandum

Berikutan itu, presiden JOAS, Andrian melahirkan rasa sedih kerana pihaknya tidak dibenarkan menghantar memorandum tersebut kepada pihak Istana Negara.

Menurutnya, beliau akan berbincang dengan rakan-rakan dalam kumpulan tersebut mengenai cara terbaik untuk menyerahkan memorandum tersebut Yang di-Pertuan Agong.

Bercakap kepada pemberita, Andrian menjelaskan tujuan utama pihaknya menghantar memorandum tersebut adalah untuk mendapat perhatian dan pembelaan daripada pihak kerajaan.

orang asal walk 130908 memorandumMemorandum itu juga antara lain bertujuan untuk meraih sokongan dan bantuan umum supaya Orang Asal di Malaysia tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan negara.

Beliau juga menuntut pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia agar menghormati adat istiadat dan cara hidup mereka di kampung-kampung.

Perarakan itu. tambah Andrian, juga dirancang sebagai salah satu siri kempen untuk memberi kesedaran akar umbi tentang adanya satu deklarasi membela hak-hak Orang Asal .

Deklarasi tersebut dikenali Deklarasi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu terhadap Hak Orang Asal (UN-DRIP).

Mereka bersurai secara aman selepas sidang akhbar itu selesai dan tidak ada sebarang kejadian atau tangkapan dilaporkan.

- Malaysiakini


UNDI TAK PERCAYA PADA ABDULLAH? - Malaysiakini

Kalau Abdullah kata formula peralihan kuasa itu muktamad, Abdullah macam tak faham apa yang terkandung dalam Perlembagaan UMNO. Kalau faham, kenapa buat kenyataan yang boleh sebabkan dirinya sendiri boleh dipertikai dan dicemuh oleh warga UMNO? Ini namanya cari nahas atau cari bala!

Kalau Abdullah kata formula peralihan kuasa itu muktamad, Abdullah macam tak faham apa yang terkandung dalam Perlembagaan UMNO. Kalau faham, kenapa buat kenyataan yang boleh sebabkan dirinya sendiri boleh dipertikai dan dicemuh oleh warga UMNO? Ini namanya cari nahas atau cari bala!

UNDI TAK PERCAYA PADA ABDULLAH?

Zaid Ibrahim ni siapa? Dia Perdana Menteri ke? Dia juga Presiden UMNO kot! Sebab tu dia tembak Muhyiddin Yassin dengan senapang gajah. Katanya, pasal bangkitkan isu peralihan kuasa, Muhyiddin sama ada berhenti atau perlu dipecat. Hebat betul suara ayam tambatan Abdulah ni ya!

Kepada rakyat Malaysia, suara Zaid inilah contoh suara sokong bawa rebah yang amat digemari oleh Abdullah. Tak sudah-sudah. Lepas satu, satu lagi. Kalau ramai macam Zaid ni lagi bagus. Biar terbakar hati semua rakyat jelata.

Patutnya, Zaid ingatkan Abdullah, jangan kata formula peralihan kuasa tu muktamad. Yang muktamad adalah Perlembagaan UMNO. Dalam perlembagaan ni memang ada peruntukan di mana bahagian-bahagian UMNO berhak mencalonkan sesiapa sahaja yang mereka suka sebagai Presiden atau Timbalan Presiden UMNO. Ini hak itu buku.

Kalau Abdullah kata formula peralihan kuasa itu muktamad, Abdullah macam tak faham apa yang terkandung dalam Perlembagaan UMNO. Kalau faham, kenapa buat kenyataan yang boleh sebabkan dirinya sendiri boleh dipertikai dan dicemuh oleh warga UMNO? Ini namanya cari nahas atau cari bala!

Sekarang kita tanya Zaid, ada tak Abdullah suruh dia buat kenyataan pecat Najib, pecat Ali Rustam, pecat Hishammuddin, pecat Tengku Razaleigh dan pecat Rais Yatim yang juga mula mempertikaikan formula peralihan kuasa tu?

Kalau nak pecat dia orang, nasihatkan Abdullah buat cepat-cepat. Kalau tak nanti kempunan. Manalah tau tiba-tiba je Anwar Ibrahim berkuasa?

Tapi, jangan lupa, Muhyiddin ada penyokong. Najib ada penyokong. Ali Rustam ada penyokong. Semua yang beta Abdullah pasal formula peralihan kuasa ni ada penyokong. Abdullah berapa ramai penyokong? Zaid sendiri berapa ramai penyokong? Nak dapatkan pencalonan tanding ketua bahagian pun tak lepas kuota!

Tak apalah. Tak apa. Kirim salam kat Abdullah. Sekarang ni bila dah semua orang-orang besar UMNO beta Abdullah pasal formula peralihan kuasa ni, dia tak panik ke? Dia tak faham ke yang kenyataan-kenyataan ni semua adalah ibarat undi tak percaya dia orang kat Abdullah? Kalau tak faham, harap Zaid tolong dia fahamkan hal ni. Kalau Abdullah tak faham juga, selamatlah dia!!!! -Politica

MUHYIDDIN AKAN DIPECAT? - Malaysiakini

Muhyiddin Akan Dipecat Kerana Menyatakan Kebenaran?

Apa nasib Tan Sri Muhyiddin Yassin bila beliau menjadi lidah kepada rakyat jelata dalam hal formula peralihan kuasa? Mungkinkah beliau akan dipecat daripada kerajaan dan UMNO?

Berita di bawah ini mungkinkah jadi preamble kepada apa yang mungkin terjadi ke atas Muhyiddin? Mungkinkah begitu? – Ruhanie Ahmad

SAMA ADA MUHYIDDIN LETAK JAWATAN ATAU DISINGKIRKAN, KATA ZAID

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) -- Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Zaid Ibrahim berkata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin hendaklah meletak jawatan atau disingkirkan jika tidak berpuas hati dengan tempoh peralihan kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang ditetapkan pada 2010.

"Mudah sahaja, jika Muhyiddin tidak puas hati dengan Perdana Menteri, beliau boleh letak jawatan kabinet, ini bermakna beliau tidak yakin dengan Pak Lah (Abdullah)...tidak, saya tidak cadang untuk beliau berbuat demikian.

"Saya kata jika beliau tidak gembira dengan Pak Lah, jika beliau tidak yakin dengan Pak Lah, dua perkara akan berlaku sama ada letak jawatan atau Pak Lah hendaklah singkir beliau, itu yang sepatutnya berlaku," katanya kepada pemberita selepas melancarkan pameran lukisan Wang Lan, Wang Xu dan Shen Jiawei di Galeri Petronas hari ini.

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=358842

MUHYIDDIN TAK TAKUT RISIKO EKORAN KENYATAAN PERSOAL PELAN PERALIHAN KUASA

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) -- Naib Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyatakan beliau sedia berdepan dengan apa jua risiko ekoran kenyataannya mempersoalkan proses pengunduran Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 2010 yang dianggapnya terlalu lama.

Katanya pandangan beliau agar pelan peralihan kuasa itu disegerakan adalah satu pandangan ikhlas berdasarkan kepada maklumat balas daripada banyak pihak yang telah menyatakan kebimbangan mereka tentang tempoh peralihan yang agak panjang itu.

Muhyiddin, yang juga Menteri Perdagangan antarabangsa dan Industri, berkata pandangan itu juga tidak berniat untuk menyinggung perasaan Perdana Menteri sebaliknya beliau merasakan ia adalah satu tanggungjawab untuk menyampaikan apa yang disuarakan oleh banyak pihak.

"Sebab itu saya tidak takut untuk menyuarakan walaupun orang kata saya mungkin menanggung risiko. Itu risiko tidak apa, yang penting saya kata apa yang harus kita lakukan.

"Saya telah berjumpa dengan banyak pihak, banyak badan setiap hari berhubung dengan saya, bertanya apa yang harus dibuat. Orang bertanya dengan saya apa akan jadi kepada negara kita. Mereka berasa bimbang, rasa takut," katanya.

Muhyiddin berkata sebagai pemimpin UMNO dan pemimpin dalam kerajaan, adakalanya mereka perlu berterus-terang walaupun ada pihak yang tidak bersetuju dengan pendapat yang dikeluarkan.

"Saya tidak kata saya tidak hormat keputusan Majlis Tertinggi. Saya juga tahu ada ramai pihak yang agak bimbang dan saya agak takut kalau hal sebegitu tidak saya suarakan kerana saya tidak melihat seorang manusia pun di Malaysia yang sanggup untuk menyuarakan sesuatu yang ramai merasakan sebegitu.

"Ini satu perkara yang bagi saya, adalah tidak baik. Apakah itu satu kesalahan? Saya serah kepada merekalah," katanya.

Muhyiddin berkata banyak usaha telah kerajaan lakukan untuk mengembalikan keyakinan rakyat tetapi usaha itu kelihatan seolah-olah tidak diterima malahan situasi tidak bertambah baik.

"Ini satu kenyataan yang saya sebutkan, bukan satu pembohongan. Saya nyatakan apa yang betul. Itu terserah kepada pemimpin untuk terima atau tidak. Saya sudah jalankan tanggungjawab," katanya.

Muhyiddin berkata tindakannya membuat kenyataan itu ialah kerana beliau bukan seorang hipokrit.

"Sepanjang kerjaya politik saya, saya tidak pernah menjadi hipokrit. Saya cakap apa yang benar, dan yang benar itu kadangkala pedih. Tetapi hakikat itu tetap hakikat," katanya sambil menjelaskan bahawa beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri dan MT untuk menimbang sama ada kenyataan itu tersasar ataupun tidak," katanya.

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=358742

- Datuk Ruhanie Ahmad

12 September 2008 - ISA Kembali… - Malaysiakini

12 September 2008 - ISA Kembali……3 orang telah ditahan dengan I.S.A hari ini (12 September 2008) iaitu Raja Petra Kamaruddin,
Tan Hoon Cheng (Wartawan Sin Chew Daily) & YB Teresa Kok telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini.


Bagi aku, apa jua kesalahan yang dilakukan oleh ketiga-tiga mereka (setakat ini) ini, wajib dibicarakan di Mahkamah. Menahan tanpa bicara, adalah satu kezaliman. Apa jua kesalahan yang dilakukan oleh mereka, bukan tiket untuk menahan secara membuta tuli!Pak Lah boleh bagi apa jua alasan, tetapi ‘Imam Besar Hadhari’ mesti akui ISA adalah akta yang paling kejam yang masih bermaharajalela di Malaysia. Bagi aku, yang menganut AGAMA ISLAM, aku WAJIB MENENTANG AKTA I.S.A ini. Ia ZALIM….! ZALIM…! ZALIM…!

Tulisan dari saifulislam.com mungkin boleh menyedarkan kepada kita betapa zalimnya ISA ini.

Antara Kamunting dan Guantanamo Bay

Terdiam seketika.

Sejarah memutarkan skripnya dengan lakonan kaum-kaum yang bersilih ganti. Tetapi dek kerana segalanya datang dari akal, hati dan nafsu makhluk yang sama bernama manusia, perbezaan zaman tidak membezakan kelakuan.

Hati saya terasa pedih semasa mengulas kisah Yusuf ‘alayhi al-Salam, tatkala tiba ke tafsiran ayat ke-35.

Kemudian timbullah fikiran bagi suami perempuan itu, serta orang-orangnya hendak memenjarakan Yusuf sesudah mereka nampak tanda-tanda (yang menghendaki supaya Yusuf dijauhkan) hingga ke suatu masa. [Yusuf 12: 35]

Biar pun telah nyata segala pembuktian, bahawa segala kejadian berpunca dari isteri al-’Aziz dan wanita bangsawan yang bersama, Yusuf jua yang akhirnya dihumban ke penjara. Bahkan Yusuf lebih merelakan dirinya untuk dipenjara bersama kesucian prinsip berbanding hidup bebas tetapi memikul kekotoran nafsu wanita-wanita kelas tinggi itu.

Segalanya ditunjukkan Allah… suami yang menjadi Menteri Utama, bacul dan dayus hingga tiada upaya mengawal kelakuan isteri. Nafsunya pula disokong oleh ‘datin-datin’ yang ber’makar’ untuk menundukkan Yusuf kepada kehendak mereka… segalanya adalah skrip yang sama. Kejelekan golongan bangsawan di sepanjang zaman, hingga akhirnya Yusuf dan figura seperti baginda itu jua yang menelan padah.

Bukanlah penjara itu kemuncak segala derita. Sakitnya hukuman itu ialah pada dua realiti yang ada:

  1. Yusuf tidak bersalah
  2. Pemenjaraannya tanpa had masa.

Dipenjara tanpa kesalahan adalah suatu kezaliman. Ia jadi lebih zalim apabila tiada perbicaraan sempurna yang dijalankan. Pensabitan hanya atas budi bicara manusia pemegang cemeti lagak al-’Aziz dalam kisah Yusuf. Dan segala kezaliman itu disempurnakan dengan hukuman tanpa had masa.

Tatkala Allah SWT mengungkapkan di dalam ayat itu, bahawa hukuman tahanan ke atas Yusuf adalah ‘hingga ke suatu masa’, saya tidak dapat lari dari tersungkur di hadapan segala keperitan yang ditanggung oleh tahanan ISA di negara kita. Yusuf dan mereka yang terkurung atas nama ISA, bukan dipenjara tetapi mereka ditahan. Ia bukan hukuman, tetapi suatu bentuk penyeksaan.

Masakan tidak?

Ditahan tanpa bicara.

Ditahan tanpa had masa.

Biar pun pemenjaraan berlangsung dengan ketetapan 30 tahun, sekurang-kurangnya 30 tahun itu boleh dihitung. Setiap satu hari berlalu, memendekkan tempoh 30 tahun yang telah ditentu. Tetapi tatkala penahanan berlaku tanpa had masa, ia membunuh segala harapan.

Tanpa harapan tiada kekuatan.

Tanpa kekuatan, manusia mati sebelum mati.

Perasaan saya yang sungguh berkecamuk tatkala menelaah Surah Yusuf ditimpa lagi oleh rasa sedih, marah, panas dan membara tatkala menatap pemergian al-marhumah Aina Mardiah Shahrial yang kembali ke Rahmatullah semalam (3 Julai 2008). Anak gadis ini koma di Hospital Kajang selepas terjatuh di rumahnya.

Sungguh memilukan, Aina Mardiah sudah sejak sekian lama tidak menatap wajah ayahnya, Shahrial Sirin yang ditahan di Kem Kamunting sejak 7 tahun lalu! Beliau kembali kepada Allah dalam kerinduan. Membesar tanpa ayah, yang ditahan, bukan dipenjarakan.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA) untuk mendapatkan pelepasan Shahrial Sirin berdepan dengan birokrasi Napoleonik yang sungguh luar biasa. Shahrial akhirnya tiba di rumah pada jam 9 malam dan hanya dibenarkan oleh pihak polis bersama jenazah anaknya serta ahli keluarga yang lain selama satu jam!

Sesungguhnya setiap titis air mata yang mengiringi pemergian adik Aina Mardiah Shahrial, adalah minyak yang menyalakan kemurkaan Allah ‘Azza wa Jalla terhadap kezaliman yang sudah menjadi pakaian al-’Aziz dan regimnya

Demi Allah, saya tidak dapat melihat di manakah bezanya antara regim yang mempertahankan kem Guantanamo Bay dan kem ISA Kamunting di negara kita. Jika al-’Aziz dan empayar Mesir serta sekalian yang mengikut jejak kezaliman mereka tumbang di dalam sejarah, mengapa harus kezaliman hari ini, rasa aman dan terkecuali dari hukuman-Nya?

Saya tidak berpendapat bahawa kezaliman ini terbit dari apa-apa ideologi yang menjadi pegangan kuasa yang memerintah. Sama ada kezaliman itu datang dari kelakuan seorang yang ‘muslim’ atau pun ‘kristian’, hakikatnya ia hanyalah kehendak hawa nafsu manusia durjana yang sanggup melakukan apa sahaja demi survival dan kelangsungan kuasa mereka.

Dari Abi Dzar al-Ghifari –semoga Allah meredhainya- dari Nabi saw., menyampaikan apa yang diterimanya dari Rabbnya, bersabda, “Wahai hamba-hamba-Ku, sesungguhnya Aku telah mengharamkan kezaliman ke atas diri-Ku dan Aku menjadikannya haram di antara kalian, maka janganlah kalian saling menzalimi.” (H.R. Muslim)

Semoga kematian yang menimpa adik Aina Mardiah menjadi kerehatan buat diri al-marhumah daripada kepenatan dunianya yang penuh kesedihan dan penindasan itu.

- lot250

Pak Lah: Jangan Fitnah..! - Malaysiakini

SEREMBAN 12 Sept. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan umat Islam perlu bersatu ke arah kebaikan dan bukan menabur fitnah serta menjatuhkan antara satu sama lain.
.
Sehubungan itu, Perdana Menteri menyeru umat Islam meninggalkan perkara-perkara yang boleh menyusahkan sesama kaum dan agama.
.
''Ini bukan lagi masa untuk menabur fitnah dan tidak juga untuk menjatuhkan orang lain, menghina dan sebagainya, sebaliknya di bulan Ramadan ini, umat Islam perlulah mencari kemuliaan dan menambah kebaikan diri.
.
''Maklumlah, ilmu dunia ini menyusahkan orang. Bukan itu caranya. Kita harus bercakap dengan cara yang baik, mengajar orang juga perkara yang baik. Semua keluar dari mulut kita hendaklah perkara baik.
.
''Kita tidak mahu ada hina (menghina) sana, hina sini. Itu tidak baik," tegas beliau. - rujuk [sini].

ISA crackdown as opposition bids to seize power - Malaysiakini

The police have arrested an opposition politician, a prominent blogger and a journalist, according to officials and reports, in a sudden crackdown as the opposition plots to seize power.
.
The three were all held under the draconian Internal Security Act (ISA) which allows for detention without trial and has been used against government opponents in the past.
.
Political observers said they feared the ruling Barisan Nasional coalition, which was humiliated in March elections and is now threatened by the opposition's plans, was planning a repeat of an infamous 1987 crackdown.
.

raja petra to police station on burma doctor sd 040908 04"Is Malaysia in the grip of another ISA madness, akin to Operation Lalang 21 years ago when there were mass arrests under the ISA and closure of three newspapers?" said opposition lawmaker Lim Kit Siang who was jailed in that campaign.

Malaysia's leading blogger Raja Petra Kamaruddin (left), who has targeted government figures on his website Malaysia Today, was the first to be taken into custody.

tan hoon cheng 04 120908Tan Hoon Cheng (right), a reporter for the Chinese-language Sin Chew Daily, was also arrested after reporting on an outburst from a ruling party member who called the ethnic Chinese community "squatters".

Her report triggered a major row in the coalition which is made up of race-based parties. The leading party, which represents majority Muslim Malays, was forced to punish the member responsible.

"Her colleagues from Sin Chew Daily are shocked about the arrest," the newspaper said in a statement. "Sin Chew Daily will stand firmly by our editorial position."

teresa kok modern pig farm 150408 talkingTeresa Kok (left), a lawmaker from the Chinese-based DAP which is a member of the opposition alliance, had also been arrested under the ISA.

While details are sketchy, Kok has been defending herself against allegations that she complained about the noise of morning prayers at a mosque in her electorate. She has said the accusation is "preposterous".

The Internal Security Act, which human rights groups have pushed to have abolished, allows for renewable two-year periods of detention without trial and is normally used against suspected terrorists.

The opposition, led by Anwar Ibrahim who is plotting to topple the government as soon as next week, condemned the move to deploy the law as "draconian and unjustified."

He is facing increasing calls from party leaders to step down much earlier than what he has earlier promised - that he will hand over power to his deputy in mid-2010.

Show Cause Letter For Dailies

The Centre for Independent Journalism said the measures "bear a disturbing resemblance to the period in the lead-up to the Operasi Lalang in 1987" when dozens of activists, artists, academics and politicians were detained.

"Both incidents are similar in that it relates to ongoing political crisis within Umno, but manifested as alleged racial tension by the government," it said in a statement.

Three Malaysian newspapers - the Sin Chew Daily, The Sun which is a free English-language daily, and Suara Keadilan which is published by the opposition - were also today threatened with suspension.

The three had been issued with show-cause letters from the home ministry, requiring them to explain their actions or face suspension.

12 Sep 2008

Pak Lah Terkejut, Muhyiddin Sanggup Terima Risiko - Malaysiakini

KEPIMPINAN ABDULLAH DALAM UMNO DISANGGAH SECARA TOTAL?

Hari ini Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak, seolah-olah bertindak menyanggah kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bila beliau menyatakan bahawa “sebarang perubahan dalam pelan peralihan kuasa antara Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri seharusnya ditentukan melalui mesyuarat bahagian UMNO.”

Kenyataan Najib ini memperkukuhkan kenyataan Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dua hari lalu yang meminta Abullah menimbang semula tempoh peralihan kuasa yang amat panjang.

Kini “flood gate” untuk seluruh warga UMNO menyanggah kepimpinan Abdullah secara total sudah dibuka seluas-luasnya. Kita nantikan apakah komen dan pendapat ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO, ketua-ketua perhubungan negeri, Ketua Pemuda UMNO, Ketua Wanita UMNO dan Ketua Puteri UMNO mengenai perkara ini.

Apa pun, Abdullah perlu memikirkan perkembangan terbaru ini secara serius kerana apa yang berlaku mutakhir ini boleh ditafsirkan sebagai undi tidak percaya kepada kepimpinannya. – Ruhanie Ahmad

BAHAGIAN TENTUKAN PELAN PERALIHAN KUASA PM, TPM

KUALA LUMPUR 12 Sept. – Sebarang perubahan dalam pelan peralihan kuasa antara Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri seharusnya ditentukan melalui mesyuarat bahagian UMNO, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Persidangan Perniagaan China Guandong-Malaysia di sini hari ini. – Utusan, 12/09/2008 12:00pm

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0912&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_02.htm

MUHYIDDIN SEDIA HADAPI RISIKO

KUALA LUMPUR 12 Sept. – Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan pendiriannya dan sanggup berhadapan risiko berhubung kenyataannya bahawa proses peralihan kuasa perlu disegerakan.

Beliau berkata, kenyataannya itu adalah pandangan ikhlas yang berasaskan kepada pendapat umum.

Beliau ditemui pada Persidangan Perniagaan China Guandong-Malaysia di sini hari ini. – Utusan,12/09/2008 12:00pm

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0912&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_03.htm

BEBASKAN RAJA PETRA DAN TAHANAN ISA LAIN! - Malaysiakini

RAJA PETRA DI BAWA KE MANA ?
Menteri dalam negeri Syed Hamid Albar telah berkata Raja Petra Kamaruddin kini telah di bawa pergi ke ‘suatu’ tempat untuk di soal siasat.
.
Ini adalah kali ke dua Raja Petra di tahan di bawah ISA. Kali pertama dahulu pada April 2001.
.
Pada 10hb April 2001 Raja Pertra telah ditahan bersama 10 Reformis Tian Chua, Saari Sungip , Gobalakrishnan dan Tukar Tiub.
.
Setelah 60 hari ditahan Raja Petra telah dibebaskan. Manakala 6 orang Reformis telah di hantar ke Kamunting untuk di tahan selama 2 tahun.
.
Tian Chua, Saari Sungip dan Gobalakrishan kini telah dipilih untuk menjadi wakil rakyat. Tian dan Gobi di parlimen manakala Saari Sungip menjadi Adun kerajaan Pakatan di Selangor
.
Kenyataan Media
12 September 2008
.
BEBASKAN RAJA PETRA DAN TAHANAN ISA LAIN!
.
Wanita Parti Keadilan Rakyat membantah dengan sekeras-kerasnya akta zalim ISA telah digunakan sekali lagi hari ini.
.
Kami merakamkan rasa kesal atas penangkapan Raja Petra Kamaruddin di bawah ISA sebentar tadi. Tindakan kerajaan Barisan Nasional ini sekali lagi membelakangkan lunas-lunas undang-undang yang termaktub dalam perlembagaan Malaysia.
.
Sikap kerajaan yang terburu-buru seolah-olah menunujukkan ketidakmatangan dalam memperjelaskan isu penangkapannya kepada masyarakat memandangkan ini adalah tangkapan yang berulangkali ke atas Raja Petra.
.
Pada masa yang sama kita juga mempersoalkan kenyataan daripada Ahmad ismail yang jelas berbau perkauman yang tidak diambil sebarang tindakan tegas oleh kerajaan, terutamanya oleh Menteri Dalam Negeri.
.
Oleh itu, kami mengecam kewujudan “double-standard” dalam tangkapan terhadap Raja Petra Kamaruddin.
.
Kami menuntut beliau dan semua tahanan ISA yang lain dibebaskan dengan serta-merta.
.
YB Zuraida Kamaruddin
Ketua Wanita KeADILan Pusat

5 pemimpin menuju Taiwan, dakwa MP BN setuju bincang sertai Pakatan - Malaysiakini

SEPANG: Lima pemimpin kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bertolak ke Taiwan petang ini mendakwa sekumpulan ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) telah bersetuju untuk mengadakan perbincangan melompat parti.

Mereka merupakan Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution, Ketua Penerangannya, Tian Chua, Timbalan Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh serta Ahli Majlis Tertinggi. Low Chee Chong dan Ketua Penerangan Wanita PKR, Elizabeth Wong

Perkara ini disahkan oleh Ketua Penerangan PKR, Tian Chua.

Beliau berkata sehingga kini Pakatan Rakyat (PR) berkeyakinan iaitu pada 16 September, kerajaan baru akan berjaya dibentuk bagi menggantikan kerajaan BN.

“Hingga kini kami telah berjaya, langkah seterusnya adalah yang berkaitan dengan perkara-perkara teknikal iaitu sama ada kita berjaya mengadakan pertemuan dengan Agung dan juga memastikan proses peralihan itu berlaku dengan aman dan teratur,” katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini hari ini.

Tambah beliau setelah wakil PKR pulang pada Ahad ini, kepimpinan PR boleh membuat satu rumusan dan membuat pengistirahan bahawa kita telah berjaya dalam agenda 16 September.

Dalam pada itu, beliau juga mengesahkan akan mengadakan perbincangan dengan sebahagian ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mengenai pelan transfomasi kerajaan pada 16 September seperti yang dirancangkan. - mstar

2 Ahli Parlimen GERAKAN lompat ke Pakatan Rakyat? ~ Malaysiakini

Penulis mendengar khabar, ada dua Ahli Parlimen dari Gerakan yang berada di Taiwan dikatakan telah mengisytiharkan diri 'melompat part'i masuk Pakatan Rakyat.

Khabar belum sahih ini disampaikan seorang teman di Terengganu melalui SMS diterimanya. Bagaimanapun dalam siasatan saya media internet belum menyatakan perkara ini sama ada betul atau hanya khabar angin.

Yang jelas ialah kenapa Barisan Nasional (BN) membawa melawat kira-kira 40 ahli Parlimen (MPnya) ke Taiwan di saat Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim merencanakan 16 September ini sebagai tarikh bertukar kerajaan?

Jika benar mustahil MP BN itu tidak akan melompat parti kenapa mereka dibawa ke Taiwan dan berada di sana sehingga tarikh 16 September?

Khabarnya wartawan-wartawan seluruh dunia tertumpu di Taipei, ibu negara Taiwan untuk menemui ahli-ahli parlimen berkenaan bagi mengetahui sama ada benar atau tidak mereka akan bersama Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi setiap adanya sidang akhbar mahu mengelakkan diri dari bercakap berkait dengan isu melompat parti dengan pelbagai alasan.

Ini menunjukkan bahawa Abdullah semacam mengiayakan apa yang disebarkan dalam media dan apa yang dinyatakan oleh Anwar.

Kalau tidak takkanlah Abdullah bersikap sedemikian rupa.

Orang takut dengan sesuatu situasi akan bertindak bodoh menampakkan ketakutanya sehingga menyebabkan orang ramai mengetahui bahawa dirinya takut dan gementar menghadapi suasana tersebut.

Jika tidak berlaku lompat parti mengapa perlunya dihantar MP BN ke Taiwan atas apa motif sekalipun dalam tempoh perancangan yang dibuat Anwar (sehingga 16 September).

Bukankah tindakan sedemikian mengiyakan apa yang diwarwarkan sebelum ini?

Eloklah Abdullah meletak jawatan segera sebagaimana cadangan Tun Dr. Mahathir Mohamed dan Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyidin Yassin sebelum ini untuk menyelamatkan keadaan sekaligus menghalang dari kehancuran Umno/BN membarah. ~Harakahdaily

Kenyataan Pakatan Rakyat: Peralihan Kuasa Tetap Akan Berlaku Kerana BN Telah Gagal ~ Malaysiakini

Kepimpinan Pakatan Rakyat yang bertemu hari ini yakin proses pembentukan kerajaan baru yang berlandasan Agenda Reformasi sedang berjalan secara lancar. Kami percaya kerajaan Barisan Nasional akan diganti dalam masa terdekat.

Pakatan Rakyat yakin mendapat bilangan ahli Parlimen yang mencukupi untuk mempunyai majoriti dalam Parlimen yang membolehkan penubuhan kerajaan baru. Bagaimanapun tarikh sebenar penubuhan kerajaan mungkin terpaksa dilewatkan dari 16 September sebagaimana rancangan awal akibat beberapa ahli Parlimen telah dipaksa ke Taiwan. Umum mengetahui negara kini masih dicengkam permasalahan politik, ekonomi dan sosial yang getir. Akibat kehilangan keyakinan rakyat terhadap kepimpinan UMNO dan BN, timbul percubaan mengalih pandangan kepada isu perkauman sempit.

Masalah perkauman yang diapi-apikan berterusan sehingga kini menunjukkan formula BN yang dihantui kebejatan rasuah dan korupsi gagal mentadbir negara ini. Api perkauman yang cuba dibakar akan mengancam kestabilan negara dan kebajikan rakyat. Kepimpinan BN yang semakin lemah juga menyaksikan parti tersebut semakin berpecah dan semakin hilang arah.

Melihat kepada perkembangan semasa inilah ramai Ahli Parlimen BN telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan BN dan memutuskan untuk bersama dengan Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat menegaskan bahawa kami tidak pernah dan tidak perlu membeli atau menyogok Ahli Parlimen berkenaan untuk menyertai kami. Mereka didorong oleh kesedaran sendiri serta memberikan komitmen menyokong agenda perubahan.

Kami yakin terdapat segelintir elit pemerintah BN yang diketuai UMNO bercita-cita untuk mencipta huru hara agar dapat membantut perubahan, melumpuhkan demokrasi dan merampas hak-hak rakyat Malaysia yang dilindungi Perlembagaan Persekutuan. Kami khuatir seandainya masalah sengaja dibiar merebak dan berlarutan untuk memberikan alasan kepada pemerintah bertindak keras termasuk penangkapan beramai-ramai menggunakan Undang-undang Darurat untuk membendung kemaraan rakyat yang menuntut pembelaan.

Kami menyeru kepada rakyat Malaysia termasuk penyokong UMNO untuk bertenang dan tidak terperangkap dengan retorik perkauman. Marilah kita rakyat Malaysia bersama-sama berusaha keras untuk memperbaiki keadaan ekonomi kita yang semakin teruk dan menyambut perubahan yang akan memberi harapan baru kepada kita semua.

Kami percaya apa pun jua usaha BN hanyalah dapat melambatkan proses pertukaran kerajaan tetapi tidak dapat menggagalkannya kerana formula BN telah gagal.

Dato’ Salehuddin Hashim
Setiausaha Agung
PKR

YB Loke Siew Fook,
Pengarah Pendidikan Politik
DAP

YB Dato’ Kamarudin Jaffar
Setiausaha Agung
PAS

11 Sep 2008

Pemimpin MCA, PPP dan Umno di N9 istihar masuk keADILan ~ Malaysiakini

Ratusan sms dan panggilan telefon diterima berikutan pengumuman blog ini semalam berkenaan satu sidang media pengistiharaan teman pemimpin MCA, PP dan Umno di Negeri Sembilan untuk meninggalkan komponen Bn dan memohon untuk memasuki keADILan. Nampaknya langkah berani teman - teman ini cukup mendapat perhatian bukan sahaja dalam Negeri Sembilan malah dari pemerhati politik Malaysia di luar negara juga.

Pagi ini , 11 September 2008, sekitar jam 11 pagi sidang media dimulakan. Kehadiran wartawan dalam jumlah yang juga luar biasa.

petikan berita dari Malaysiakini.

Seramai 29 pemimpin cawangan dan bahagian parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk seorang timbalan ketua bahagian Parti Progresif Penduduk (PPP), telah menyertai PKR Negeri Sembilan hari ini.

Seramai 19 pemimpin PPP di peringkat dewan undangan negeri (DUN) di Parlimen Teluk Kemang, yang diketuai oleh timbalan ketua bahagian PPP Teluk Kemang, S Karupusammy, menyerahkan borang keahlian kepada pengerusi PKR Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Baharin Abas dalam satu majlis di Seremban pagi tadi.

Turut menyertai PKR hari ini ialah tujuh pemimpin cawangan dan ahli jawatankuasa (AJK) MCA bahagian Seremban, Teluk Kemang, Jempol dan Kuala Pilah.


Selain mereka, tiga AJK cawangan Umno di Rembau dan Kuala Pilah, turut berbuat demikian.

Setiausaha PKR Negeri Sembilan, Sabaruddin Mohd Yassin berkata, parti itu mengalu-alukan kemasukan mereka bagi menguatkan kedudukan parti itu di negeri tersebut.

"Kita mengamalkan sikap tangan terbuka dan menggalakkan sesiapa sahaja untuk menyertai PKR.

"Kemasukan Karupusammy penting kerana kekuatan PPP Negeri
Sembilan ialah di bahagian Teluk Kemang.

"Berikutan itu, kita menjangka sebahagian besar daripada 2,000 ahli PPP Teluk Kemang, akan menyertai PKR tidak lama lagi," katanya.


Beliau berkata, berdasarkan pengakuan pemimpin berkenaan, lebih ramai ahli ketiga-tiga parti komponen BN itu akan menyertai PKR.

Sabaruddin berkata, kemasukan ahli Umno melalui bahagian PKR d
i Negeri Sembilan amat menggalakkan.

"Jumlahnya ramai sehingga membimbangkan pemimpin Umno termasuk Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan," katanya.


Sidang media dihadiri oleh YB Dato Kamarul Baharin Abbas,Pengerusi Perhubungan keADILan Negeri Sembilan, Sabarudin Yasin, Setiausaha Perhubungan keADILan Negeri Sembilan, YB Chai Tong Chai, Timbalan Pengerusi Perhubungan dan selain dari cheGuBard sendiri selaku MPT keADILan.

Sekurang kurangnya 7 cawangan MCA akan terbubar, 12 cawangan PPP juga akan terbubar dan menyebabkan PP NS lumpuh. Kekuatan Umno juga sudah mula goyah kerana ramai pimpinan 'grassroot' Umno juga telah bersama keADILan. Ada antara mereka ialah golongan profesional dan pemimpin Belia serta NGO peringkat Nasional.

Mengulas ugutan Menteri Besar Negeri Sembilan yang juga Pengerusi Bn Negeri Sembilan yang akan membubarkan DUN jika keadaan politik goyah dan ada ADUN yang melompat.

keADILan Negeri Sembilan amat kesal dengan ugutan Mohamad yang jelas menghina DYMM SPB Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan kerana bagindalah yang berkuasa membubarkan DUN bukan Mohamad. Persoalanya adakah Mohamad tidak faham undang -undang tubuh negeri atau dia terlalu panik sehingga mengeluarkan ugutan itu ?

Kenyataan Mohamad yang begitu yakin akan merampas semula 15 kerusi PAKATAN kerana baginya kemenangan PAKATAN hanya kerana masalah dalaman Bn seolah memperlekehkan kebijaksanaan rakyat Negeri Sembilan. Banyak kenyataan Mohamad sebelum ini juga memperlekehkan kehadiran 15 orang ADUN PAKATAN dalam DUN dan mengangap ia memberikan masalah kepada kerajaan negeri.

Sekarang keADILan mencabar jika benar Mohamad berani 'anak jantan dalam politik', sila mengadap Istana Negeri Sembilan persembahkan kepada Banginda Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan untuk dibubarkan DUN agar membolehkan pilihanraya diadakan semula. Bagi keADILan dengan keangkuhan berterusan kerajaan Bn khususnya di Negeri Sembilan, dengan kebangkitan rakyat serta kempen berterusan memperjuangkan dan membela rakyat leh PAKATAN, keADILan yakin jika diadakan Pilihanraya DUN Negeri Sembilan, PAKATAN bakal merampas sekurang kurangnya 20 kerusi dan akan memerdekan kedaulatan rakyat negeri ini.

Email dari YB kat Taiwan ~ MalaysiakiniHello Brader MSK,

Lepas hang baca ni, make sure hang delete mail ni. Kalau depa dapat tau aku hantaq kat hang, naya aku.

Dah dua hari kami kat sini. Leceh betui. Ingat kata semua naik kapalterbang sama-sama, rupa-rupanya depa asingkan kami bila sampai Singapore. Ramai SB dari YB. Sampai Taipei, semua depa halau masuk hotel.Lagi satu leceh, nak call out pun tak boleh. Passport dengan handphone SB pegang.

Semalam baru lega sikit. Kami pi Shangri-La Leisure farm. Bukan besaq sangat, kandang kambing Maniam kat Sauk tu lagi besaq. Tapi kambing dia lain macam…nak kata Jamnapari, tak dak janggut. Nak kata Boer, aku pun tak kenai. Tak patut betui Pak Lah…dia syok kat kambing, dia suruh kami mai belajaq.

Yang syok…masa permanian beradas. Hang tau Bung Mokhtar buat apa?.. dia pi inject sperm dalam lubang pungkok kambing tu..kah.kah.kah.. Dia ingat kambing beranak ikut pungkok kot?

Lepas tu, kami jumpa Ketua Setiausaha Taiwan, Lu Luo Hua. Yang ni lagi satu lawak. Dia tanya…Anwar tak mai sama ka?

Pagi tadi, kami pi ke, Kaosiung..naik bullet train. Kami pi melawat pusat bioteknologi. Fuh! bessst! Hang pernah tengok ayam tak dak bulu ka? Memng tak dak! tapi kulit dia tebai, macam itik dah kena salai. Pusat bioteknologi Taiwan ni dah cipta ayam tak dak bulu, sebab setiap tahun, kerajaan taiwan menghadapi masalah nak buang bulu. Tu pasai depa cipta ayam tak dak bulu.

Tapi, tadi aku tengok ayam kaki empat. Aku tanya kat depa…pasai apa ayam kaki empat. Depa jawab…KFC cuma mau drumstick. Jadi kena increase drumstick production la..

Esok kami akan ke Pingtung University of Science and Technology. Jadual lusa dan seterusnya kami pun tak tau. Gila sungguh depa.

Tadi aku email kat Raja Petra. Kami semua dapat RM50,000 duit poket. Tapi nak belanja kat mana. Masuk jamban pun SB ikut. Pulak tu. Pulak tu, satu-satunya tempat lepak yang ada benda tu…semalam jugak depa tutup. Tapi hang tok sah risau, MSK. balik nanti aku belanja hang kat Big Sister.

OK..MSK. Depa dah panggil dah. Buat roll call. ~perakexpress

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.