Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

3 Ogo 2010

Gambar-gambar Bekas Adun BN Yang Ditembak Mati Dengan Pembantunya

Gambar-gambar di tempat kejadian oleh Jurukamera NST

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang, Selangor, Datuk Abd. Aziz Mohd. Noor, 63, dan pembantu peribadinya, Siti Rohana Ihsamat, 43, ditemui mati dengan dua kesan tembakan di kepala dalam sebuah kereta di Kilometer 445, Lebuh Raya Utara Selatan dekat Sungai Buloh hari ini.

Lagi Gambar:
Bekas Adun, Dato Abdul Aziz Mohd Nor dan Pembantu Peribadi Mati Ditembak

Kenyataan Media Nizar.

Kita meminta sidang diadakan 4 hari, kita dapati agenda menyatakan rang undang-undang diadakan dan diluluskan pada hari ini, dan kita mempersoalkan sehingga dijawab ganesan sidang cuma pada hari ini.

Kami mengambil keputusan hari ini untuk bersidang , tetapi bila melihat tindakan ganesan menyalah gunakan kuasanya untuk gantung seorang adun, sekurang-kurangnya dirujuk oleh jk hak dan kebebasan sebelum digantung.

Ganesan cuma boleh arah saya keluar dewan, dan ini kuasa dia, tetapi bukan gantung saya. Kenyataan Zambry mengatakan mahu menggulung. Tetapi kami tidak diberi peluang berbahas.

Kami hilang suara hari ini kerana pembesar suara ditutup. Tindakan kami adalah untuk menyelamatkan demokrasi di Perak.

Kita mengatakan oleh kerana mereka buat kerja haram maka dewan tidak berfungsi lagi.

Saya merakam terima kasih kepada rakan media yang buat liputan walaupun dihalang.
Semasa dato ngeh jadi ketua pembangkan, dia diberikan waktu 3 jam tanpa diganggu oleh mb masa itu Tajol Rosli.

Hari ini demkrasi dibunuh oleh BN.

KRONOLOGI SIDANG DUN PERAK 3 OGOS

Speaker BN, Ganesan mengarahkan Nizar keluar dewan dan digantung dari menghadiri persidangan hari ini kerana enggan berhenti dari berucap selepas diarahkannya.
1.35: Adun Pakatan Rakyat keluar dewan dan kini mengadakan sidang media di luar dewan.
1.25: Adun Pasir Pinji meminta Ganesan menarik balik pengantungan kepada Nizar. Ganesan mengumumkan amaran terakhir kepada Adun Pasir Pinji.
1.23: Nizar memohon peluang membuat rayuan, Ganesan bagaimanapun berkata tidak boleh merayu.
1.20: Ganesan akhirnya mengarahkan Nizar 'tinggalkan dewan' dan berkata Nizar digantung sehari. Bentara dewan diarah halau Nizar keluar.
1.00: Ganesan memberi amarannya terakhir supaya Nizar duduk tetapi Nizar bagaimanapun terus bertegas bahawa dia ada hak untuk berbahas, malah mencabar supaya berbahas selama 4 hari.
12.50: Nizar bertegas dia berhak berucap kerana dia adalah Ketua Pembangkang Negeri. Dua dua pihak sedang bersuara.
12.40: Ganesan meminta DS Nizar berenti berucap bagaimanapun Nizar tetap meneruskan ucapan. Pada masa sama Ganesan juga membenarkan Adun Slim berucap. Dewan gamat seketika.
12.35: Belum sampai 10 minit DS Nizar berucap, Ganesan memberitahu Nizar ada satu minit sahaja lagi. Pakatan Rakyat sepatutnya diberi masa 15 minit seperti diumum Ganesan sebelum ini.
12.33: Adun Tronoh, V.Sivakumar bangun mencabar pihak kerajaan untuk berbahas selama 5 hari. DS Nizar turut mencabar Zambry untuk berbahas selama 5 hari, namun tiada sebarang respon dari BN
12.30: DS Nizarmenyatakan bantahan waktu yang singkat untuk berbahas sedangkan katanya di parlimen diberikan sehingga 40 hari.
Sewaktu zaman PR memerintah, seluruh mediakatanya dibenar masuk membuat liputan dan tidak membenarkan polis masuk dan berkeliaran dalam dewam.
12.27: Luar Dewan- Pasukan keselamtan yang berkumpul di kedai mamak berhampiran mula menerima arahan dan kini bergerak masuk ke kawasan SUK.
http://media1.malaysiakini.com/277/4c7d7e00d6620a0cf2218615ba19b52a.jpg
12.25: Kesemua pintu dewan dikunci. Adun Setiawan, Ngeh Koo Ham bangun membantah dengan meminta supaya semua pintu yang ada dibuka demi keselamatan semua yang berada dalam dewan.
12.20: Datuk Seri Nizar sedang berucap mewakili Pakatan Rakyat, dia juga memanggil Ganesan dengan "Datuk Ganesan". Ganesan bagaimanapun menasihatkan agar dia dipanggill dengan nama "Speaker".
12.15: Ganesan meminta Adun Pakatan Rakyat memanggilnya Sepeker bukan Datuk Ganesan.
12.10 p.m : Ganesan mengumumkan perbahasan kepada Enakmen Perbekalan Tambahan RM80 juta hanya 15 minit diberi kepada adun Pakatan Rakyat. Kesemua aAdun PR membantah.Dewan kecoh seketika..
11:55: Ganesan mengumumkan persidangan hanya akan diadakan satu hari sahaja.
11.45: Zambry mengemukan usul rang undang-undang bagi menggunakan sejumlah wang daripada kumpulan wang yang disatukan untuk perbelanjaan tambahan bagi tujuan perkhidmatan tahun 2010 berjumlah sebanyak RM 80 juta, dibaca untuk kali pertama, dan seterusnya dibaca untuk kali ke dua disokong oleh Adun Sungai Rapat.
11.30: Sesi jawapan soalan lisan berakhir seperti yang diperuntukkan selama satu jam setengah seperti diumumkan Ganesan.
11.26: Zambry menuduh pakatan rakyat berbohong dalam ceramah dan mengatakan kena bertanggung jawab kepada Tuhan. Dewan sedikit kecoh bila Nga Kor Meng bagaimanapun membantah tindakan Zambry kerana bertentangan dengan Perintah Tetap.
11.20: Ganesan tegur Adun Setiawan, Datuk Ngeh Ko Ham yang tidak memanggilnya Speaker sewaktu mengemukkan soalan ke 5. Ganesan menegur beliau yang memanggilnya pengerusi dan mengatakan dia adalah speaker. Ngeh sempat mencelah mengatakan isu speaker akan ditentukan oleh mahkamah.
11.15: Jawapan kepada soalan 4. Sesi jawapan kepada soalan lisan baru pada soalan ke 4 oleh Adun Trong.
11.10: Semua pembesar suara ditutup. Suara adun Pakatan rakyat dihalang dan tidak dibenar bercakap.
11.05: Adun Pasir Panjang, Datuk Seri Mohammad Nizar jamaluddin berkata, BN hanya mahu bersidang satu hari, tidak bersedia untuk bersidang masalah rakyat seperti biasa iaitu selama empat hari.
11.02: Zambry menuduh apa yang dihebahkan oleh Pakatan Rakyat adalah putar belit, lalu dibantah oleh Adun PR Pasir Panjang dan Titi Serong serta Teja bangun membantah kerana Pangkor tidak memberikan jawapan tetapi semacam berceramah.
11.00: Zambry melaungkan perkataan "Adun PR Biadap", Adun PR bantah, Ganesan hanya membiarkan, Zambry enggan tarik balik.
Talian Internet kembali berfungsi sebentar setelah gagal digunakan sekitar setengah jam.
10.58: Adun Bercam mengemukakan soalan tambahan mengenai penurunan indek pelaburan asing (FDI) Malaysia yang merosot sebanyak 81 pratus, namun dijawab oleh Sungai Rapat yang mengatakan dia berminat dalam konteks Perak sahaja.
10.55: Zambry menjawab mengenai jumlah miskin tegar di Perak berjumlah 764 orang sedangkan yang ditanya oleh Pantai Remis ialah jumlah yang pendapatan kurang dari RM2,000 yang berjumlah 192,000 orang. Lalu jawapan itu dibantah oleh Adun PR.
Persidangnan terus kecoh, Ganesan tidak membenarkan sesiapa bangun bangkitkan peraturan mesyuarat.
10.50: Adun PR dakwa talian internet disekat. Ianya termasuk sistem wireless dan broadband.
Ganesan mengarahkan semua adun yang bangun membantah agar duduk. Minta keputusannya dihormati dan mengarahkan semua menjaga tatasusila.
10.48: Zambry berkata dia berminat untuk berdebat bagi menafikan kenyataan Nga Kor Meng dalam berbagai media sebelum ini, tohmahan dan sangkaan jahat itu dibantah oleh Nga Kor Meng yang disifatkan sebagai berniat jahat.
10.45: Adun PR mula membangkitkan peraturan mesyuarat membantah tindakan tersebut.
10.40: Ganesan mengarahkan bentara kamera yang diguna Adun Pantai Remis dirampas ketika cuba merakam gambar persidangan.
10.38: Adun Pantai Remis, Nga Kor Meng bertanya soalan tambahan dengan mengatakan inilah pertama kali sebuah negeri yang bangga dengan bajet defisit. Sedangkan Perak berada dalam kategori negeri di bawah BN yang ketiga miskin di Malaysia.
10.30: Menteri Besar BN, Datuk Seri Zambry Kadir memberitahu dewan rizab kerajaan negeri tinggi iaitu RM847.5 juta, maka tiada masalah untuk guna RM80 juta untuk merangsang ekonomi.
10.15: Soalan pertama mula diabangkitkan oleh bekas Menteri Besar BN, Tan Sri Tajol Rosli yang juga Adun Pengkalan Hulu
10.05: Ganesan mengumumkan peraturan baru mesyuarat, gambar tidak dibenar dirakamkan, telefon bimbit juga tidak boleh dibawa masuk.
10.00: Persidangan bermula, Ganesan sedang membaca urusan mesyuarat.
9.45: Kesemua Adun PR dan BN mula sampai dan mengambil tempat masing-masing.
9.30: Peraturan baru dikeluarkan sepaker BN, Ganesan, Komputer riba tiba-tiba boleh dibawa masuk. Sebelum ini ianya antara barang larangan dibawa ke persidangan Dun.
9.20: Anggota polis mengawal ketat pintu masuk.

9.10: Adun Pakatan mula bergerak dari Wisama DAP ke pintu masuk bagunan SUK.
9.00: Polis mengadakan sekatan ke laluan masuk menuju ke bangunan SUK Perak sejak awal pagi. Adun Pakatan sedia bergerak ke SUK.
8.30 a.m : Adun Pakatan Rakyat berkumpul di bagunan Wisma DAP, besarapan sebelum menuju ke persidangan Dun.(Batu Gajah Mari)

1 Ogo 2010

Polis, FRU Mengganas Di Perhimpunan Anti-ISA, 25 Ditahan
Anggota polis menahan 25 peserta Mansuh ISA di sini malam tadi setelah pihak keselamatan menghalau peserta perhimpunan daripada menghampiri Padang Timur dimana perhimpunan aman itu diadakan.

Mereka yang ditahan terdiri daripada 19 lelaki dan 6 perempuan.

Perhimpunan anjuran Gerakan Mansuh ISA (GMI) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) diadakan sempena ulangtahun ke-50 kewujudan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dianggap zalim itu dan bagi mendesak agar ISA dimansuhkan.

Acara memasang lilin di Padang Timur bertukar menjadi kecoh apabila puluhan anggota polis dan Unit Simpanan Persekutuan bertindak kasar dan ganas menghalau peserta perhimpunan daripada kawasan padang berkenaan walaupun telah mendapat permit daripada pihak Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ).

Peserta mula berkumpul seawal pukul 8 malam di hadapan pusat membeli-belah Amcorp Mall.

Hampir 300 peserta yang berbaju serba hitam berkumpul bagi menyertai perhimpunan tetapi dihalang pihak polis yang menutup jalan-jalan utama ke tempat perhimpunan itu.

Kira-kira 100 anggota polis ditempatkan bagi mengepung kawasan padang bagi menghalang peserta memasuki padang.

Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh dan Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia, S Arutchelvan cuba berbincang dengan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya,

ACP Arjunaidi Mohamed tetapi dihalau secara keras sehingga ke dalam pusat membeli-belah Amcorp Mall.

Arjunaidi memberikan amaran keras mengarahkan orang ramai supaya bersurai.

Pihak polis kemudiannya bertindak menangkap beberapa orang aktivis yang memakai baju merah dan hitam termasuk Syed Ibrahim, Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Badrul Hisham Shaharin (CheGuBard) serta beberapa anggota Angkatan Muda KEADILAN.

Kesemua yang ditahan kemudiannya telah dibawa ke IPD Petaling Jaya.

Peserta perhimpunan kemudiannya bertindak melarikan diri ke dalam kompleks membeli-belah tersebut dan berkumpul semula sambil melaung-laungkan 'anti-ISA' dan 'Mansuh ISA'.

Anggota FRU dan polis yang berpakaian preman bertindak mengejar peserta hingga ke dalam pusat membeli-belah memaksa pihak pengurusannya menutup premis lebih awal.

Mereka kemudiannya memulakan acara memasang lilin dan membaca sajak di dalam kompleks membeli-belah itu.

Arul bersama koordinator GMI, E Nalini meminta kumpulan tersebut bergerak ke Dewan Sivik tetapi malangnya pihak polis bertindak menahan mereka.

Pihak polis juga bertindak secara melulu apabila cuba menahan peserta perhimpunan yang memakai logo anti-ISA.

Salah seorang peguam pemerhati yang mewakili Majlis Peguam, Siti Kassim berkata pihak polis bertindak kejam dan ganas terhadap peserta perhimpunan.

"Pihak polis seperti hilang akal dan tindakan kejam mereka ini tidak boleh diterima," katanya kepada Suara Keadilan.

Pengarah Suaram, Dr Kua Kia Soong menyifatkan tindakan polis kali ini adalah yang paling kejam dan jijik yang pernah beliau saksikan sebelum ini.

"Mereka sepatutnya menjaga keamanan bukannya bertindak ganas terhadap peserta perhimpunan yang mahukan kerajaan memansuhkan akta drakonian ini.

"Ini tidak, mereka pula dilihat telah menyusahkan para peniaga yang berniaga di dalam kompleks membeli-belah ini," kata Dr Kua dalam nada kesal.

Ahli MBPJ yang juga Ketua Penerangan KEADILAN, Latheefa Koya berkata pihak polis tidak sepatutnya menghalang kerana perhimpunan itu telah mendapat permit daripada pihak berkuasa tempatan.

"Di dalam Perlembagaan, Artikel 10 memberi hak kepada rakyat Malaysia untuk berhimpun, pihak polis nampaknya gagal menghayati artikel tersebut," katanya kepada wartawan.

Perhimpunan anti-ISA juga diadakan di seluruh negara di Pulau Pinang, Johor dan Kelantan. SK

Kerajaan PAS Terengganu Jadi Panduan Negeri Pakatan RakyatAhli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR Dr Badrul Amin berkata beliau selaku Pengarah Penerangan Selangor banyak belajar dari kerjaan PAS Terengganu.

Polis serbu ceramah PKR di RengitBanner di rentap oleh polis..

Ratusan Polis berkumpul di pentas Pakatan Rakyat..

Dato Dr Chua Jui Meng turut hadir berbincangan dengan pihak polis di markas..

Sekurang-kurangnya 50 anggota unit simpanan persekutuan (FRU) dan puluhan lagi anggota polis menyerbu pentas Ceramah Pakatan Rakyat di Rengit di sini.

Serbuan dibuat sebelum Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual berceramah dipantas itu malam tadi.

Polis bertindak mengosongkan pentas, merampai pembesar suara dan menghalau penyokong dari tapak ceramah.

Akibat sebuan itu sehingga jam 12.30 pagi tadi difahamkan sekurang-kurangnya sembilan ditangkap terdiri dari tujuh lelaki dan dua wanita.

Kesemua yang ditahan kini dibawa ke balai polis Rengit.

Polis juga didakwa bertindak mengoyakkan backdrop penganjur yang digantung di pentas utama.

Turut ada ketika serbuan adalah Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali dan Ketua Penerangan PKR, Latheefa Koya dan Pengerusi Perhubungan Negeri johor, Datuk Chua Jui Meng.

Sehingga berita ini ditulis, Lathefaa yang juga peguam masih berada di balai polis menguruskan mereka yang ditahan.

Penyokong juga difahamkan mula memenuhi perkarangan balai polis, dan tidak mahu berganjak walaupun diarah bersurai oleh pihak polis. Hrkh

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.