Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

23 Mei 2009

Baru sampai Kota Bharu....

Kawe baru balik dari penamaan calon DUN Penanti. maaf tidak sempat update blog semalam & hari ini....


22 Mei 2009

Live dari Mahkamah Rayuan

Bicara MSK - Pada pukul 3.00 petang ini, Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan tentang siapa Menteri Besar Perak yang sah. Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Azmi telah diberitahu untuk memastikan keputusan akan memihak kepada Umno.

Zaki, seterusnya telah mengarahkan Presiden Mahkamah rayuan, Tan Sri Dato’ Alauddin Dato Mohd. Sherrif, untuk memberitahu ketiga-tiga hakim…Hakim Abd. Raus Sharif, datuk Zainun Ali dan Ahmad maarop…untuk memberikan keputusan yang ‘betul.’ Sekiranya mereka tidak mampu untuk memberikan keputusan 3-0, sekurang-kurangnya mereka perlu member keputusan 2-1..dimana Zainun akan memihak kepada Nizar. BN kemudiannya akan dilihat sebagai ‘adil’ dan ‘telus’ dan Pakatan Rakyat tidak boleh berkata apa-apa.

Selepas itu, Zambry akan mengadap Sultan dan memohon pembubaran DUN Perak. Umno perlu dilihat melakukan semua ini..bukannya Nizar. Dan Umno akan melakukan ini walaupun mereka boleh memerintah Perak tanpa membubarkan DUN dan mengadakan pilihanraya semula. Bagaimana yang dikatakan Najib gila kuasa dan tidak adil?

Dan ini akan membuktikan bahawa Najib adalah PM Rakyat dan seorang yang tahu bagaimana untuk mengurus Negara. Anwar dan Pakatan Rakyat tidak lagi boleh mendabik dada mengatakan mereka yang mahukan pilihanraya DUN Perak. Malah..mahkamah akan memutuskan bahawa Barisan Nasional adalah kerajaan yang sah. Barisan Nasional boleh memerintah sehingga pilihanraya umum akan datang…sebaliknya memilih untuk membubarkan DUN kerana itu yang diminta oleh rakyat.

Benar..memang susah bagi Barisan Nasional untuk menang tapi apa bezanya? Keadaan sekarang sudah buntu. Sekiranya BN terus memegang kuasa…mereka akan dilihat sebagai perampas…tetapi dengan membubarkan DUN…mereka akan dilihat sebagai kerajaan yang prihatin dengan kehendak rakyat…walaupun mahkamah telah mengesahkan mereka sebagai kerajaan yang sah.

Tujuannya adalah untuk menahan kebangkitan Anwar, Nizar dan Pakatan Rakyat. Pembubaran DUN Perak adalah kehendak BN..bukan Pakatan Rakyat. Dan dengan pembubaran ini..BN akan dilihat sebagai prihatin kepada rakyat..malah ianya dibuat atas desakan Pakatan Rakyat.

Imej Pakatan Rakyat akan dicanang sebagai pihak yang menyebabkan kesusahan rakyat..dan BN akan mempelopori imej bahawa mereka adalah pembela rakyat.

Dan sekiranya BN menang dalam pilihanraya DUN Perak nanti…Najib berpeluang melantik orangnya untuk menjadi Menteri Besar. Tidak mungkin Zambry…kerana Zambry bukan orang dia tetapi orang Pak Lah. Dengan strategi yang diatur oleh Mahathir..Najib mendapat Perak dan menyingkir Menteri Besar yang bukan pilihanya. Itulah yang dirancang oleh Najib.

Jangan lupa…bahawa Mahathir adalah pakar strategi dan dia kini berada dibelakang Najib. (Baca artikel sepenuhnya di Malaysia Today) - sumber dipetik dari perakexspress

YB Manik Urai meninggal dunia

Baru dapat sms dari SUK PAS Besut, ADUN Manik Urai, Ismail Yaacob (PAS) meninggal dunia pukul 5 pagi tadi.

Adun kawasan Dewan Undangan Negeri Manek Urai, Haji Ismail Yaacob, 60 (gambar)telah kembali kerahmatullah pada jam 5.55 pagi tadi di hospital Raja Perempuan Zainab II.

Demikian satu berita dari satu pesanan ringkas dari Kelantan yang saya terima sebentar tadi dan juga saya telah mendapat pengesahan dari Speaker DUN Kelantan, Ust. Nasharuddin Daud yang memaklumkan kepada saya dia juga menerima mesej yang sama selepas sembahyang subuh pagi ini.

Sebelum itu beliau dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II kerana menghadapi masalah di bahagian kakinya sehingga dipotong sebelah kanan..

Sebelum ini beliau menghidapi penyakit gaot sehingga menyebabkan kesihatannya sering kali terganggu.

Pada persidangan Dun Febuari lalu beliau dapat menghadirinya biar pun badannya kelihatan agak kurus.

Ismail yang lebih dikenali sebagai Paksu Mail antara Adun yang paling lama di Kelantan.

Beliau memenangi Dun Manek Urai pada pilihan raya umum 1986. Sehingga sekarang beliau sudah lima penggal mewakili Dun berkenaan.

Bagaimanapun pada pilihan raya umum 2004, beliau tidak bertanding dan Dun Manek Urai diwakili Ustaz Zamzuri Mat Lazim.

Dengan kekosongan DUN ini pasti akan membawa laluan kepada satu lagi pilihanraya kecil setelah disahkan oleh pihak SPR nanti melalui makluman resmi dari Speaker DUN Kelantan.

Al Fatihah.....

Pilihan Raya 2008 N41 MANEK URAI
Jumlah Pengundi: 12,292
Peratusan Kaum: M:99.25% C:0.44% I:0.26% L:0.02%
1. Ismail Yaacob (Pas) (5,746)
2. Mohamed Zulkifli Omar (BN) (4,394)
Majoriti: 1,352
Jumlah undi: 10,332
Peratus mengundi: 84.05%
Undi rosak: 192
Penyandang: Mohamed Zulkifli Omar (BN)
(Majoriti: 53 undi)
Esok Halal ke Haram???ImageHarakahdaily : MB sah: Mahkamah Rayuan buat keputusan esok

Mkini : Esok keputusan siapa MB sah Perak

Mstar : Status MB Perak: Keputusan rayuan Zambry esok

21 Mei 2009

Kronologi Perbicaraan Nizar vs Zambery

Nizar baru selesai mengadakan sidang akhbar di luar mahkamah. Antaranya beliau yakin keputusan hakim esok akan berpihak kepadanya.

04.55 pm : Mahkamah Rayuan akan putuskan rayuan Zambry esok jam 3.30 ptg Jumaat 22Mei.

04.45 pm : Tun Majid membuat hujah balas bagi pihak Peguam Negara.

04.45 pm : Cecil bantah bahawa ada cara lain untuk menyingkirkan MB dan ianya bukan hanya dengan melalui undi majoriti sahaja.

04.38 pm : Peguam Zambry, Cecil sedang membuat hujah balas.


04.21 pm : Ranjit sudah selesai. Sekarang Cecil Abraham membuat penggulungan. Diluar mahkamah..penyokong kedua-dua pihak mula bergerak kearah Bilik Bicara 3 Mahkamah Persekutuan.

04.12 pm : Peguam Nizar yang lain,Ranjit Singh memulakan hujah, dengan memberikan penjelasan bersabit beberapa hujah penting Sulaiman.

04.10 pm : Sulaiman menutup hujahnya dengan menggesa para hakim tidak mengubah keputusan hakim perbicaraan (Mahkamah Tinggi).

04.05 pm : Terdahulu dalam hujahnya,Sulaiman berkata, apa yang ada pada minda Baginda Sultan semasa perjumpaan itu tidak relevan dan apa yang ada pada minda Nizar adalah relevan.

04.03 pm : Sulaiman berhujah Nizar menghadap Sultan Perak untuk memohon pembubaran DUN mengikut peruntukan Perkara 36 (c) Undang-Undang Tubuh Perak, bukan mengikut Perkara 16 (6) seperti yang dihujahkan Cecil.

04.03 pm : Sulaiman berhujah Nizar menghadap Sultan Perak untuk memohon pembubaran DUN mengikut peruntukan Perkara 36 (c) Undang-Undang Tubuh Perak, bukan mengikut Perkara 16 (6) seperti yang dihujahkan Cecil.

03.55 pm :Sulaiman berkata , bukan mencabar budibicara Sultan tetapi mustahil menganggap hilang kepercayaan keatas Nizar menyebabkan beliau meletakan jawatan.

Semua kelihatan baik tetapi cuaca kelihatan agak mendung di luar.

03.44pm : Jika tiada pembentangan lain selepas Sulaiman, panel tiga hakim dijangka akan membuat keputusan seawal-awalnya esok.

03.38 pm : Sulaiman masih membaca autoriti bagi kuatkan hujah untuk sangkal hujah Cecil dan Peguam Negara

03.23 pm : Sulaiman: ” Tidak timbul persoalan Nizar perlu menghantar surat perletakan jawatan kerana undi tidak percaya tidak pernah dibuat.”

03.15 pm :Sulaiman berhujah bahawa hanya satu cara sahaja seorang MB boleh disingkirkan iaitu melalu undi tidak percaya oleh Dewan Undangan Negeri.

03.08 pm : Sulaiman Abdullah , ” Hanya satu sahaja cara untuk menyingkir Menteri Besar..iaitu dengan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri!”

02.54 pm : Pemimpin PKR, Zuraida kelihatan memasuki Lobi Istana Kehakiman. Jumlah penyokong di luar kelihatan bertambah.

02.34 pm : Sulaiman menyatakan sekiranya hujah Cecil & Peguam Negara diterima , PM mungkin disingkirkan oleh Agong kerana beliau tidak mendapat sokongan daripada ahli parlimen BN.

02.30 pm :Sulaiman bertanyakan kenapa penghakiman Abdul Aziz yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah harus di tangguhkan.

02.27 pm : Sulaiman berhujah bahawa mengikut Perlembagaan Persekutuan, Raja-Raja tidak mempunyai kuasa untuk memecat Menteri Besar.

02.00 pm : Mahkamah Rayuan sambung semula persidangan dengan Ketua peguam mewakili Nizar, Sulaiman Abdullah memberikan hujah.

12.59 pm : Peguam Negara menamatkan hujah. Mahkamah ditangguhkan dan disambung semula selepas makan tengahari dengan peguam Nizar, Sulaiman Abdullah.

12.28 pm : Gani berkata jika dilakukan undi tidak percaya, Nizar pasti kalah.. (Kenyataan bodoh dari AG, dia sendiri mengaku BN tak pernah undi tak percaya kat Nizar pun)

12.20 pm :Gani kata dengan 28-28, Speaker Pakatan tidak boleh mengundi & walaupun tanpa 3 bebas (3 katak lah tu…), Pakatan hanya mempunyai 27 undi dalam dewan.

12.18 pm : Gani berkata kebuntuan bermakna Nizar tidak mempunyai majoriti “Ianya satu akuan dalam affidavitnya.”

12.16 pm : Gani berkata , Penasihat Undang-undang negeri umpama ‘pelanduk’ antara 2 gajah , MB & Sultan, tidak memihak ke mana-mana..

12.15 pm :Mahkamah Rayuan bersambung selepas 15 minit berehat dengan Peguam Negara Gani menyerahkan pernyataan bertulis..

12.01 pm :Nizar kelihatan dalam mood yang baik dalam kantin mahkamah bersama isteri dan penyokongnya.

11.58 am :“ Jika salah, rayuan akan dibenarkan ,jika betul, rayuan akan ditolak,” Hakim Rauf Shariff memberitahu Mahkamah Rayuan.

11.55am :Hakim Raus Shariff berkata , persoalan dihadapan mahkamah ialah samada Hakim yang membicakan telah mentafsirkan perlembagaan Perak Constitution dengan betul.

11.37 am : Hakim dah tegur Peguam Zambry: Berapa lama nak berhujjah? Sudah 2 jam.

11.25 am : Cecil berhujah jika MB tidak letak jawatan seperti yang di minta oleh Sultan, maka dengan sendirinya terlucut dengan sendirinya mengikut perlembagaan di bawah artikel16 (6)


Article 16(6) of the Perak Constitution. This article provides that where a request for dissolution is made as a consequence of the menteri besar ceasing to command the confidence of the majority of the members of the assembly and His Highness refuses, the incumbent menteri besar must tender the resignation of the Executive Council.

Adalah perlu di ingat, bahawa :

• as noted above, Article 16(6) is specifically directed to a no-confidence scenario, that is the incumbent menteri besar can seek the dissolution of the assembly upon his having ceased to command the confidence of the majority

• Article 36(2) however provides more generally that His Highness has the power to dissolve the assembly. It is clear that this provision is aimed at allowing His Highness to dissolve the assembly for other reasons thought to be appropriate

• as a matter of law His Highness is empowered to do what is permitted under the Perak Constitution and the Federal Constitution. This is the essence of a constitutional monarchy

• the Perak Constitution does not empower His Highness to dismiss the menteri besar. The manner in which the menteri besar is to be removed from office is as provided for under Article 16(6), through a refusal to dissolve the assembly at the request of the menteri besar when the menteri besar has ceased to command the confidence of the majority of the assembly.

11.20 am : Cecil berkata Hakim perbicaraan silap untuk mengikut kes Stephen Kalong Ningkan case as that did not have request for assembly dissolution.

11.10 am :Cecil berkata tidak ada peruntukan express bagi usul tidak percaya . Sultan boleh mendaptkan pandangan daripada sumber lain dan meminta MB letak jawatan.

11.05 am : Cecil berhujah bahawa Sultan ada hak atas budicaranya melucut jawatan Nizar & melantik MB baru dibawah artikel16 (6).

11.03 am :Cecil berkata artikel 16 (6) menjelaskan bahaawa Nizar mesti meletakan jawatannya beserta ahli-ahli dewannya Tidak ada peruntukan untuk mengadakan undi tidak percaya melalui dewan negeri.

11.01 am : Cecil berkata , Sultan adalah betul bila berjumpa dengan Najib, Adun- adun BN & 3 ahli bebas sebelum membuat keputusan pada 5 Feb .

10.54 am :Peranan Duli Yang Maha Mulia di bawah Artikel 16(6) hanya memutuskan sama ada atau tidak untuk membubarkan DUN, jika Menteri Besar telah hilang undi tidak percaya

10:50 am : Hakim pertikaikan hujjah peguam Zambry, Cecil Abraham yang asyik merujuk Artikel 16 dan 36

10.40 am : Mahkamah Rayuan menerangkan perbezaan Artikel 16(6) dgn 36(2) Perlebagaan Perak

10.38 am : Cecil mendakwa penghakiman mahkamah tinggi tidak tepat dan tidak lengkap

Keputusan Mahkamah Rayuan esok jam 3.30 petang

Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan mengenai rayuan yang dibuat oleh Zamry Abd. Kadir mengenai keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri besar yang sah esok jam 3.30 petang.

Mahkamah Rayuan hari ini mendengar hujah-hujah yang dikemukakan oleh peguam-peguam kedua-dua belah pihak termasuk dari Peguam Negara.

Diawal perbicaraan, permohonan DS Nizar untuk meminta panel seramai lima orang hakim telah ditolak dengan alasan permohonan itu terlewat sampai kemeja Presiden Mahkamah Rayuan, Alauddin Md. Sheriff.

Ini menimbulkan beberapa persoalan kerana surat permohonan tersebut telah dihantar melalui fax pada 18 Mei 2009. Berapa harikah yang diperlukan untuk sekeping surat yang dihantar melalui mesin fax sampai kemeja Presiden Mahkamah Rayuan? Sedangkan apabila Zamry membuat rayuan tempohari..keputusan diberikan dalam masa tiga jam!!

4.53 pm : Keputusan 3.30 petang esok

21/05/2009 - 4:53:15
Makamah Rayuan akan membuat keputusan terhadap rayuan Zamry Kadir pada jam 3.30 petang esok.


4:45 pm : Tun Majid Tun Hamzah berhujah....

21/05/2009 - 4:45:25

Tun Majid Tun Hamzah pula mengambil tempat berhujah bagi pihak Zambry.


4.40 : Cecil berhujah

21/05/2009 - 4:40:50
Cecil berhujah..terdapat lebih dari satu cara untuk menyingkir Menteri Besar dan tidak semestinya hanya melalui undi tidak percaya.


Hujah Peguam YAB Ir Nizar

1) Sulaiman berhujah..sekiranya hujah Cecil dan Gani Patail diterima, Perdana Menteri boleh disingkir oleh YDP Agong kerana tidak mendapat sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen BN. "Sulaiman:" Sekiranya Sultan mempunyai kuasa untuk menyingkir, sekiranya ada, ia semestinya terletak dibawah Artikel 18...tapi tak ada! Tidak juga terdapat dimana-mana!"


2) Hanya satu sahaja cara untuk menyingkir Menteri Besar..iaitu dengan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri

3) Tidak timbul persoalan Nizar perlu menghantar surat perletakan jawatan kerana undi tidak percaya tidak pernah dibuat

4) Kami bukan menyanggah kuasa DYMM Sultan. Tapi adalah tidak masuk akal untuk mengatakan Nizar sudah hilang kepercayaan dan terus menyuruhnya meletakkan jawatan
15:56 Cuaca di luar Makamah mulai mendung.Saya harapkan agar hujan rahmat akan turun bagi PR

16:12 Penguam Sulaiman mengemukakan hujah-hujah berikut:-

Sulaiman meminta para hakim supaya tidak terpengaruh dengan keputusan penghakiman yang lepas-lepas

Sulaiman berhujah Nizar menghadap Sultan Perak untuk memohon pembubaran DUN mengikut peruntukan Perkara 36 (c) Undang-Undang Tubuh Perak, bukan mengikut Perkara 16 (6) seperti yang dihujahkan Cecil


Apa yang difikirkan oleh Tuanku semasa pertemuan tersebut tidak penting. Apa yang difikirkan oleh Nizar itu yang relevan

Terkini 4.21 pm: Nizar Vs Zambry

21/05/2009 - 4:21:21


Ranjit sudah selesai. Sekarang Cecil Abraham membuat penggulungan. Diluar mahkamah..penyokong kedua-dua pihak mula bergerak kearah Bilik Bicara 3 Mahkamah Persekutuan.

21/05/2009 - 4:12:38
Sulaiman selesai berhujah. Ranjit Singh pula memulakan hujah menyokong hujah-hujah Sulaiman.

21/05/2009 - 4:09:35
Sulaiman: " Apa yang difikirkan oleh Tuanku semasa pertemuan tersebut tidak penting. Apa yang difikirkan oleh Nizar itu yang relevan."

Hujah peguam Nizar sedang di dengar

Giliran peguam Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah yang telah memulakan hujah beliau pada jam 12.15 tengahari tadi dan meminta disambung kembali pda jam 2.00 petang dan kini masih berjalan di Mahkamah Rayuan di sini.

Perebutan kuasa Mohammad Nizar Jamaluddin dengan Zambry Abd Kadir berada di peringkat akhir di Mahkamah Rayuan hari ini dan di dengar oleh tiga hakim iaitu Md Raus Sharif, Abu Samah Nordin dan Sulong Matjeraie

Sulaiman berhujah sekiranya hujah peguam Zambry Abd Kadir, Cecil Abraham dan peguam pencelah, Gani Patail diterima, Perdana Menteri boleh disingkir oleh Yang Dipertuan Agong kerana tidak mendapat sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional

“Sekiranya Sultan mempunyai kuasa untuk menyingkir, sekiranya ada, ia semestinya terletak dibawah Artikel 18 tetapi jelas tidak ada! Tidak juga terdapat di mana-mana!”

“Hanya satu sahaja cara untuk menyingkir Menteri Besar iaitu dengan undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri,” hujah Sulaiman di depan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan sebentar tadi.

Selepas pembentangan hujah peguam Zambry itu selesai pagi tadi, yang diikuti hujah Gani Patail sebagai pencelah, petang ini
Jika tiada pembentangan lain selepas itu, panel tiga hakim dijangka akan membuat keputusan seawal-awalnya esok.

Mahkamah mendengar rayuan Zambry terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur awal minggu lalu yang mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai menteri besar Perak yang sah.

Sejak awal pagi mahkamah penuh sesak dengan pemerhati, anggota media dan peguam daripada kedua-dua pihak sehingga keadaan menjadi sesak dan tempat duduk tidak mencukupi bagi menampung jumlah yang hadir.

Mahkamah Rayuan mula mendengar kes rayuan Nizar pada 9.30 pagi tadi berhubung keputusan rayuan yang telah menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Mei yang lepas.

Mahkamah yang sama juga akan memulakan sidang bagi mendengar rayuan Zambry terhadap keputusan hakim Mahkamah Tinggi yang telah memutuskan bahawa Nizar adalah Menteri Besar yang sah sekaligus mengisytiharkan Zambry sebagai penyandang haram.~ SK

Perbicaraan ditangguh sehingga jam 2 petang.

Peguam Hj. Sulaiman Abdullah meminta penangguhan sidang dan bersambung kepada jam 2.00 petang bagi makan tengahhari dan rehat.

Sementara itu sekitar jam 10.00 tadi kelihatan Exco haram kudeta, Hamidah Osman bersama sekitar 10 orang lelaki bersongkok tinggi sampai disini dan beredar setelah mahkamah ditangguh dan mungkin muncul lagi pada jam 2.00 nanti.

TERKINI 12.10 : Perbicaraan disambung kembali.

Perbicaraan disambung kembali dan panel hakim membenarkan Peguam pencelah yang mewakili Zambry mengemukakan hujahnya.

Pada satu masa, Ghani Patail telah ditegur apabila beliau salah menafsirkan maksud Menteri Besar pada artikal 10 Undang-undang Tubuh Kerjaan Negeri Perak. Panel Hakin 3menjelaskan tafsiran sebenar Menteri Besar menurut artikal itu ialah Menteri Besar bersama Exconya.

Sesudah Peguam Negara menyelesaikan hujahnya dijangka akan disambung oleh ketua panel Peguam DS. Nizar iaitu Hj. Sulaiman Abdullah.

TERKINI 11.50 AM : Mahkamah ditangguh sehingga jam 12.15 PM.

Sebentar tadi panel hakim menangguhkan sidang setelah peguam yang mewakili Zambry mengakhiri hujahnya sejak pagi tadi.

Selepas ini bermula pada jam 12.15 petang, peguam DS.Nizar, Hj. Sulaiman Abdullah akan mengemukakan penghujahannya.

Setelah diteliti dari penghujahan peguam Zambry tadi didapati hampir sama dengan apa yang telah dikemukakan di Mahkamah Tinggi sebelum dari ini.

Mahkamah Rayuan tolak permohonan Nizar

Mahkamah Rayuan telah menolak permohonan MB DS Nizar untuk mendapatkan panel 5 hakim kerana dikatakan permohonan lambat sampai.

Sebelum ini, Nizar memohon agar mahkamah bersidang dengan lima panel hakim tetapi sidang hari ini hanya tiga penal sahaja iaitu Datuk Md Raus Sharif, Datuk Zainun Ali and Datuk Ahmad Maarop.

MB Haram VS MB SAH: Terkini Dari Mahkamah Rayuan

Mahkamah Rayuan pagi ini akan mendengar permohonan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin bagi mengetepikan keputusan mahkamah itu yang membenarkan penangguhan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengesahkan beliau sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir telah membuat rayuan berhubung keputusan itu pada 12 Mei lalu dan Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan keputusan Mahkamah Tinggi sehingga rayuan Dr Zambry terhadap keputusan itu selesai.

Barisan peguam kedua-dua pihak mula memasuki mahkamah pada pukul 9 pagi tadi.

Mohammad Nizar tiba kira-kira 15 minit kemudian bersama isteri dan beberapa penyokongnya.

Pasukan polis kelihatan mula melakukan kawalan sejak awal pagi.

Isu perundangan melibatkan Dr Zambry dan Mohammad Nizar telah bermula sejak Februari lalu apabila Dr Zambry telah dilantik sebagai Menteri Besar menggantikan Mohammad Nizar selepas Barisan Nasional (BN) mengambil alih pemerintahan Perak daripada Pakatan Rakyat.

Berikutan itu, pada 13 Februari lalu, Nizar memfailkan permohonan untuk mengisytiharkan beliau sebagai Menteri Besar yang sah.

Kemudiannya pada 11 Mei, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Dr Zambry bagaimanapun membuat rayuan berhubung keputusan itu pada 12 Mei dan Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan keputusan Mahkamah Tinggi sehingga kes rayuan Dr Zambry selesai.

Mohammad Nizar keesokannya pula membuat permohonan bagi mengenepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu bagi penangguhan pelaksanaan itu.

Terkini jam 9.15 am-Nizar dan isteri sampai di mahkamah

YAB.Menteri Besar Perak yang sah, DS. nizar sampai di Mahkamah Rayuan sebentar tadi ditemani sama Isterinya.

Sebelum itu kelihatan sampai lebih awal exco Kerajaan Ngeri Perak PR, Hj. Zainuddin yusof kelihatan hadir bersama isterinya.20 Mei 2009

UMNO ditalqinkan??

Astaghfirrullah..MasyaAllah..!! Ni kat mana ni ? UMNO dah mati ke??? Kat mano tu??

Kuburkan Saja Mereka!

Sumber tak sohih mengatakan bahawa, kejadian ini berlaku di Semporna Sabah, kerana depa tidak puas hati pasal tanah, dan KM depa (baca siapa ?), kawasan ni kawasan Naib Pengerusi UMNO yang bangap tu, saper ? itu..menteri apdal tuh laaa kalau nak tau, depa bukan mati pun, ni hanya protes jer wak, dan masih hard core umno, duit duit, dimana ko duit....UMNO talkinkan UMNO di Sabah lah yer ! ~ ABO 2009

Nyalaan lilin: MP dan ADUN DAP ditahanAhli Parlimen Serdang, Teo Nie Chin

ADUN Teratai, Jenice Lee

Dua wakil rakyat DAP adalah antara sebelas orang yang ditahan polis ketika menyertai acara nyalaan lilih sebagai "tanda berkabung matinya demokrasi".

Dua wakil rakyat DAP itu ialah ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Chin dan ADUN Teratai Jenice Lee.

Mereka ditahan bersama sembilan pekerja parti itu yang menyertai nyalaan lilin di Seputeh pada jam 8.20 malam ini.

Nyalaan lilin itu - yang diadakan di luar pejabat ahli Parlimen DAP Teresa Kok - disertai berpuluh-puluh mereka yang memakai baju-T hitam.

Menurut pihak penganjur, nyalaan lilin itu diadakan sebagai menandakan "pembunuhan demokrasi oleh kerajaan haram Perak".

Pemuda UMNO Dicabar Desak SPRM Untuk Bersihkan Pimpinannya

Dewan Pemuda PAS Terengganu mencabar Pemuda UMNO mendesak dan membenarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat semua pimpinan UMNO yang terlibat dengan rasuah dalam pemilihan UMNO baru-baru ini.

Ketuanya, YB Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata SPRM sepatutnya bersikap agresif dan pro-aktif mengambil tindakan menyiasat beberapa pemimpin UMNO yang telah terbukti terlibat dalam gejala mungkar itu.

“Tindakan segera (mesti diambil) terhadap Ketua Pemuda UMNO, Khairi Jamaludin, Ahli Majlid Tertinggi, Dato Ali Rustam dan yang lain-lain,

“kami juga mendesak agar pemuda UMNO meminta pihak polis menyiasat Perdana Menteri Malaysia, Dato Seri Najib Razak yang dikatakan (didedahkan) oleh beberapa media di dunia tentang penglibatan beliau dalam kes pembunuhan Altantuya,”katanya dalam satu kenyataan media yang dihantar kepada Buletinonline.

Beliau berkata, pemuda UMNO sepatutnya malu bercakap tentang politik wang kerana tangan mereka sendiri berlumuran dengan najis rasuah.

Katanya pemimpin UMNO yang tidak bersih lagi dan parah dengan rasuah tidak layak menyamakan PAS dengan UMNO.

“UMNO tidak mungkin dapat mengelirukan rakyat dan menyamakan PAS dengan UMNO, rakyat sudah mengenali UMNO dan pimpinannya dengan rasuah /politik wang pada setiap kali pilihanraya dan pemilihan UMNO,”katanya.

Menurut beliau, pihak media yang pro-UMNO telah memutarbelitkan kenyataan kenyataan mursyidul Am dan Ketua Dewan Ulama PAS.

Katanya kedua-dua pimpinan PAS itu hanya memberikan nasihat dan ingatan supaya warga PAS jangan mendekati rasuah/politik wang, namun tindakan media yang belum matang sengaja mahu memburuk-burukkan imej PAS. -buletinonline

Nizar mengadap Raja Nazrin tengahhari semalam .

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Hj Muhammad Nizar Jamaluddin mengesahkan dia diperkenan mengadap Tuanku Raja Nazrin tengahari tadi di Istana Iskandariyyah selepas selesai Majlis Anugerah Pingat & Bintang. Demikian dinyatakan oleh Hj Nizar dalam taklimat ringkasnya di Mesyuarat Perhubungan PAS Perak tadi.


Dalam kesempatan yang singkat itu, digunakan oleh Hj Nizar bagi memohon maaf bagi pihak PR dan rakyat Perak sepanjang tiga bulan sebelum ini sekiranya apa sahaja insiden yang berlaku mengguris hati Tuanku.

Beliau juga bagi pihak PR mengucapkan takziah di atas kemangkatan Kekanda Tuanku Sultan Azlan Shah yang juga bapa saudara Raja Nazrin.

Kesempatan itu juga digunakan oleh Dato' Seri secara berterus terang dengan penuh berhimah memberi pandangan-pandangan terhadap senario dan kemelut politik di Perak. Dato' Seri merayu supaya Tuanku memberi penghormatan kepada rakyat untuk memilih semula kerajaan di negeri Perak, kerana melalui pembubaran DUN sahajalah kemelut ini akan berakhir.

Pakatan Rakyat akan menghormati pendirian dan keputusan rakyat yang samada memilih Pakatan Rakyat ataupun Barisan Nasional. Dato' Seri juga memberi pandangan supaya tidak ada sidang DUN diadakan dalam tempoh terdekat selagi kemelut politik ini belum berakhir, beliau memberi gambaran insiden sidang DUN 7 Mei yang lalu dibimbangi akan berulang semula sekiranya sidang DUN diadakan juga, dan ianya akan hanya memalukan imej Tuanku dan negeri Perak.

Pertemuan singkat antara YAB Dato' Seri Hj Nizar dengan DYTM Raja Nazrin merupakan pertemuan yang cukup berharga walaupun pertemuan itu mengikut sumber yang disiariakn dalam posting blog ini dari seumber yang kami perolihi cuma sekitar 15 minit sahaja.

Mesej rakyat yang mahukan DUN dibubarkan telah disampaikan oleh Hj Nizar. Kini, semuanya terserah kepada Tuanku, Diharap rakyat terus menerus mengadakan solat Hajat dan bermunajat mudah-mudahan dilembutkan hati Tuanku bagi memperkenan DUN Perak dibubarkan.

Satu maklumat tambahan yang kami perolihi dimana pertemuan itu di sertai sama oleh Dato' Anuar Zaini dan Dato' Temenggong.

19 Mei 2009

Khir Toyo Dan 4 Adun Dicadang Gantung Sidang dan ElaunJawatankuasa Hak Dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini mencadangkan bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo digantung dari sidang Dewan Undangan Negeri selama 12 bulan dan elaunnya sebagai seorang Ahli Dewan Undangan Negeri juga turut dibekukan kerana enggan hadir pada perbicaraan awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) Mac lalu.

Dr Khir juga menghadapi 3 lagi pertuduhan dan didakwa mengikut Seksyen 70, Peraturan Tetap Dewan Undangan Negeri kerana mengeluarkan kenyataan-kenyataan media yang menghina Dewan dan juga melalui laman blognya. Bagi setiap satu pertuduhan, Khir akan berdepan dengan hukuman digantung dari sidang selama 6 bulan dan elaunnya juga akan turut dibekukan selama tempoh itu.

Sehubungan itu, 4 ADUN BN yang juga turut didakwa menghina Dewan di bawah enakmen penghinaan DUN Selangor 2008, akan menerima hukuman sama tetapi untuk tempoh enam bulan serta pembekuan elaun dan kemudahan sebagai ADUN sepanjang tempoh tersebut.

Mereka yang didapati bersalah ialah ADUN Sabak Bernam, Warno Dogol, ADUN Hulu Bernam, Mohamed Idris Abu Bakar, ADUN Batang Kali, Mohd Isa Abu Kasim dan ADUN Dengkil, Marsum Paing.

Speaker DUN Selangor, Teng Chang Kim yang mempengerusikan Jawatnkuasa Hak dan Kebebasan Dewan itu menyatakan hukuman yang diusul untuk bekas Menteri Besar itu bukan direkayasa tetapi berasaskan kepada buku rujukan parlimen berjudul "Erskine May Parlimentary Practice" jilid ke 23.

Beliau berkata keputusan yang dipersetujui secara bersama oleh ahli jawatankuasa itu juga merujuk kepada kes- kes di parlimen yang terdahulu.

PAS lancar dana bina kompleks RM 27 juta di Putrajaya

PUTRAJAYA, 18 Mei: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang melancarkan Tabung Pembangunan Kompleks PAS yang bakal dibina di atas tapak seluas 17 ekar di sebuah hotel terkenal hari ini.

Apabila siap, komplek ini bakal mempunyai sebuah dewan persidangan yang boleh memuatkan 8,000 orang di samping pusat latihan moden serba lengkap di samping kawasan perniagaan dan perumahan.Tapak itu terletak di Sungai Merab iaitu kira-kira lima minit perjalanan dengan kereta dari pusat pentadbiran negara di Putrajaya.


Ia di kelilingi oleh tasik dan sungai yang mengalir di sebelah tapak 17 ekar itu.

Menurut Abdul Hadi, kompleks ini bakal mempersiapkan PAS untuk melangkah ke Putrajaya.

Di majlis itu, beliau menerima sumbangan dari pelbagai pihak untuk menjayakan pembinaan komplek yang bakal dibuat secara gotong royong di kalangan tenaga pakar dalam PAS.

"Kompleks ini sudah dirancang sekian lama dan setelah mempunyai tapak yang sesuai kita lancarkan kutipan dananya hari ini," kata Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli.

Projek pembinaan kompleks yang dianggarkan menelan belanja RM27 juta ini dipengerusi oleh Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa. Siasahdaily..

Perak lagi.....


[nizar2.jpg]

Wajah menceritakan gelojak hati..di kiri senyum ceria, di kanan pula macam tertelan gigi ! (ABO)


Najib Pengecut

Confirmed! BN not contesting Penanti - Malaysiakini.tv

BN mencipta sejarah lagi. Sekali lagi di bawah Pengerusinya yang baru Najib Tun Razak, ia mencipta sejarah apabila memutuskan untuk tidak bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Penanti di Pulaau Pinang atas alasan kononnya tidak mahu menurut rentak mainan politik parti pembangkang.

Apa pun alasannya tidak pernah sebelum ini sebuah parti kerajaan (mereka kerajaan di peringkat Pusat) memutuskan untuk tidak bertanding dalam satu pilihan raya kecil.

Keenganan BN ini tidak lain membuktikan yang ia telah lesu dan pasti tidak berupaya berhadapan dengan Pakatan Rakyat setekah tewas berturut-turut dalam beberapa pilihanraya kecil sebelum ini, terakhir di parlimen Bukit Gantang.

Usaha untuk memulihkan imej BN dan membangkitkan ia kembali bagi berhadapan dengan musuh-musuh politiknya, seakan tidak menampakkan harapan. BN semakin terpinggir dan rakyat semakin hilang keyakinan mereka terhadapnya.

Kini ia tidak mahu bertanding di Penanti. Ia tidak mampu menghadapi kekalahan lagi, kalau menang tak mengapa tapi kalau kalah lagi?!! BN tidak pernah mengaku kalah dalam mana-mana pilihanraya kecil. Tapi dalam kes ini ia kelihatan akur dan menerima hukuman rakyat.

Mara PR di Penanti!

Mahkamah Tinggi: Sultan tidak boleh pecat MB

Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak boleh memecat Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dari jawatannya kerana beliau (menteri besar) tidak memegang jawatan itu atas perkenan baginda.

Ini keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim pada 11 Mei lalu, bila beliau mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai menteri besar Perak yang sah.

Dalam penghakiman 78-muka yang dikeluarkan kepada media hari ini, Abdul Aziz berkata sebaik saja menteri besar dilantik, beliau dan majlis exconya bertanggungjawab kepada Dewan Undangan Negeri dan tiada siapa lain.

Beliau berkata ini menurut fasal (2), (5), (6) dan (7) Artikel 16 Undang-undang Tubuh Negeri Perak, lapor Bernama.

"Sebaik saja menteri besar dilantik, menteri besar mentadbir negeri menerusi Majlis Eksekutif dan menasihatkan Sultan mengenai hal ehwal negeri sebagaimana diperuntukkan di bawah Artikel 18 (1) Undang-undang Tubuh Negeri Perak.

Hakim Abdul Aziz berkata Sultan bertindak atas nasihat kecuali dalam perkara di mana Undang-undang Tubuh Negeri Perak memperuntukkan bahawa Baginda boleh bertindak atas budibicara baginda semata-mata.
Beliau berkata berdasarkan peruntukan dalam Artikel 16, ia mensyaratkan bahawa dewan undangan adalah pihak yang menentukan sama ada ia menaruh keyakinan terhadap menteri besar selaku ketua majlis eksekutif menerusi undi tidak percaya terhadap menteri besar.

"Saya berpendapat bahawa pemecatan menteri besar oleh Baginda atau oleh sesiapa lain tidak sekali-kali dipertimbangkan di bawah Artikel 16 (6) Undang-undang Tubuh Negeri Perak," katanya.

Beliau berkata fasal 7 Artikel 16 undang-undang tubuh itu memperuntukkan bahawa kecuali menteri besar, anggota-anggota lain Majlis Eksekutif memegang jawatan atas perkenan Sultan dan mereka (anggota eksekutif) boleh dipecat dari jawatan oleh Sultan yang bertindak atas nasihat menteri besar.

Abdul Aziz berkata Sultan Perak telah menemui dan menginterbiu tiga anggota dewan negeri yang menjadi anggota bebas dan seorang lagi anggota dewan yang sebelumnya keluar dari Barisan Nasional (BN) tetapi kemudian menyertai semula parti itu dan mereka memberitahu Sultan tentang sokongan mereka kepada BN secara sukarela tanpa dipaksa oleh mana-mana pihak.

18 Mei 2009

NIZAR MOHON 5 HAKIM MENDENGAR KESNYA

PUTRAJAYA: Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini mengemukakan permohonan bagi mendapatkan panel lima hakim Mahkamah Rayuan untuk mendengar permohonannya mengetepikan keputusan mahkamah itu minggu lepas yang membenarkan penangguhan pengisytiharan Mahkamah Tinggi bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah.

Peguam Leong Cheok Keng, yang mewakili Mohammad Nizar, ketika dihubungi berkata, surat permohonan itu telah dihantar melalui faks ke pejabat Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan di sini, pada pukul 4 petang tadi.

Alasan permohonan itu ialah kerana kes tersebut, yang ditetapkan pendengarannya Khamis ini, membabitkan kepentingan awam, selain melibatkan isu dan persoalan perlembagaan, katanya.

Pada 11 Mei, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abdul Aziz Ab Rahim mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah kerana mendapati Mohammad Nizar tidak pernah mengosongkan jawatan sebagai Menteri Besar kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dewan Undangan Negeri.

Berikutan keputusan itu, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mengemukakan permohonan penangguhan pelaksanaan pengisytiharan itu yang telah didengar dan dibenarkan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali.

Mohammad Nizar kemudian memfailkan permohonan Rabu lalu untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu.

YB Zaki cabar TantawiKetua Pemuda (2)
Nasrudin Hassan
Zaki Ibrahim

Timbalan Ketua Pemuda (5)
Ahmad Sabki Yusof
Azman Shapawi Abd Rani
Musoddak Ahmad
Nasrudin Hassan
Nik Abduh Nik Abdul AzizPengerusi Tetap (2)
Jamuliddin Elias
Misbahul Munir Masduki

Timbalan Pengerusi Tetap (4)
Aris Awang
Jamuliddin Elias
Misbahul Munir Masduki
Norazli Musa


Ahli Jawatankuasa Kerja Dewan (45)

Abdul Rahman Sidek
Abdullah Abdul Karim
Adly Zahari
YB Ahmad Baihaki Afiqullah
YB Ahmad Izzat Mohd Shauki
Ahmad Sabri Yusof
Ahmad Yahya
Aminuddin Zulkepli
Ariffin Deraman
Anuar Ali
Azman Shapawi Abd Rani
YB Firdaus Jaafar
Firdaus Masod
Hasbullah Ridwan
Helman Sanudin
Kamal Ashaari
Kamaruddin Sidek
Kamaruzaman Mohamad
Khairul Faizi Ahmad Kamil
Khairul Fahmi Md Som
Khairul Anuar Wafa
Khalil Abdul Hadi
Mohd Adram Musa
Mohd Ashraf Mukhlis
Mohd Nazri Chik
YB Mohd Noor Hamzah
Mohd Sani Hamzah
Mohd Sufian Ibrahim
YB Nasir Zakaria
Nik Abduh Nik Abdul Aziz
Norazli Musa
Raja Ahmad Iskandar
Ramadhan Fitri Elias
Riduan Mohd Nor
Ridwan Hashim
Dr Rosli Allani Abd Kadir
Sanusi Mohd Noor
Suhaimi saad
Suhaizan Kaiat
YB Taufek Abdul Ghani
Wan Sukairi Wan Abdullah
Yaakob Abu Seman
Yusni Mad Piah
Zulkifli Ahmad (Pandan)
Zuraidin Abdullah
Pemeriksa Kira-kira (6)
Jamil Saring
Mohd Adib Abd Jalil
Mohd Azman Yunus
Mohd Munzir Hamzah
Muzammil Hafiz
YB Zaki Ibrahim

Tahniah! Datuk Harun Taib memenangi Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat


YB Datuk Harun Taib telah memenangi jawatan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat apabila hanya nama beliau sahaja yang dicalonkan untuk jawatan itu.

Bagi jawatan Ketua Pemuda Pas Pusat pula, pertandingan dijangka akan berlaku antara Ustaz Nasarudin Hassan; Timbalan Ketua Pemuda Pas Pusat sekarang, dengan YB Zaki Ibrahim; Bendahari Pemuda Pas Pusat, apabila nama mereka dicalonkan untuk jawatan itu.

Bagaimanapun kedudukan ini hanya sah apabila kesemua mereka menerima pencalonan ini menjelang tarikh tutup 25 Mei ini.

Perkara ini diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilih Pas Pusat, Datuk Mustafa Ali dalam sidang medianya hari ini.

Manakala bagi Dewan Muslimat pula, empat nama telah dicalonkan untuk jawatan Ketua Muslimat Pas Pusat. Mereka adalah Dr Asiah Ali, Ustazah Azizah Khatib, Ustazah Nuridah Salleh; penyandang jawatan Ketua Dewan Muslimat Pas Pusat, dan YB Dr Mariah Mahmud. - Siasah

Keputusan pencalon Dewan Ulama' PAS Pusat
Keputusan pencalonan Dewan Pemuda PAS Pusat
Senarai pencalonan Dewan Muslimat PAS Pusat

Isu Rasuah:Kenyataan penuh Presiden PASPAS menafikan wujud amalan politik wang dalam parti itu selepas jawatankuasa hariannya mendengar penjelasan ketua Dewan Ulama, Datuk Mohammad Daud dalam mesyuarat pagi ini.

"Sebarang usaha untuk menembuskan bantera PAS melalui politik kotor terbukti selama ini telah gagal. Kita yakin PAS tidak akan dapat ditembusi dengan amalan politik wang," kata presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Mesyuarat dewan harian juga mengambil laporan daripada ketua Dewan Muslimat PAS Nuridah Mohd Salleh, pengarah pilihanraya parti Datuk Mustafa Ali dan beberapa pemimpin kanan.

"Setelah kita mengumpulkan maklumat dari semua negeri kita dapati tidak ada amalan politik wang dalam PAS," kata Abdul Hadi lagi dalam satu kenyataan.

Kenyataan mengenai pembubaran DUN Perak

DRS. KHALIL IDHAM LIM: Beberapa hari terakhir ini saya menerima banyak SMS dan membaca banyak posting dalam blog menjangkakan akan berlaku pembubaran DUN Perak dalam waktu terdekat. Sehingga ada yang mengandaikan ianya akan diumukan pada hari ini.

Setakat makluman yang saya ketahui bahawa memang telah berlaku satu pertemuan dengan pihak Istana di Kuala Lumpur pada petang kelmarin di mana Dr. Zambry Abdul Kadir dan rombongan antaranya Setiausaha Kerajaan Negeri dan Penasihat Kerajaan Negeri telah diterima mengadap di Istana Changkat di Kuala Lumpur.

Namun tidak ada pengesahan apakah yang dibincang dan apakah keputusan dari perbincangan itu.

Oleh itu saya memohon dari semua pihak khususnya para penyokong Pakatan Rakyat supaya tetap bersabar dengan keadaan sekarang ini. Segala andaian dan pengumuman yang tidak ada asas dan sumber yang tidak jelas saya harap diabaikan bagi mengelakkan kembimbangan dan penyebaran berita yang tidak benar dan meresahkan masyarakat.

Benar kata Tuan Guru, sabar itu separuh daripada iman - Elizabeth Wong

Anggota Exco kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, Elizabeth Wong telah melahirkan rasa terharu di atas nasihat Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika beliau berdepan dengan peristiwa mengaibkan peribadinya baru-baru ini.

"Nasihat Tuan Guru membuatkan saya merasa tenang menghadapi segala dugaan dan cabaran. Tuan Guru adalah the best and the great.

"Saya akan ingatkan nasihat Tuan Guru selama-lamanya. Benar kata Tuan Guru, sabar itu separuh daripada iman. Saya terima hakikat itu dengan penuh keyakinan," ujarnya.

Di dalam ceramahnya juga, beliau menyatakan Kerajaan Selangor mendedahkan ada pihak mengadu sukar melaksanakan projek di negeri terbabit kerana tidak ada budaya suapan sejak diterajui kerajaan Pakatan Rakyat.

Elizabeth Wong berkata, ketelusan yang diamalkan menyebabkan budaya suapan yang berleluasa di bawah kerajaan terdahulu tidak lagi berlaku sekarang.

Katanya, budaya suapan tidak berlaku kerana pemimpin kerajaan Pakatan Rakyat tidak pernah menggunakan wang rakyat untuk tujuan peribadi seperti makan angin ke Disneyland atau jumpa Mickey Mouse dan Donald Duck.

"Tapi wang rakyat digunakan untuk rakyat. Contohnya kerajaan negeri mengadakan skim Takaful untuk warga emas seperti dilaksanakan di Kelantan.

"Kerajaan Selangor juga akan menubuh tabung khas bayi baru lahir. Dan apabila usianya meningkat 18 tahun mereka boleh keluarkan tidak kurang dari RM1,500," katanya pada ceramah di Taman Puspa, Kok Lanas, malam semalam.

Oleh itu Elizabeth mendedahkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor banyak menerima tekanan pelbagai pihak termasuk Umno dan golongan kapitalis sejak memerintah negeri terbabit.

Bagaimanapun katanya, tekanan itu tidak mematahkan semangat kerajaan yang sentiasa menyedari mendapat sokongan padu rakyat.

"Kita tidak takut kepada sebarang tekanan. Kita dipilih oleh rakyat. Maka amanah rakyat menjadi kewajipan kita. Tidak ada sebab untuk takutkan kepada tekanan," jelasnya.

Menurutnya juga keseluruhan rakyat Selangor menerima baik kerajaan sekarang kerana banyak membawa pembaharuan kepada kestabilan tanpa mengira kaum.

Turut hadir pada majlis tersebut Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman, Naib Yang Dipertua PAS Ketereh, Senator Dato' Ahmad Rusli Ibrahim dan Pengerusi Kelab Penyokong PAS Pusat, Hu Pang Chaw.

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.