Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

30 Jan 2010

Video:500 Pemuda Pas Besut Berkonvoi Motosikal Ke Himpit Besut/Setiu Part 1
Kenapa e-undi meragukan ? Ruang-ruang Manipulasi dalam e-undi


Berikutan bantahan mahasiswa yang berlaku di Universiti Malaysa terhadap e-undi atau e-vote. Suka untuk saya gambarkan kenapa e-undi ini tidak diyakini. Saya tidak merujuk kepada sistem undi mana-mana universiti tetapi saya merujuk kepada sistem e-undi secara umum mengikut kefahaman saya dan budaya rasuah yang serius di negara kita.

E-undi adalah penggundian yang tidak menggunakan kertas. Ia melibatkan semakkan identiti pengundi dan pengiraan hasil undian seseorang pengundi. Keraguan terhadap manipulasi adalah seperti berikut :

1. Identiti pengundi ditentukan oleh sistem. Sistem ini merujuk kepada pengkalandata(database) yang telah dibina. Biasanya identiti ini merujuk kepada nombor kad pengenalan atau nombor metrik pelajar. Apabila nombor kad pengenalan atau nombor metrik dimasukkan dalam sistem maka sistem akan menyemak dengan data dalam pengkalandata. Persoalannya :

a. Apakah data itu betul ? Bagaimana mengesahkan data dalam pengkalandata? Siapa yang mengesahkannya? Apakah pengundi hantu tidak boleh dimasukkan dalam daftar tersebut?
b. Jika telah disahkan pun adakah ia tidak boleh ditindankan(replace) data tersebut dengan data-data yang telah dimanipulasi ?

2. Hasil pengundian seseorang pengundi akan dikira bagi menentukan siapakah yang menang dalam sesuatu pertandingan itu. Kiraan ini sepenuhnya dibuat oleh sistem. Persoalannya :
a. Apakah sistem kiraan ini tidak boleh diganggu oleh pihak lain ? Siapa yang boleh mengesahkan ia bebas daripada manipulasi sedangkan ia dikendalikan oleh sistem yang tidak boleh bercakap dengan kita.
b. Apakah tidak boleh kiraan data dimanipulasi ? Contohnya jika calon A menang kemudian hasil undian calon A dibuang. Akhirnya calon B yang menang. Siapa yang boleh mengesahkan ianya tidak boleh berlaku? Sistem tidak boleh bercakap dengan kita.

3. Realiti rasuah di Jabatan Kerajaan adalah ditahap yang membimbangkan. Bayangkan sebuah kementerian yang tugasnya menjaga pertahanan negara cuai menjaga dua buah enjin jet F-5E sehingga boleh hilang dan sampai ke negara Amerika Selatan. Jika enjin jet F-5E boleh hilang. Jika undi pos di MINDEF boleh dimanipulasi dalam pilihanraya Bagan Pinang. Apalah mustahilnya data-data pilihanraya di kampus dimanipulasi.

Kesimpulannya hanya satu sahaja iaitu Kerajaan Barisan Nasional perlu ditukar dalam pilihanraya akan datang.Oleh: Ketua Penerangan DPPP

Gambar:500 Pemuda Pas Besut Berkonvoi Motosikal Ke Himpit Besut/Setiu


Pemuda Pas dari Cawangan Beris Pak Abu bergambar ramai sebelum bertolak ke tempat berkumpul di Alor Lintang
Minyak Motor di sediakan percuma oleh Dewan Pemuda Pas Kawasan Besut
Berkumpul di Caltex Alor Lintang sebelum bertolak
Ramai!!! Program anjuran DPP Kawasan Besut ini mendapat sambutan luar biasa dari para Pemuda seluruh Besut."Orang Mude Geng Kite"
Doa sebelum memulakan perjalanan,di baca oleh Ketua DPP Kaw. Besut Ust Zulkifli Kadir
Ya Allah,Ya Tuhanku berkatilah perjalanan kami ini dan peliharalah keselamatan kami!!
Peserta mula di lepaskan
Berlepas...
Dalam perjalanan 1...
Dalam Perjalanan 2..
Dalam perjalanan 3...

DPP Kawasan Besut berjaya menganjurkan satu Konvoi Motosikal yang mendapat sambutan luar dugaan seluruh Pemuda dari Kawasan Besut.Program yang di sertai oleh lebih kurang 500 peserta ini,bertujuan untuk menghadiri Program Himpit Besut/Setiu di Bari Besar Setiu.Selain motosikal berpuluh buah kereta juga turut serta dalam konvoi ini.
Program ini mendapat kerjasama penuh pihak Polis yang sudi mengringi perjalanan hingga ke Setiu.Di samping itu Kelab Radio Amatur Terengganu turut sudi menyelia perjalanan yang mengambil masa hampir 1 jam ini.Selain itu Unit Amal Kawasan Besut turut di kerah sebagai Marshall bagi melicinkan perjalanan.

Perasmian 'Orang Mude Geng Kite' Besut & SetiuTimbalan Ketua Pemuda PAS Pusat Ustaz Azman Shapawi merasmikan program orang muda geng kita bagi Parlimen Besut dan Setiu di Kg Bari Besar pada 29 Januari, 2010

29 Jan 2010

Hassan Ali akur keputusan Jawatankuasa Disiplin
Khalid digantung jawatan 6 bulan, Hassan Ali diberi amaranPesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad didapati bersalah dibawah fasal 75 Perlembagaan PAS.

Jawatankusa disiplin PAS memtuskan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad digantung enam bulan dari jawatan dalam Parti manakala Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali diberi amaran.

Selain itu mereka juga dilarang membuat sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan parti.

Kedua-dua mereka didapati bersalah di bawah fasal 75 perlembagaan PAS.

Keputusan itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pada sidang media selepas mesyuarat petang ini.

Bagaimanapun kedua-duanya boleh membuat rayuan kepada parti dalam masa 30 hari. Harakahdaily

Dua Siswa Ditahan, FRU Penuhi Kampus UKMKUALA LUMPUR : Dua mahasiswa ditahan polis apabila kumpulan Pro Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sedang melakukan demonstrasi di kampus berkenaan sejak tengah hari tadi, ekoran rasa kurang senang mereka terhadap pelaksanaan sistem pilihan raya kampus yang tidak telus.

"Mahasiswa UKM terus berdemonstrasi. Polis dan FRU telah mula memenuhi kawasan kampus dan dua orang mahasiswa telah pun ditahan," kata Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Muhammad Hilman Idham kepada erapakatan.com tadi.

Muhammad Huzaifah Jusof Khadidi dan Muhd Zarimi Mohamad @ Abdullah ditahan ekoran bantahan mereka berhubung keputusan pilihan raya di dua buah fakulti. Mereka ditahan di masjid universiti selesai solat Jumaat petang tadi.

Kedua-dua mereka akhirnya diminta memberikan keterangan ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Kajang petang ini, berhubung demonstrasi sebentar tadi.

Dalam perkembangan semalam, Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) mendakwa bahawa kakitangan universiti telah menjalankan kempen untuk memenangkan calon-calon tajaan HEP, walaupun waktu berkempen telah ditamatkan sejak 12 tengah malam tadi.

Pengerusi Pro Mahasiswa (Pro-M) Afendy Abdul Rahim berkata, terdapat pondok panas didirikan di luar kawasan pembuangan undi; iaitu di beberapa buah kolej kediaman untuk melancarkan 'kempen saat-saat akhir', untuk memenangkan calon Pro Aspirasi.

Bercakap daripada pusat pengundian Kolej Kediaman Keris Mas, beliau berkata, taktik berkempen saat-saat akhir itu bertentangan dengan peraturan pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

"Sukarelawan kami datang sendiri ke pondok panas ini dan mendapati SPKG (Sistem Penilaian Kopetansi Generik) sedang berkempen pada saat akhir dengan mengedarkan risalah kempen di mana terdapat hanya muka, nombor calon dan nama calon Aspirasi sahaja," kata Afendy.

Beliau yang juga bekas anggota MPP wakil Fakulti Pendidikan berkata, pihak universiti melayannya secara tidak profesional apabila beberapa perkara tersebut dibangkitkan.

"Malah, ada risalah kempen yang dilekatkan di pintu masuk universiti, apabila kita bertanya, salah seorang felo menengking saya dengan berkata, "Kau buat kerja kau, dan biar aku buat kerja aku,"," kata Afendy.

Nik Aziz jadi hos 200 pemimpin agama makan tengahari bersama

Malaysia hari ini mencatat sejarah penting apabila pemimpin lima agama utama negara, Islam, Kristian, Budha, Sikh dan Hindu bertemu dan makan tengahari bersama.

Mereka bertemu di sebuah hotel di Kota Bharu atas inisiatif Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Majlis ini pada asalnya adalah kunjungan hormat dari para paderi Kristian kepada Menteri Besar Kelantan sempena persidangan paderi gereja se Malaysia di Kota Bharu.

28 Jan 2010 : Lautan Rakyat Kelantan Di Stadium Tuntut Royalti !!!!Lagi gambar di sini :
Solat Hajat Tuntut Royalti Minyak

sumber gambar dari : Perisik Rakyat, Red Kijang dan lain2..

Kerajaan Wajib Bagi Duit Royalti Kepada Kelantan – Ku Li


“Bertindih tak bertindih, JDA tak JDA kalau ada minyak, tetap Kelantan dapat,” jelas bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah ketika menyampaikan ceramah perdana penjelasan isu royalti minyak Kelantan di Stadium Sultan Mohd Ke-IV, Kota Bharu malam tadi.

“Ini (perjanjian) mengikut undang-undang... dilulus oleh parlimen.. dan perjanjian yang dibuat oleh kerajaan-kerajaan negeri berdasar kepada perjanjian yang dibuat antara (Kerajaan) Sarawak dengan Petronas.

“Jadi.. ambo (saya) pun berfikir juga.. ye lah.. kena fikir juga benda lagu ni (perkara ini) tidak?.. bakpo (kenapa) yang susah sangat sampai masa nak beri duit ke (kerajaan) Kelantan ni.. telaga minyak mengikut agreement builah (berilah).. wajib kena bagi (royalti).

“(Kalau atas alasan diperintah pembangkang) Sabah pernah jatuh ke tangan pembangkang.. masa PBS berkuasa di sana di bawah Joseph Pairin sebagai Ketua Menteri (Kenapa) Petronas bayar juga.. 5 peratus.. tak timbul (pula) nak beri (atas nama) ihsan tak ihsan..,”

28 Jan 2010

Istana Mat Said RM……Juta?

PERCAYAKAH ANDA… sebuah rumah banglow mewah dua tingkat berwarna biru serta dihiasi langskap persekitaran yang menarik ini merupakan rumah seorang pemimpin tertinggi Umno Terengganu.

Wah!! Kaya betul pemimpin tersebut sehingga boleh buat rumah dan ‘Istana’ yang hebat-hebat. Siapa pun pasti akan mengenali pemimpin tersebut.

Awang sedia maklum bahawa pemimpin ini sebenarnya datang dari keluarga miskin dan susah. Ayahandanya seorang ‘penyadak nyior’ (pengait kelapa) yang miskin serba kekurangan tetapi mampu melahirkan seorang anak yang kaya-raya.

Pemimpin Umno tersebut diperingkat bahagian politik merupakan Ketua Umno Bahagian di hujung negeri Terengganu Darul Iman.

Jika diperingkat negeri pula jawatan politiknya agak besar iaitu sebagai orang nombor dua di negeri ‘Darul Runtuh’ ini.

Manakala, jawatan dalam kerajaan dan eklusifnya dia (pemimpin) merupakan Menteri Besar (MB) Terengganu pilihan ‘Istana’ dan bukan pilihan pemimpin bawahan atau pertengahan Umno negeri.

Istana ‘YB’ yang tersergam indah berkenaan terletaknya di Kijal, Kemaman berhadapan dengan Kolej Universiti TATI.

Sumber Awang memberitahu harga sebuah banglow mewah seperti Istana tersebut harganya mencecah jutaan ringgit. Angka tepat tidak dapat Awang dedahkan kerana tertakluk ‘Akta Rahsia Rasmi Peribadi’. Tapi Awang tidak ambil rasuah untuk tutup mulut.

‘Dan Sebenarnya’….mungkin orang tidak tahu, rakyat tidak tahu dan mungkin pengundi pun tidak tahu bahawa ‘Istana’ milik pemimpin Umno tersebut sebenarnya telah dibina sebelum dia (pemimpin) jadi ‘Yang Amat Berhormat’ lagi.

Waktu itu, dia (pemimpin Umno) sebagai pembangkang antara tahun 1999 – 2004. Maklumlah, waktu itu ‘wang ehsan’ banyak hasil ‘rompakan’ politik kerajaan Persekutuan atas cadangan para pemimpin Umno Terengganu.

Banyak projek-projek sekolah, jalan raya, balai raya, ‘hantu raya’ dan sebagainya yang disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

Apa yang orang kata pemimpin tersebut banyak juga dapat projek-projek wang ehsan waktu itu dan sebab itulah dia kaya-raya boleh buat apa sahaja termasuk ‘Istananya’.

Oleh itu, sebagai kenal-kenalan kita di Facebook untuk menambahkan koleksi seorang pemimpin yang baru pulang dari mengerjakan Haji di Mekah dengan ini diumumkan nama pemilik banglow mewah tersebut adalah Dato’ Haji Ahmad Said al-Kijali.

TETAPI….dengar ceritanya, dia (Mat Said) jarang sangat duduk kat Istana tersebut kerana mungkin kurang selesa sebab berjawatan MB atau mungkin kerana dia banyak duduk di Istana Sri Iman, Kuala Terengganu.

Lagi pun banyak sangat cerita-cerita pelik yang Awang dengar al-kisah akan rumah banglow tersebut sejak dari pembinaan hingga siap yang penuh dengan kisah MISTERI !!!!!!
~ Apa Orang Kata

27 Jan 2010

Kepala babi: Orang ramai diminta beri maklumat


PAS mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang membaling kepala babi di perkarangan masjid Taman Datuk Harun di Petaling Jaya dan Masjid Al-Imam Al-Tirmizi, Taman Seri Sentosa, Jalan Klang Lama.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, perbuatan khianat ini jelas bertujuan untuk memprovokasi umat Islam untuk bertindakbalas.

"PAS berharap agar umat Islam dinegara ini dapat bertenang dan tidak terpengaruh dengan provokasi ini," jelasnya.

Tambahnya, sejak keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember lalu yang membenarkan bukan Islam menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahaan untuk 'God', jenayah membakar, menyerang dan cuba menimbulkan ketegangan kaum menjadi-jadi.

PAS juga berharap agar pihak Polis meningkatkan rondaan keselamatan dan juga membuat siasatan segera terhadap insiden yang dilaporkan.

"PAS menyeru kepada rakyat dan NGO membantu pasukan keselamatan bagi memantau perkara ini bagi mengelakkan tindakan yang tidak bertanggungjawab ini terus berlaku," jelasnya.

Saya ada maklumat ahli Umno terlibat bakar gereja - Azmin AliNaib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali akan mendedahkan satu maklumat yang diperolehinya yang mendakwa sebahagian yang dituduh berhubung kes serangan gereja di Desa Melawati tempoh hari adalah dari ahli pemuda Umno.

Bercakap kepada pemberita, beliau berkata sedang mengumpul maklumat berkaitan sebelum mendedahkan nama-nama tersebut kepada umum.

Selain nama, beliau juga sedang dalam usaha mendapatkan nombor kad pengenalan dan nombor keahlian Umno kesemua mereka yang didakwa terlibat.

"Berdasarkan senarai nama tertuduh yang telah didakwa di mahkamah, sebahagian daripada mereka pemuda Umno bahagian Gombak dan bahagian Ampang.

"Maklumat awal yang saya dapat, sekurang kurangnya empat atau lima orang ahli Umno, malah cawangan mana pun saya sudah perolehi," katanya yang juga Ahli Parlimen Gombak.

Pada 8 Januari lalu, Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Kuala Lumpur, terbakar diserang dengan bom api.

Pada masa sama, beliau mendesak Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak menjawab segera dakwaan penglibatan ahli Umno dalam kes terbabit.

"Saya lihat trend hari ini, survival Umno itu hanya boleh diperolehi melalui permainan isu kaum dan agama.

"Saya harap Umno hentikan sentimen seperti ini kerana ia cukup bahaya kepada rakyat Malaysia," katanya lagi.

Beliau berkata demikian sewaktu melawat tempat kepala babi yang dilontar di perkarangan masjid Taman Datuk Harun di Petaling Jaya awal pagi ini.

Berhubung hal itu PKR jelasnya mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tersebut.

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.