Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

13 Dis 2008

Jentera PAS PRK Kuala Terengganu Dilancarkan ~ Malaysiakini

Tidak Harap Kelemahan Musuh Untuk Menang


Kuala Terengganu - Para petugas dan ahli PAS diberi peringatan agar tidak mengharapkan kemenangan parti dari kelemahan musuh sebaliknya mendapatkan kemenangan dari kekuatan parti sendiri.

Timbalan Presiden PAS Ustaz Nasaruddin Mat Isa berkata demikian ketika melancarkan jentera pilihanraya PAS bagi Pilihanraya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu di Markaz Tarbiyyah Pas Kuala Terengganu, di Kuala Ibai, semalam.

“Pilihan raya adalah suatu perlumbaan. Kita (PAS) usah mencari kemenangan dari kelemahan ‘musuh’ tetapi dapatkan kemenangan itu hasil dari kekuatan diri kita (parti) sendiri,” ujarnya.

Beliau berkata PAS perlu menggunakan pendekatan kempen yang cermat bagi memenangi hati rakyat dalam usaha mencapai kemenangan dalam pilihan raya kecil ini.

Beliau yang juga Pengarah Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu mengingatkan jentera parti agar tidak bersikap kasar dan keras terhadap pengundi sepanjang kempen tersebut.

“Kita (PAS) perlu memenangi hati manusia dengan pendekatan yang berhemah dan cermat. Hati-hati manusia tidaklah sekeras ‘batu’ dan boleh menerima perubahan.

“Cara kasar dan ‘keras’ tidak sesuai dan hendaklah dijauhkan dalam kempen-kempen kita (PAS),” ujarnya dihadapan 500 orang para petugas PAS.

Katanya, pendekatan parti kali ini mahukan para pengundi dan rakyat di negeri ini merasa yakin kepada PAS dengan penampilan akhlak yang baik.

Justeru menurutnya, PAS menyertai pilihan raya kecil kali ini dengan tekad mencapai kemenangan kerusi Parlimen tersebut dengan cemerlang.

Katanya, kemenangan PAS adalah amat penting bagi menambahkan lagi satu suara rakyat di Parlimen dan dapat memperkukuhkan kedudukan politik Pakatan Rakyat.

Hadir sama pada majlis tersebut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali serta kepimpinan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Ketua Bahagian Parti KeADILan Rakyat (PKR) Kuala Terengganu, Dr. Abdul Manaf dan Pengerusi Penaja DAP Kuala Terengganu, Encik Ng Chai Hing.

PROGRAM PENGHAYATAN AIDIL ADHA DEWAN MUSLIMAT PAS KAWASAN BESUT


Alhamdulillah, Dewan Muslimat Pas Kawasan Besut telah berjaya mengadakan program penghayatan Aidil Adha pada 11 Disember 2008 (khamis) bertempat di Dewan Haji Salleh, Alor Lintah, Besut.

Perasmi dan pentazkirah majlis ialah To' Puan Hajah Fatimah Zainab binti Ibrahim, Ketua Dewan Muslimat Pas Terengganu. Antara intipati ucapan beliau ialah pengajaran daripada runtuhan rumah di Bukit Antarabangsa dan Tsunami, korban, haji dan pengajarannya. Ulasan tentang jenayah di Terengganu yang semakin meningkat, kepentingan memilih pimpinan Islam, pengajaran daripada kemusnahan kaum Lut oleh Allah disebabkan keingkaran mereka dan duit royalti di Terengganu adalah hak rakyat.

Pengisian program ialah ucapan daripada Ustazah Napisah binti Ismail, Ketua Dewan Muslimat Pas Kawasan Besut, tazkirah daripada To' Puan, penyampaian sumbangan kepada murid sekolah dan muslimat cawangan mengikut dun. Tidak lupa juga jamuan korban sempena Aidil Adha.

Pihak Dewan Muslimat Pas Kawasan Besut mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini, khususnya NISA' KAWASAN BESUT yang diberi amanah menguruskan majlis ini, puan perasmi To' Puan Hajah Fatimah Zainab Ibrahim, para dermawan, muslimat-muslimat dun dan cawangan, peserta dan penerima sumbangan. Tidak lupa juga kepada pihak muslimin yang telah menyediakan jamuan korban. Semoga apa yang telah disumbangkan oleh antum dan antunna samada sumbangan masa, tenaga dan harta benda diberikan ganjaran yang besar oleh Allah SWT. Jazakallahukhairankathira.
12 Dis 2008

Bayar sewa Seri Perdana RM7611 sehari? ~ Malaysiakini

Seri Perdana

Rumah YAB TG Nik Aziz. . Rumah YB TG Haji Hadi

Rakyat susah tetapi bayar hampir RM10 juta untuk istana PM/TPM

RM6.89 juta: percaya atau tidak itulah jumlah yang kerajaan Pusat bayar kepada Putrajaya Holdings bagi menyewa Seri Perdana dan Seri Satria iaitu kediaman resmi PM dan TPM kita. Seri Perdana disewa pada kadar RM4.15 juta setahun ataupun RM345, 833.33 sebulan atau RM11,527.77 sehari! Manakala Seri Satria pula RM2.74 juta setahun ataupun RM228 333.33 sebulan atau RM7,611.11 sehari!

Angka berkenaan dimaklumkan dalam Dewan Rakyat semalam.

Manakala kos penyelenggaraan Seri Perdana sahaja adalah RM1.89 juta setahun bersamaan RM158 051.40 sebulan atau RM5 268.38 sehari. Dan Seri Satria RM1.13 juta setahun bersamaan RM94, 156 sebulan atau RM 3 138.53 sehari!

Inilah bangunan yang Almarhum Ustaz Dato Fadzil Nor dulu cadang untuk dilelongkan jika BA (ketika itu) berkuasa. Saya tidak tahu tentang anda tetapi saya sendiri tidak terbayang begitu banyaknya wang yang dibelanjakan untuk menampung PM dan TPM kita sekeluarga.

Sewa sehari Seri Perdana bersamaan RM11,527.77 sehari, sedangkan gaji pokok permulaan seorang guru dengan diploma hanyalah RM1,405.71. Dengan RM1,405.71 inilah guru tadi menampung keluarga dan kehidupan hariannya sedangkan kita membayar RM11, 527.77 sehari buat PM kita! Malah menurut jadual tangga gaji baru seorang Ketua Polis Negara pun dibayar lebih murah (perbandingan gaji pokok permulaan) dari kita menyewakan Seri perdana untuk Perdana Menteri kita. Gaji pokok permulaan KPN adalah RM9 615.98 (menurut Pekeliling Perkhidmatan Bil. 8 tahun 2007) sebulan.

Jadi apa nak kita lakukan?

Dalam pada itu rakyat diseur berjimat cermat. Tahun depan mungkin keadaan ekonomi semakin gawat, syarikat-syarikat gergasi dunia sudah mula memberhentikan para pekerjanya. Dan kita dalam susah-susah memuntahkan dari isi perut hampir RM10 juta setahun bagi menempatkan tak sampai 10 orang di dua istana kerana mereka adalah PM dan TPM kita ~ Roslan SMS

11 Dis 2008

DATUK CHE MAT JUSOH JADI CALON PRK P036 ~ Malaysiakini

Hampir pasti bukan Datuk Wan Farid Wan Salleh calon BN bagi kerusi parlimen Kuala Terengganu. Jika BN meletakkan Wan Farid, belum tentu BN menang kerana tiga kerusi dari empat kerusi DUN dalam parlimen tersebut dimenangi PAS.


Alangkah ruginya jika Wan Farid letak jawatan Senator dan Timbalan Menteri Dalam Negeri. Sebaliknya dia boleh kekal jawatan Senator dan timbalan menteri jika dia tidak bertanding.


Yang sedang heboh sekarang ialah nama bekas Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Che Mat Jusoh. Beliau selaku Presiden Persatuan Bolasepak Terengganu dikatakan sedang melobi calon melalui Sultan Pahang selaku Presiden FAM.


Sultan Pahang dikatakan sudah berbisik nama Datuk Che Mat kepada bakal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Tambahan pula Datuk Che Mat adalah bekas pegawai khas Pak Lah ketika Pak Lah jadi Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu. Ini bermakna jika Najib sebut nama Datuk Che Mat depan Pak Lah, Pak Lah sudah kenal beliau.


Beliau pernah jadi calon bagi DUN Batu Buruk pada tahun 2004 tetapi kalah. Oleh itu pengundi Batu Buruk sudah kenali beliau. Pengundi DUN Bandar, DUN Ladang dan DUN Wakaf Mempelam tidak ada masalah untuk kenali beliau yang merupakan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu itu. Lebih-lebih lagi beliau adalah bekas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu.


Beliau kalah kepada bekas Ketua Pemuda bahagian, Sabri Alwi kerana beliau tidak main wang sedangkan Sabri Alwi atau Mat Kerak main wang yang menyebabkan beliau menang jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu.


Oleh itu jika Pak Lah dan Najib mahu seorang calon yang tidak main politik wang, maka Datuk Che Mat Jusoh adalah calon yang tepat untuk menjadi calon BN. Sebagai bekas pegawai kerajaan beliau mudah diterima oleh para pengundi. Lagipun beliau tidak sombong mana. Jadi memang beliau ada harapan untuk menang melawan calon PAS yang mungkin juga anak tempatan.


Cuma faktor umur yang menghalang beliau dipilih sebagai calon. Tetapi untuk menang pilihan raya kecil, faktor umur tidak perlu diira sangat. Yang penting BN kena menang. Ini soal maruah BN. Kalah BN, maka hilang lagi satu kerusi BN di Dewan Rakyat. Oleh itu jika bukan Wan Farid jadi calon, Che Mat Jusoh adalah pilihan yang tepat.

~memobelakang.blogspot.com

WALIMAH DALAM ISLAM

Oleh : Ust Adam Said (Ketua Pemuda PAS Besut)

Walimatulurus, atau lebih dikenali dengan panggilan " Kenduri Kahwin " tidak asing lagi bagi masyarakat kita pada hari ini. Pada musim cuti persekolahan ini begitu banyak sekali majlis tersebut diadakan. Kadang-kadang kita bermusafir yang jauh untuk meraikannya. Boleh dikatakan setiap daripada ibubapa merancang untuk mengadakan majlis tersebut apabila mereka mengkahwinkan anak-anak perempuan mereka,sama ada mereka faham atau tiada bahawa hukumnya menjadi tuntutan dalam agama.


Hukum Mengadakannya.

Sebagaimana yang telah difahami bahawa hukumnya adalah termasuk dalam kumpulan sunat-sunat yang dituntut supaya melaksanakannya. Rasulullah s.a.w. pernah menyuruh akan hal ini. Sabda baginda yang ertinya " buatlah oleh kamu akan walimah walaupun dengan seekor kambing". Itu sebagai satu pengisytiharan daripada kedua-kedua pihak bahawa mereka telah berkahwin dan sebagai tanda kesyukuran selain daripada untuk menyukakan sepasang suami isteri yang baru diijab kabulkan. Dari kerana itu sunat diberi hadiah kepada sepasang suami isteri itu sebagai tanda meraikannya.


Perlaksanaannya


Sebagaimana yang kita sedia fahami, dalam ajaran agama kita, mengadakan majlis itu tidaklah kerana bermegah-megah. Apatah lagi untuk mendapat keuntungan

dengan kehadiran mereka yang dijemput. Banyak terjadi dari kalangan masyarakat kita pada hari ini yang sanggup berhutang bergadai untuk mengadakan majlis tersebut dari kerana perbelanjaan tidak mencukupi pada hal mereka daripada orang-orang yang susah. Islam tidak memberati umatnya supaya berbuat sesuatu yang diluar kemampuan. Mengapa kita sampai ketahap berhutang kerana hendak mengadakannya secara yang lebih besar pada hal sudah mencukupi jika dilaksanakan secara kecil-kecilan dan tidak perlu berhutang. Islam tidak menyuruh kita berbuat demikian.

Jikalau perkara ini berlaku juga,kita mesti terfikir-fikir,daripada mana agaknya si tuan rumah hendak dapatkan wang untuk membayarkan semua hutang-hutangnya nanti.

Saya pernah diberitahu bahawa bayaran hutang itu setelah majlis perkahwinan dijalankan. Hasilnya daripada mana?. Kata mereka hasil sumbangan daripada para jemputan yang hadir. Kalau kita bertanya kembali kepada mereka,bagaimana jika ditakdirkan pada hari tersebut hujan lebat yang menyebabkan orang-orang yang dijemput tidak dapat hadir seramai yang dijangka,maka sumbangan pada adatnya tidak sebanyak yang dijangka oleh si tuan rumah. Dari mana pula si tuan rumah nak bayar hutangnya itu.


Sebenarnya dalam contoh seperti ini tuan rumah telah melakukan beberapa kesalahan.

Pertamanya, berhutang pada tempat yang tidak disuruh. Lebih-lebih lagi jika yang berhutang itu orang yang susah yang tiada suatupun yang dia sendiri nampak daripada mana sumber yang ia dapat membayarnya nanti atau cagaran, pada hal kesusahannya itu disembunyikan daripada yang memberi hutang,maka berhutang itu hukumnya haram. Bersalahan jika tuan yang memberi hutang itu mengentahui akan halnya dan memberi juga hutang itu,maka tiada haram.Adapun bercagarkan kepada sesuatu yang belum pasti,seperti kalau ada sumbangan,dapatlah bayar maka tiada diterima. Kalau kita pergi ke bank nak buat pinjaman pun,pihak bank menolak permohonan itu.

Perlu diketahui bahawa dalam Islam ini hendak berhutang pun ada syaratnya. Jika kita membelakangi syaratnya,maka kita berbuat maksiat dengan Allah.


Dan kedua, tidak mengikut sunnah nabi dalam mengadakan majlis tersebut. Sepatutnya kita mengadakannya kerana Allah sebagai tanda kesyukuran dan menyahut seruan nabi, tidak kerana berkehendakkan kepada pulangan atau balasan atau bermegah-megah. Ini dah jadi kebiasaan dalam masyarakat kita. Apabila diperolehi pulangan yang banyak,maka berbangga-bangga. Apabila tidak memperolehi pulangan yang banyak,muka nampak muram. Lebih-lebih lagi jika sumbangan yang diterima itu tidak melepasi hutang yang ditanggung.


Bersanding

Dalam harakah keluaran 28-30 November 2008 yang lepas pada ruangan fikrah ada yang mengulas pasal bersanding.Saya suka nak buat sedikit komentar. Maaf jika apa yang saya katakan ini tidak menempati.

Disebut di situ harus/boleh pasangan pengantin bersanding di depan khalayak ramai jika pengantin perempuan itu menutup aurat. Saya nak saudara kaum muslimin/muslimat sekelian sama-sama fikir beberapa perkara sebelum mengiakan apa yang disebut itu. Sebelum itu kita mesti ingat bahawa tempat ambilan hukum kita adalah Quran,hadis,ijmak ulamak dan qias. Segala masalah hukum yang berkisar dalam kehidupan kita ini, kita boleh rujuk dalam kitab-kitab karangan ulamak. Dan setiap hukum sama ada tegah atau suruh ada padanya sebab dan hikmah. Islam lebih memelihara muslihat terhadap sesuatu perintah itu. Jika sesuatu perkara itu harus pada asalnya,tetapi boleh mendatangkan fitnah atau mudharat,maka perkara itu tertegah pada masa itu. Begitu juga sesuatu yang asalnya tertegah,tetapi jika tidak memperbuatnya boleh mendatangkan mudharat yang lebih besar lagi,maka tidak ditegah pada masa itu bahkan terkadangnya wajib. Dalam masalah bersanding yang disebutkan boleh itu sehingga membuka ruang bagi yang memang suka dengan perbuatan itu,perlu memikirkan beberapa persoalan.


1. Apa tujuan persandingan itu.

Sudah tentu untuk memperlihatkan kepada orang-orang yang datang pada majlis itu. Apakah persandingan yang berlaku sekarang ini hanya di depan mahram bagi pengantin perempuan itu atau di hadapan golongan perempuan sahaja?. Tidak adakah di situ laki-laki ajnabi melihatnya. Bila ada laki-laki lain melihatnya,maka pihak yang terlibat itu telah membuka satu ruang kepada laki-laki untuk melanggar perintah Allah. Allah s.w.t. telah memerintahkan kepada nabinya dengan firmanNya yang Maha Tinggi yang ertinya :


" Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan ".

Surah An Nur ayat 30


Kita sebagai hamba Allah jangan sekali-kali memandang kecil apa sahaja yang ditegah oleh Allah jika kita benar-benar ingin mendapat redhaNya. Lebih-lebih lagi kita yang berada dalam jamaah yang memperjuangkan Islam. Jangan bawa satu contoh yang tidak baik kepada masyarakat.


2. Hukum Perempuan Bersolek.

Persoalannya,adakah harus perempuan bersolek untuk dilihat oleh laki-laki yang lain daripada mahramnya?.

Kita biasa mendengar dalam kuliah-kuliah agama yang disampaikan oleh tuan-tuan guru,perempuan haram memperhiaskan dirinya supaya dilihat oleh laki-laki yang lain daripada mahramnya kerana boleh mendatangkan fitnah. Jesteru itu,cuba kita perhatikan,majlis persandingan yang diadakan pada hari ini di hadapan perempuan sahaja kah. Jika hukum harus yang dinyatakan dalam harakah yang disebutkan itu " harus jika tidak di hadapan laki-laki lain ", maka ianya mesti diberi penjelasan supaya masyarakat tidak keliru.

Kita melihat dalam kitab-kitab feqah,jika seorang perempuan itu keluar daripada rumahnya kerana pergi sembahyang berjamaah di masjid,pada hal ia memperhiaskan dirinya atau memakai bau-bauan sehingga boleh mendatangkan fitnah bagi laki-laki,maka haram ia pergi ke masjid pada ketika itu walaupun ia berhias tidak kerana dilihat orang atau bermegah-megah. Adapun bersanding itu memperhiaskan dirinya untuk dilihat oleh orang ramai dan kebiasaannya datang juga kemegahan diri kerana kecantikannya. Maka fikirkanlah.


3. Menutup Aurat Dalam Islam


Kita dalam jamaah Islam sering diingatkan supaya menutup aurat. Kerana ianya menjadi kewajipan bagi setiap muslim laki-laki dan perempuan. Apa ertinya kita berjuang Islam,jika dalam masa yang sama kita melanggar perintah Allah. Melanggar perintah Allah bermakna kita merombakkan cabang-cabang iman. Dalam perkara menutup aurat ini, ingatlah bahawa yang dikatakan menutup aurat itu,tidak sahaja menutup kepala,bahkan menutup bentuk tubuh badan. Jika sekiranya seorang perempuan itu menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian yang ketat yang menampakkan bentuk tubuh,maka ianya tidak lagi dikatakan menutup aurat nisbah di luar sembahyang. Maka perbuatan yang demikian tidak mengikut hukum syarak. Pada majlis persandingan yang berlaku sekarang adakah pengantin perempuan itu menutup aurat sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam.


kesimpulannya,


Persandingan itu lebih besar mudaratnya. Perbuatan itu terlebih mudah mendatangkan maksiat bagi yang melaksanakannya dan yang meraikannya.

Dari kerana itu,saya ingin ingatkan kepada para guru atau ustaz,demi menjaga kepentingan agama dan menjaga daripada fitnah disebabkan perempuan ini terus berlaku dengan hebatnya, lebih baik tak payah bukalah jalan untuk persandingan. Nanti masyarakat berebut-rebut pula untuk mengamalkannya. Kita tahulah masyarakat kita sekarang ini,bila kita ajak mereka untuk berjihad,payah betul untuk menyahut. Tetapi kalau perkara yang tidak mendatangkan faedah dan menyukakan nafsu,mudah sangat menyahutnya.

Kita yang berada dalam gerakan Islam ini sepatutnya lebih beradab dengan Allah dan lebih memelihara agama dengan memelihara diri daripada perbuatan-perbuatan yang mendatangkan fitnah dalam agama. Islam tidak hanya menyuruh kita tegakkan negara dengan Islam,bahkan juga dalam diri setiap muslim.

Kita masih ingat,tahun 80 an dulu,program tarbiah dalam jamaah kita ini sangat menitik beratkan soal pergaulan laki-laki dan permpuan. Kita biasa membuat perbandingan dengan kumpulan yang menentang kita bahawa di antara akhlak buruk mereka ialah mereka tidak membatasi pergaulan antara laki-laki dan perempuan dalam sesuatu majlis. Dari kerana itulah kita dapati pada ketika itu apabila majlis ceramah diadakan,maka sekatan dibuat di antara pendengar laki-laki dan perempuan. Dan kebanyakan daripada yang datang itu mematuhi perkara ini. Kita dapati juga jika ada majlis yang besar yang dihadiri oleh pimpinan daripada muslimin dan muslimat seperti muktamar,tidak ada pula pimpinan dari muslimat yang berada di atas pentas bersama pimpinan muslimin. Tapi sekarang ini semua itu telah berubah. Kalau Islam ini perlu perubahan mengikut peredaran masa,maka itu dinamakan Islam Hadhari. Tidak dinafikan ada juga yang perlu dibuat perubahan dalam kerja-kerja Islam mengikut perkembangan semasa. Tetapi tengoklah perkara apa yang hendak dibuat itu.

Saya masih teringat ketika PAS memerintah Terengganu beberapa tahun yang lalu. Pernah muktamar diadakan di stadium negeri di Batu Buruk. Seorang wakil muslimat yang tak perlu saya sebutkan namanya di sini bersuara,mengapa pimpinan muslimat tidak diberi hak yang sama untuk duduk di atas pentas bersama pimpinan muslimin. Saya cukup berbangga dan berpuas hati dengan jawapan yang diberikan oleh Tuan Guru Haji Abd Hadi.

Mari kita fikirkan,apa ertinya kita berjuang Islam jika sekiranya diri kita sendiri masih lagi tidak beramal dengan ajaran agama. Orang yang hiasi dirinya dengan agama,Allah akan mempamerkan agama itu pada batang tubuhnya.

Apa yang saya maksudkan amal agama di sini,iaitu hiasilah diri kita dengan sifat-sifat yang baik. Jauhi diri daripada yang haram atau yang menjadi fitnah dalam agama.Merendah diri,ikhlas,barkasih sayang,mengawal diri dari emosi,lemah lembut dalam pergaulan, pemurah,suka tolong menolong dalam perkara yang baik dan berbagai-bagai lagi adalah sifat atau amal yang sangat dituntut dalam agama.

Adapun sifat ego,sombong kerana ilmu atau amal atau pangkat atau sebagainya,permusuhan,hasad dengki,ria', malas berbuat ibadat,bakhil,sentiasa harap pujian manusia apabila berbuat sesuatu amal dan seumpamanya,boleh memadamkan cahaya agama. Oleh itu ingatlah hai sahabat-sahabat seperjuangan sekelian,berjayanya kita dalam usaha yang kita jalankan ini bergantung kepada sejauhmana hubungan kita dengan Allah. Pertolongan Allah akan menyusul setelah kita benar-benar dapat menzahirkan kasih dan cinta kita pada agamanya. Dan Allah Maha Mengentahui akan hal itu. Wallahua'lam.


Daripada.


Us Adam Said

Ketua DPPKB.

Presiden Kesatuan Eropah kagumi kepimpinan Nik Aziz ~ Malaysiakini

KOTA BHARU, 11 Dis (Hrkh) -Presiden Kesatuan Eropah,Marc Barety melahirkan rasa kagum di atas corak pentadbiran yang diamalkan oleh pimpinan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz di negeri Kelantan.

Beliau berkata demikian, ketika mengetuai seramai 14 peserta lawatan sambil belajar terdiri daripada Duta dan wakil kesatuan Eropah (EU) yang berkunjung ke negeri Kelantan baru-baru ini.

Delegasi tersebut terdiri dari negara Perancis, Republik Chech,Poland, Hungary,Slovakia, Austria, Sweden, United Kingdom,Belgium, Romania,Italy,Denmark dan Findland .

Rombongan deligasi tersebut telah disambut oleh Menteri Besar Kelantan,Tuan Guru Dato'Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kompleks Kerajaan Darulnaim.

Sementara itu di sidang media, Tuan Guru berkata kunjungan delegasi dari EU ini memberi erti kerajaan Kelantan mendapat pengiktirafan dan penghormatan dari kaca mata dunia, beliau mengucapkan jutaan terima kasih di atas kesudian mereka berkunjung ke negeri Kelantan.

Tuan Guru juga berkata beliau telah ditanya berkaitan dengan perbezaan corak pentadbiran dengan pusat dan beliau menegaskan bahawa selagi corak pentadbiran Pusat tidak berlandaskan Islam, selagi itulah kami akan menegurnya.

Beliau juga berkata selepas kerajaan PAS mengambil alih Kelantan, beliau terus menukarkan semua akaun bank milik kerajaan kepada bank Islam yang tidak berlandaskan riba dan kini sudah banyak bank-bank yang menawarkan sistem perbankan tanpa riba.

Menyentuh kepada pemimpin sesebuah negeri ianya tidak semestinya keturunan melayu, Kaum lain seperti Cina juga boleh menjadi ketua negeri asalkan ia seorang yang alim dan warak serta menurut perintah Allah SWT.

"Sebab itulah kini,kita lihat adanya kelab penyokong PAS dari kaum-kaum lain, mengapa mereka tak tubuh kelab penyokong Umno kalau Umno itu betul gak,"ujar beliau.

Kerajaan Kelantan kini juga mempunyai penghulu dari kaum-kaum lain bagi merapatkan hubungan sesama kaum di negeri ini tanpa mengira agama.

Dari segi ekonomi pula, kerajaan beranggapan ekonomi tidak salah tetapi ahli ekonomi yang telah membunuh ekonomi itu sendiri, riba telah diteruskan secara berleluasa.

"Islam melarang duit membuat duit,mana boleh kita duduk diam-diam,duit datang berterusan,itu namanya riba, sebab itulah Kelantan dari awal lagi bila nak bagi pinjaman pada kakitangan untuk pembelian rumah,kenderaan dan komputer,mereka tidak dikenakan riba dan ini amat menyenangkan hati rakyat negeri ini,"katanya lagi.

Manakala ketika ditanya tentang pelaburan di negeri ini, Tuan Guru berkata ia tidak dibincangkan bersama delegasi ini,namun kerajaan negeri tidak akan menghalang mana-mana negara luar yang ingin melabur dalam sektor perhotelan dan industri asalkan ianya tidak melanggar peraturan teras dari negeri ini seperti dalam bidang perhotelan, mereka mestilah tidak menyediakan kemudahan berjudi,minuman dari alkohol dan pelbagai kegiatan maksiat.

Sementara itu, Marc Barety pula melahirkan rasa kagum di atas corak pentadbiran yang diamalkan oleh pimpinan Tuan Guru Dato'Nik Abdul Aziz dan beliau tidak merasa janggal walaupun corak pentadbiran negeri ini berbeza dengan negeri lain seperti Sabah dan kedah yang sebelum ini pernah dikunjungi beliau.

"Pentadbiran sebegini akan berterusan kerana ia dipilih secara demokrasi dan ia tidak menimbulkan sebarang masalah kepada rakyatnya,"ujar beliau.

Sementara itu, isteri delegasi tersebut turut diraikan oleh isteri Menteri Besar,Datin Hajjah Tuan Sabariah Tuan Ishak,mereka dibawa ke pusat kraftangan dan Pusat Batik di sekitar bandar Kota Bharu.

PAS rugi mengenepikan Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR, 10 Dis (Hrkh) - Ketua dan Timbalan Muslimat PAS Pusat menyokong cadangan peribadi Mursyidul Am PAS yang mahu Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dikekalkan menjadi calon dalam pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu.

Ketuanya, ustazah Nuridah Mohd Salleh berharap pihak PAS harus mengekalkan calon lama (Mohamad Sabu) kerana pilihan raya umum baru saja berlangsung dan tidak salah jika pihak PAS meneruskan calon tersebut.

Menurut beliau, jika pihak PAS mahu mengatakan kekalahan yang berlaku di Parlimen Kuala Terengganu itu disebabkan calon orang luar, amat tidak adil kerana Parlimen di Terengganu hanya menang satu kerusi saja iaitu di Marang.

"Banyak kerusi DUN dan Parlimen yang meletakkan calon tempatan pun kalah," luahnya ketika di temui di lokasi runtuhan tanah Bukit Antarabangsa.

Sebenarnya kelebihan Mohamad Sabu terbukti bukan sahaja petah berbahas tetapi dapat mematahkan hujah pihak lawan (BN) ketika menjadi Ahli Parlimen dahulu, tegas Nuridah.

Beliau meluahkan, sayang jika pihak PAS tidak mengambil kesempatan ini untuk menaikan imej PAS dengan ketrampilan yang ada pada Mohamad Sabu.

Pandangan Nuridah itu disokong oleh Wan Hasrina Wan Hassan yang menegaskan Mohamad Sabu sudah lama berjuang dalam PAS dan mengakui bekas tahanan ISA itu mempunyai kehebatan tersendiri.

Katanya, jarang ditemui pimpinan PAS mempunyai keistemewaan seperti Mohamad Sabu kerana ketika menjadi Ahli Parlimen kebolehan atau keistemewaan beliau turut diakui oleh wakil rakyat BN.

Beliau yakin Mohamad tidak akan merajuk jika tidak terpilih menjadi calon dalam pilihan raya kecil nanti sebab beliau merupakan seorang pemimpin PAS yang berjiwa besar, bersemangat jihad yang tinggi dan betul-betul ikhlas dalam perjuangan.

Sebagai contoh katanya ustaz Hassan Syukri walaupun pernah menjadi Timbalan Presiden PAS dan sekarang tidak mempunyai apa-apa jawatan sekadar ahli Majlis Syura Ulama tetapi beliau tetap terus memberi sumbangan dalam parti.

"Kita pasti rugi jika mengenepikan orang veteran daripada sudut perjuangan kerana tenaga pimpinan seperti ini masih amat berguna," tegasnya.

Menurut beliau Mohamad Sabu mempunyai pengalaman yang banyak dalam perjuangan sejak PAS tidak menang kemudian menang dan ketika menang beliau tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam kerajaan tetapi perjuangannya tetap utuh dalam PAS.

Sikap ramah dan kemampuan yang ada pada beliau serta kehebatannya menarik pengaruh orang terutama ketika berceramah tidak dimiliki oleh mana- mana pimpinan PAS, katanya.

"Beliau boleh mengupas isu dalam bentuk yang mudah bahasa yang diucapkan mudah difahami oleh orang kampung begitu juga golongan intelektual dan beliau boleh menyesuaikan diri dengan mana-mana golongan," luah Hasrina.

Tambah beliau, Mohamad Sabu merupakan pimpinan yang boleh dibawa ke tengah, ke atas, ke tepi, ke bawah dan PAS akan kerugian besar jika mengenepikan pimpinan seperti beliau. - Hrkh

Gambar hiasan: Haji Mohamad Sabu menyempurnakan Majlis Perasmian Muktamar Dewan Muslimat PAS Pusat Kali ke-48 yang lalu

~ Thinking of Life

10 Dis 2008

Anggota JI bantu perancang 11 Sept. bebas ISA ~ Malaysiakini

KUALA LUMPUR: Suspek pengganas kumpulan Jemaah Islamiah, Yazid Sufaat yang didakwa memberi perlindungan di negara ini kepada beberapa pengganas terlibat dalam serangan 11 September telah dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, Yazid, 44, telah dibebaskan bersama seorang lagi rakyat Malaysia 24 November lalu.

"Kami membebaskan dia memandangkan dia memperlihatkan rasa kesal selepas hampir tujuh tahun berada dalam proses pemulihan.

"Dia dibebaskan dengan beberapa syarat. Dia kena melaporkan kepada polis dari semasa ke semasa dan tidak boleh meninggalkan Selangor tanpa kebenasan polis," kata beliau kepada The Star.

Kata beliau, polis akan memantau Yazid dan beberapa anggota lain yang telah dibebaskan bagi memastikan mereka tidak kembali ke kegiatan lama.

Difahamkan kerajaan telah membebaskan 17 anggota Jemaah Islamiah termasuk lapan rakyat Indonesia.

Yazid, graduan biokimia dari sebuah universiti di Amerika Syarikat telah ditahan Januari 2002.

Dia dikatakan telah membenarkan rumahnya digunakan awal 2000 sebagai tempat mesyuarat bagi anggota Al-Qaeda merancang serangan 11 September di AS.

Dua daripada anggota berkenaan dikenali sebagai Khalid al-Midhar dan Nawaf al-Hazmi yang menaiki pesawat yang merempuh Pentagon di Washington.

Isteri Yazid, Sejahtul Dursina @ Chomel Mohamad, pengarah syarikat teknologi maklumat di Ampang, juga ditahan di bawah ISA.

Enam orang wanita bertudung labuh ini adalah isteri pada tahanan ISA yang dilabelkan sebagai ahli Kumpulan Militan Malaysia (KMM)

Sejahtul, graduan California State University ditahan 17 April 2002 tetapi dibebaskan 13 Jun 2002.

Dalam pada itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, enam tahanan ISA termasuk dua anggota kumpulan militan Jemaah Islamiyah (JI) dibebaskan baru-baru ini.

Beliau berkata, mereka dibebaskan kerana didapati tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Katanya, lima orang dibebaskan 4 Disember lepas iaitu dua warga Thailand yang merupakan anggota kumpulan pemisah dan tiga rakyat Malaysia termasuk seorang anggota JI.

Seorang lagi rakyat Malaysia, Yazid Sufaat yang juga kumpulan JI dibebaskan bulan lepas, kata Syed Hamid.

"Kerajaan bersikap, kalau tahanan tidak menjadi ancaman kepada masyarakat, dia akan dibebaskan selepas dipulihkan dan seterusnya boleh dikembalikan kepada masyarakat," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.

Syed Hamid berkata, sejak mula memegang jawatan di kementeriannya, terdapat 75 orang tahanan ISA dan sehingga kini jumlah itu sudah menurun kepada 46 orang.

Katanya, daripada jumlah tersebut, 16 adalah dari kumpulan militan JI, 13 orang dari kumpulan Darul Islam, 10 orang kerana terlibat dalam pemalsuan dokumen kad pengenalan dan pasport, lima anggota kumpulan diharamkan Hindu Rights Action Force (Hindraf) dan dua individu yang bekerja dengan agensi perisikan asing.

Mstar.Online

PEMUDA BESUT @ Jamuan sambil Derma Kompleks Pendidikan Islam Besut ~ Malaysiakini

Plan Kompleks Pendidikan Islam Besut

PAS Besut sedang membina sebuah pusat pengajian Islam setinggi tiga tingkat bagi melahirkan lebih ramai hafiz melibatkan kos sebanyak RM2 juta.

Timbalan Yang DiPertua PAS Besut, Ustaz Nik Mohd Zawawi Haji Salleh berkata, bangunan terbabit dibina di atas tapak seluas dua ekar di kampung Tok Has, Jalan Kuala Besut telah dimulakan pembinaan sejak awal september lalu.

Kelewatan pembinaan bangunan sebelum ini berpunca masalah teknikal dan sikap berdolak dalih syarikat perunding yang dilantik untuk mengemukakan pelan bangunan kepada Majlis Daerah Besut.

Bagaimana pun kata beliau PAS Besut kemudiannya melantik sebuah perunding dari Kota Bharu bagi melaksanakan tugas tersebut dan setakat ini perkembangan semakin lancar.

Menurutnya peruntukan awal bagi membinanya telah melibatkan kos sebanyak RM200,000.

Menurutnya sumbangan bagi membeli tanah tapak bangunan tersebut diperolehi melalui sumbangan tokoh-tokoh korporat di Kuala Lumpur.

"Jadi hari ini PAS Besut telah melancarkan punggutan derma di kalangan ahli dan penyokong di sini." katanya.

Pusat Pengajian Islam Besut itu akan mengandungi bilik sembahyang di tingkat bawah, pusat tahfiz di tingkat satu dan empat gelanggang badminton tertutup untuk wanita di tingkat tiga.

Derma boleh disalurkan ke akaun Maybank
No : 5630 4610 1804
atas Nama KOMPLEKS PENDIDIKAN ISLAM BESUTUst Nik Zawawi sedang melayan jemputan yang hadir


Antara jemputan Muslimat yang hadir

Unit Amal kawasan ditugaskan menjadi 'Jurukako'

Antara jemputan yang hadir

Petugas sedang sibuk memotong daging lembu

OK tak... Ada Gaya ke?
Unit AMAL juga ditugaskan menjaga lalu lintas.

Sebahagian besi digunakan untuk tapak kompleks

Kolam Renang ke apa ni?
Tapak kompleks dipenuhi air akibat hujan yang turun beberapa hari lalu

YANG SENSASI & TERKINI : BUKAN WAN FARID? ~ Malaysiakini

Petang tadi secara kebetulan saya dihubungi oleh tiga orang teman wartawan dari Kuala Lumpur. Dua orang daripada media pro-UMNO dan seorang lagi daripada media yang pro-Pakatan Rakyat. Tapi topik pertanyaannya sama – siapa calon sebenar BN dalam PRK Kuala Terengganu.

Saya menjawab dengan soalan – siapa yang ‘diharapkan’ banyak orang terutamanya cakap-cakap di Kuala Lumpur? Ketiga-tiga teman saya menjawab dengan jawapan yang juga sama – mendahului senarai ialah Wan Farid, Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri.

"Ada lagi ke nama lain selain Wan Farid?" Tanya saya. Secara kebetulan juga ketiga-tiga teman saya menjawab dengan jawapan yang sama – “ada, tapi nama tidak pasti” dan sebab itu mereka hubungi saya untuk bertanya (kalau-kalau saya tahu?) siapa calon lain yang diuar-uarkan selain Wan Farid.

Sembang-sembang kami akhirnya dapat dirumuskan sebagaimana berikut :

Yang seronoknya bukan soal Wan Farid. Tapi bagaimana tersebarnya berita dan cekapnya mereka menangkap khabar. Sama ada khabar angin ke, khabar asap ke, itu tak penting, yang penting masih ada orang yang bercakap, bukan Wan Farid.

Menariknya juga, yang lebih berkeyakinan menyebut perkara ini (bukan Wan Farid pilihan utama) ialah salah seorang teman daripada media pro-UMNO. Kalau teman daripada media pro-Pakatan tu, bolehlah dikatakan cuba memprovokasi untuk melaga-lagakan orang-orang UMNO atau untuk ‘memudahkan’ kerja PAS. Kalau yang dah pro-UMNO, apa pula muslihatnya atau apa isyaratnya dan dari mana sumbernya atau siapa mengarahkan supaya digembar-gemburkan cerita ini. Susah juga nak fikirkan.

Bagaimana cerita ini terkeluar, saya sendiri dan teman-teman saya tadi pun tak pasti. Namun yang pasti, di tengah-tengah riuh rendahnya suara-suara peramal politik tanah air sama ada tempatan mahupun di luar Terengganu bercakap dan memberi pandangan sehingga seantero dunia tahu bahawa Wan Farid adalah calon BN ‘hampir pasti’, paling sesuai dan mempunyai potensi besar untuk menang di PRK Kuala Terengganu, rupa-rupanya masih terselit nama lain yang ‘mendahului’ Wan Farid.

Bukan menjadi sesuatu yang pelik, malahan sudah menjadi kebiasaan, beberapa nama akan diangkat untuk pertimbangan dan disenaraipendekkan oleh pucuk pimpinan parti bagi pemilihan siapa calon terbaik. Tetapi yang agak sensasinya, Wan Farid sudah menjadi calon bukan pilihan. Maknanya dah berada pada ranking ketiga atau keempat. Namanya kalau pun diangkat, hanya untuk mencukupkan syarat.

Lebih menarik dan sensasi, kata teman saya itu lagi, pucuk pimpinan UMNO/BN (tak pasti sama ada pusat atau negeri) berhasrat meletakkan calon lain berasaskan faktor-faktor tertentu. Antaranya nak merealisasikan kata-kata yang sering kali diungkapkan banyak pemimpin (terutama semasa musim pemilihan UMNO Bahagian) bahawa Ketua Bahagian tidak semestinya menjadi calon pilihan raya. Kata-kata itulah yang selalu disebut bagi mengelakkan berlakunya pertandingan atau pertembungan peringkat atasan.

Sama ada berebut atau tidak, ada pertandingan atau tidak semasa pemilihan, jawatan Ketua Bahagian bukan tiket untuk dicalonkan menjadi calon pilihan raya termasuklah PRK. Hal ini sudah dibuktikan oleh pucuk pimpinan BN semasa meletakkan calon semasa PRU, terbaru dalam PRK Permatang Pauh. Dalam PRU 12/2008 misalnya, ramai Ketua Bahagian tidak dicalonkan (di Terengganu ada 4 orang termasuk Wan Farid) dan dalam kes Permatang Pauh, cadangan bahagian untuk meletakkan Ketua Bahagian tidak diendahkan oleh pucuk pimpinan. Cakap dan kehendak bahagian bukan muktamad.

Faktor kedua katanya, pucuk pimpinan ingin ‘menguji’ semangat sebenar anggota UMNO selepas pemilihan baru-baru ini, sama ada mereka boleh bersatu atau tidak. Sama ada cakap serupa bikin atau tidak. Sama ada benar atau tidak ungkapan UMNO pasti menang dalam pilihan raya walaupun kami bertingkah pendapat bersilih pandangan bersilang sokongan pada setiap kali pemilihan dalaman.

Tegas teman saya lagi, ujian ini akan menjadi ukuran sebenar kesetiaan ahli UMNO terhadap partinya bukan kesetiaan kepada ‘siapa’ yang menjadi calon. Maksudnya bukan ‘Wan Farid adalah calon BN’ tetapi ‘UMNO adalah calon BN’. Dan nantinya UMNO akan dapat buktikan bahawa bukan PAS atau Pakatan sahaja yang boleh bercakap berhubung dengan kesetiaan ahlinya kepada parti, tetapi UMNO juga berhak.

Ketiga, Pak Lah sebelum berundur daripada menjadi Presiden UMNO Mac tahun depan memang berhasrat benar untuk ‘membersihkan’ namanya daripada dikaitkan dengan memberi peluang kepada kroni-kroni dan orang-orang yang rapat dengannya dan dengan anak menantunya. Kalau benar itu yang disebutkan, hampir pasti, Wan Farid bukanlah calonnya.

Keempat – menjadi alasan yang kukuh untuk menguji kepimpinan dan kekuatan Mat Said yang pernah berkata bahawa beliau adalah MB pilihan istana bukan pilihan Pak Lah, sambil dapat mengukur sejauh mana kesetiaan sebenar ahli UMNO Terengganu (khususnya Kuala Terengganu) kepada Mat Said dalam menghadapi PRK ini. Kerana Wan Farid ‘kurang jelas’ daripada kem mana, maka kalau diletakkan Wan Farid, dianggap akan meringankan tugas Mat Said serta bukan ujian sebenar kepada Mat Said.

Faktor-faktor lain yang disebutkan teman saya itu dan siapa sebenarnya yang menjadi calon pilihan utama selepas Wan Farid sekarang, bagi saya sudah menjadi kurang penting.

Itu kata teman saya, bukan kata saya atau kata pemimpin UMNO/BN. Kita tengoklah siapa yang kena.
~ Jaranganakmelayu.blogspot.com

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.