Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

15 Ogo 2009

Ketua Polis Selangor disaman

Sebuah syarikat pelancongan menyaman Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dan isterinya kerana didakwa 'tidak membayar" tiket penerbangan pergi-balik kelas perniagaan Kuala Lumpur-London berjumlah RM41,868.

Selain harga tiket tersebut, Global Holiday Sdn Bhd juga menuntut faedah 8 peratus dari tarikh saman itu dikeluarkan dan juga kos dan pampasan lain yang munasabah.

Bagaimanapun, Khalid mendakwa beliau telah membayar sepenuhnya jumlah tersebut kepada ejen jualan tiket yang dibelinya dua tahun lalu.

Ketika itu, Khalid adalah timbalan pengarah 1 Jabatan Siasatan Jenayah. Dalam jawapan balasnya, Khalid berkata, kos sebenar tiket tersebut ialah RM15,000 dan bukannya RM41,868 seperti yang didakwa oleh agensi berkenaan.

Khalid mendakwa beliau membeli tiket itu pada 2007 dari ejen jualan tiket pada harga diskaun kerana ia merupakan sebahagian daripada kuota tiket untuk kakitangan Malaysia Airlines (MAS).

Dalam jawapannya, Khalid juga berkata kawan karibnya, The Kok Wei telah memperkenalkannya kepada ejen jualan tiket, Tim Lu Yew Huat, yang merupakan wakil sah bagi beberapa agensi pelancongan serta sebagai pengurus Global Holiday, yang rapat dengan kakitangan MAS.

Sehubungan, Khalid turut menuntut gantirugi, pampasan, kos guaman dan faedah lapan peratus dari mula hingga tamat perbicaraan.

Khairy Jaguh Kampung Yang PengecutKhairy Jamaluddin adalah jaguh kampung, tidak lebih daripada itu. "Kampung Khairy" terletak di mana sahaja, asalkan beliau dapat berucap secara berapi-api, biarpun tanpa hujah bernas atau benar. Tidak apa jika jumlah penontonnya sedikit.

Yang penting, media arus perdana suruhan Umno-BN, harus hadir untuk menelan apa saja yang diluahkan oleh Khairy bagi "dimuntahkan" semula keesokan hari dalam akhbar Utusan Malaysia, Berita Harian, RTM dan TV3.

Di "Kampung Khairy", tidak boleh ada perbahasan terbuka mengenai isu-isu bersabit rasuah dan kepentingan rakyat. Kerana isu-isu seperti itu akan menegakkan kebenaran dan mendedahkan siapa Khairy sebenarnya.

Hakikatnya ialah Khairy bukan sahaja pengkhianat kepada kebenaran tetapi beliau juga pengecut yang menarik diri dari perbahasan dengan Ketua Pemuda PAS atas topik yang amat penting: Rasuah dan masa depan Malaysia- di mana peranan pemimpin muda politik?

Setelah menyatakan kesanggupan untuk berdebat dengan Pemuda PAS atas topik yang relevan kepada kelangsungan kaum Melayu dan Islam, Khairy tiba-tiba menarik diri tanpa alasan bernas.

Namun, tidak ramai yang terkejut dengan tindakan itu. Sememangnya tidak banyak yang boleh diharapkan daripada Khairy bersabit isu rasuah.

Khairy sendiri didapati bersalah atas amalan politik wang oleh Lembaga Displin Umno pada pemilihan parti yang lalu. Yang lebih menjengkelkan ialah beliau dibenarkan bertanding dan menang, setelah menewaskan seorang lagi calon "bersih" Khir Toyo. Itulah tahap kepemimpinan dalam Pemuda Umno dan politik yang dibawa oleh parti mereka.

Setelah "lari" seperti cacing kepanasan apabila dicabar untuk berdepan dengan Pemuda PAS, apakah yang dilakukan oleh Khairy untuk menutup malunya: Beliau bertandang ke Shah Alam malam tadi untuk mencaci PAS dan Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.

Beliau membawa segerombolan konco-konconya untuk memaki hamun Anwar dan PAS. Malah Ketua Pemuda Umno Selangor Suhaimi Ghazali berkata politik PAS mungkin berkesudahan dengan "babi dijual secara terbuka di Shah Alam."

Inilah contoh politik murahan yang dibawa oleh Pemuda Umno kononnya untuk menyatukan orang Melayu. Ini "mesej harapan" yang dijaja oleh Khairy dan Pemuda Umno kepada orang Melayu atas nama mempertahankan kesucian Islam.

Pada ceramah malam tadi, Khairy sendiri membuat pelbagai tuduhan melulu dan fitnah terhadap Anwar. Malah kain rentang dengan kata-kata kesat dan biadap anti Anwar dipaparkan untuk ditanda-tangani oleh Khairy dan konco-konconya.

Serangan peribadi tanpa batas ini hanya disaksikan oleh kira-kira 300 orang, sebilangan besarnya ahli Pemuda Umno sendiri. Hanya beberapa kerat sahaja merangkumi penduduk setempat di Seksyen 6 Shah Alam. Mereka tentunya menggeleng kepala melihat celoteh Khairy dan budak-budak suruhannya.

Segala sandiwara Pemuda Umno ini tidak membawa apa-apa makna. Khairy telah lama hilang kewibawaannya apabila disabit atas kesalahan rasuah politik oleh partinya sendiri. Beliau hilang kredibiliti sama sekali apabila tidak menepati janjinya untuk berbahas dengan kepemimpinan Pemuda PAS dalam usaha membina sebuah negara yang bersih daripada rasuah.

Sebaliknya, Khairy lebih ghairah meraih sokongan Muhyiddin Yassin (Timbalan Presiden Umno) dengan menganjurkan ceramah-ceramah untuk membidas dan menfitnah PAS serta Anwar.

Ini untuk menguatkan "saham"nya dengan Muhyiddin sebagai taktik untuk mengimbangi pengaruh kuat Hishamuddin Tun Hussein ke atas Perdana Menteri Najib Razak. Itu pertimbangan utama dalam segala rencana politik Khairy. Bukan sukar untuk membacanya.

Namun, politik fitnah sehingga menyerang keperibadian pemimpin seperti Anwar dan Nik Aziz yang dibawa Muhyiddin dan dijaja oleh Khairy sudah lama ditolak orang Melayu dan rakyat amnya.

Buktinya terserlah pada pilihanraya umum 2008 dan pada enam pilihanraya kecil di Semenanjung di mana Umno-BN tewas pada kesemua pemilihan itu. Dan ia akan terserlah sekali lagi di Permatang Pasir pada 25 Ogos ini.

Pengecut dan jaguh kampung yang angkuh tidak mungkin menyedari hakikat ini. Khairy Jamaluddin adalah kedua-duanya sekali. -TVA

Lima Polis, Termasuk DSP, Dicam Tahan Peguam Secara Tidak Sah

Seorang pegawai kanan polis, Timbalan Superintenden Judy Blacious A/L A.F Pereira antara yang dicam menahan para peguam yang cuba memberi khidmat bantuan guaman pada 7 Mei lalu.

Siasatan terbuka Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) ke atas kejadian itu juga turut mengenalpasti seorang Asisten Komisioner, iaitu ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, Superintenden Azri Abdul Rahman, Konstabel Fauziah Che Mustapha dan Inspektor Azlina Norazli.

Mereka ini dikenalpasti dalam satu proses kawad cam di inkuiri atau siasatan terbuka hari ini. Mereka dicam oleh saksi, Ginie Lim Siew Lin, yang juga salah-seorang yang ditahan pada hari tersebut.

Pada kejadian itu, lima orang peguam telah ditahan ketika hendak memberikan khidmat guaman terhadap anak guam mereka tetapi malangnya mereka pula yang ditahan.

Inkuiri hari ini juga menyaksikan enam orang mangsa tahanan polis dipanggil untuk menceritakan kejadian hari itu.

Seorang mangsa, Ng Chong Soon, mengadu rambutnya ditarik oleh Superintendan Azri, bahkan rakan-rakan yang lain turut dikasari.

Judy Pereira juga dituduh meminta para tahanan menandatangani borang permohonan menolak bantuan khidmat guaman.

"Saya hadir untuk memberikan sokongan kepada peguam yang ditangkap pada hari itu. pada semualah yang ditahan semasa mempertahankan hak asasi ketika berada dalam satu perhimpunan memberikan sokongan. Peguam yang saya kenal juga telah ditahan polis ketika hendak memberikan khidmat mereka membela mereka yang ditahan di balai polis brickfields" ,tegas Sivarasa Rasiah, seorang peguam dan Ahli Parlimen Subang.

Malah Sivarasa juga berpendapat, pihak polis dan masyarakat di negara ini perlu sedar tentang hak asasi mereka. Beliau kesal pegawai-pegawai yang terbabit bertindak di luar batas kuasa mereka.

" Dalam kejadian pada hari itu kita melihat banyak pelanggaran hak asasi dilakukan oleh pihak polis, hak asasi untuk seseorang yang ditangkap untuk berkomunikasi dengan peguam dimatikan sama sekali" TVA

14 Ogo 2009

PRK N11 Permatang Pasir (04) : Mohd. Salleh Man Calon PAS

PAS mengumumkan Pesuruhjaya Pulau Pinang, Mohd. Salleh Man akan mewakili parti itu pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir minggu depan.

Salleh, 52, pernah bertanding kerusi Pinang Tunggal pada tahun 2004 dan Sungai Dua, Mac 2008.

Namanya diumumkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Permatang Pasir, Kg. Permatang Pasir dekat sini sebentar tadi.

Salleh, pentadbir sekolah agama, merupakan lulusan pengajian Islam dari Universiti Malaya dan dilantik sebagai Pusuruhjaya PAS Pulau Pinang tahun lalu.

Pemilihannya diumumkan kira-kira pukul 10.45 malam tadi.

tEOH bENG hOCK:Teori Bunuh Diri DipertikaiInkues Teoh Beng Hock hari ke sembilan.

Saksi ke 10 patologis kerajaan Dr Khairul Azman Ibrahim yang keterangannya tergendala tiga hari lalu apabila beliau mengadu tidak sihat menyambung keterangan hari ini dengan mengutarakan teori bunuh diri sebagai kemungkinan punca kematian Teoh Beng Hock.

Namun sebelum itu Dr.Khairul turut mengetengahkan teori kemalangan sebagai kemungkinan punca kematian tetapi memberitahu mahkamah ia lebih condong kearah bunuh diri.

Teori itu dipertikai Gobind Singh Deo, peguam yang mewakli keluarga mendiang Beng Hock kerana pandangan Dr. Khairul tidak disokong bukti.

Malah terdahulu Dr.Khairul memberitahu mahkamah tidak ada kesan DNA daripada pegawai SPRM atau pihak lain yang ditemui, sesuatu yang bercanggah dengan keterangan pakar DNA Dr.Seah Lay Hong.

Dr.Seah sebaliknya berkata DNA dua lelaki tidak dikenali dikesan di tali pinggang dan belakang jaket mendiang Beng Hock.

Dr.Khairul ialah Pakar Perunding Kanan Perubatan Jabatan Forensik Hospital Ampuan Rahimah Klang.

Gobind memulakan sesi soal balas dengan bertanyakan kepada saksi mengenai skop tugas Pakar Perunding Kanan Perubatan Jabatan Forensik.

Dan disusuli soalan adakah beliau tahu ketinggian dari tingkap yang disyaki mendiang Beng Hock jatuh dengan tempat mayatnya ditemui dan adakah ia penting untuk untuk membuat perkiraan kecederaan yang mungkin dialami mangsa?

Dr Khairul mengakui ia penting tetapi beliau berkata tidak mengukurnya.

Gobind kemudiannya bertanya adakah saksi mengukur jarak mayat ditemui dengan dinding yang menempatkan tingkap diukur, Dr. Khairul juga mengatakan tidak kerana tidak membawa alat pita pengukur.

Malah pakar forensik itu berkata, beliau turut tidak melakukan sebarang ukuran di antara kasut kiri mayat dengan anggota badannya apabila ditanya oleh Gobind.

Apabila ditanya oleh Gobind, adakah ia tidak penting, doktor itu berkata, beliau berpendapat kasut itu mungkin terpelanting ketika Beng Hock jatuh.

Gobind kemudiannya memberitahu Dr. Khairul tidakkah pihaknya mengukur sama ada kasut mangsa itu mengikut ukuran kakinya atau lebih besar, Dr Khairul menyatakan tidak mengukurnya.

Gobind kemudian memberitahu mahkamah sebagai pakar Dr. Khairul harus mengambil ukuran tersebut kerana ia penting untuk mengetahui bagaimana kasut itu boleh terpisah dari mayat.

Keadaan di mahkamah sedikit tegang dengan pertanyaan-pertanyaan Gobind yang ada ketikanya tidak dapat dijawab oleh saksi.

Dr. Khairul bagaimanapun cuba mengukuhkan hujahnya dengan membuat demo bagaimana mangsa mungkin membunuh diri tetapi sekali lagi Gobind memberitahu mahkamah, jika begitulah cara yang digunakan oleh mangsa ketika mahu membunuh diri, kesan jari mangsa pasti terdapat di tebing tingkap.

Dua pegawai polis dari unit forensik sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa tiada kesan cap jari mahupun tapak kasut yang dapat dikesan di tingkap berkenaan.

Gobind berkata, pihaknya menganggap teori Dr. Khairul telah dimusnahkan.

" Keterangan pada pagi ini, Dr Khairul bangkitkan beberapa teori dan salah satu teori itu Teoh terjun dan membawa kepada kematiannya tetapi tadi pemeriksaan balas, kepada saksi kami dapat menentang teori yang dibangkitkan beliau. Kami akan terus memajukan dengan teori kami sendiri bahawa Teoh Beng Hock tidak terjun atau membunuh diri. Ia satu kes yang jelas ada peristiwa lain di situ. dan kami nak tahu apakah peristiwa yang berlaku"

Gobind berkata pihaknya akan memastikan keadilan diberikan kepada keluarga mendiang Beng Hock.

" Kami juga tidak akan membenarkan barang apa jua keterangan yang penting melalui kami dengan begitu sahaja"

Inkues bersambung Isnin ini. TVA

PRK N11 Permatang Pasir (05) : Rohaizat Calon BN Di Permatang PasirTimbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan pemilihan setiausaha Umno bahagian Permatang Pauh, Rohaizat Othman sebagai calon BN untuk pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir 25 Ogos ini.

Beliau membuat pengumuman tersebut di Bukit Merah, Permatang Pasir pada jam 4 petang iniseperti yang dilapor oleh Malaysiakini sebentar tadi.

Manakala Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula akan mengumumkan calonnya pada jam 9 malam ini.

Kerusi DUN Permatang Pasir kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman kerana serangan jantung pada 31 Julai lalu.

Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon pada 17 Ogos ini.

Sebelum ini, Umno bahagian Permatang Pauh menyenaraikan empat calon termasuk Mohd Zaidi kepada pucuk pimpinan untuk memilih calon yang terbaik untuk mewakili parti itu.

Manakala jawatankusa PAS pula bermesyuarat hujung minggu lalu membicangkan lima orang calon termasuk AJK PAs Pusat, Hj. Mohd.Sabu dan pesuruhjaya PAS Pulau Pinang Ust.Salleh Man.

Pakatan Rakyat akan di daftar sebagai sebuah pertubuhanHampir 100 para pemimpin utama Pakatan Rakyat iaitu dari PAS, PKR dan DAP berhimpun di Tropicana Golf Club pagi ini mencapai kata sepakat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai sebuah pertubuhan tidak lama lagi.

Keputusan ini dicapai selepas menerima cadangan dari pimpinan Pakatan yang telah membincangkan perkara itu sebelum ini, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Harakahdaily.

Menurut Anwar, mesyuarat Majlis Tertinggi Pakatan Rakyat akan datang akan memperincikan perkara ini dan seterusnya mendaftar Pakatan Rakyat kepada Pendaftar Pertubuhan.

Menurut Anwar, beberapa persoalan teknikal seperti jumlah parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat perlu tujuh parti akan diperincikan kemudian.

"Ini bukan undang-undang, ia hanya peraturan dalam mendaftar sahaja," kata Anwar.

Isu kedudukan Pakatan Rakyat yang dianggap longgar ekoran tidak didaftar secara rasmi sebagaimana Barisan Nasional (BN) menjadi salah satu topik perbincangan dalam Bengkel Memperkasakan Pakatan Rakyat di Tropicana Golf Resort hari ini.

Hampir 100 pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat menyertai bengkel bermula jam 9 pagi dan akan berakhir sehingga lewat petang ini. Selain Anwar, turut serta adalah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Yang tidak kelihatan hanya Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz dan Karpal Singh, Pengerusi DAP. Setiap parti menghantar kira-kira 30 perwakilan ke dalam bengkel sehari ini.

Turut sama dibincangkan adalah isu menangani arak di Selangor, Jawatankuasa Disiplin Pakatan Rakyat dan serangan BN terhadap Pakatan Rakyat.

Untuk isu arak, bengkel bersetuju dengan pendirian Selangor dalam hal ini. Isu pertembungan peribadi antara Exco kerajaan negeri Selangor, Ronie Liu dan Datuk Dr Hassan Ali juga selesai dalam bengkel ini.

Sehingga Pakatan Rakyat didaftarkan secara rasmi, isu disiplin akan ditangani oleh parti masing-masing. Isu serangan BN terhadap Pakatan juga dijawab oleh Anwar apabila ditanya wartawan.

"Kita akan pertahan habis-habisan kerajaan Selangor dan kita yakin BN memang akan berusaha ke arah itu sebagai yang mereka buat di Perak," kata Anwar.

PKFZ ~Siasat Ong Tee Keat

1. Dewan Pemuda PAS Pusat mendesak dan menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pada kadar segera dakwaan Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Tiong King Sing , bahawa syarikatnya telah memberikan RM10 juta kepada Presiden MCA , Datuk Ong Tee Kiat , untuk urusan mesyuarat bahagian parti itu tahun lepas.

2. Dakwaan Ketua Pegawai Syarikat Kuala Dimensi yang sedang disiasat atas tuduhan salah laku dalam projek Perlabuhan Klang Free Trade Zone (PKFZ) , Tiong King Sing mengaku bahawa dia telah mendermakan RM10 juta kepada Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Kiat.

3. Derma itu diserahkan beliau melalui Bahagian MCA tahun lepas.
4. "Saya bagi dia duit cash kerana dia mahu cepat " kata Tiong King Sing kepada sebuah laman web hari ini.

5. Isu PKFZ dianggap punca penolakan secara langsung orang Cina terhadap MCA . Sebaik sahaja menjadi Presiden MCA & Menteri Pengangkutan , Ong Tee Kiat berusaha untuk menyelesaikan isu ini.

6. PKFZ telah mendedahkan , siasatan sedang dibuat terhadap Kuala Dimensi ekoran beberapa tuntutan yang tidak munasabah yang melibatkan wang sehingga RM1 bilion . Tiong King Sing marah apabila Jawatankuasa Khas yang ditubuhkan untuk menyiasat penyelewengan PKFZ tidak pernah memanggil mereka untuk mendapatkan maklum balas sebelum membuat laporan termasuk salahlaku wang yang bernilai antara RM500 juta ke RM1 bilion.

7. Tiong King Sing yang juga pengerusi Kelab Penyokong BN di Dewan Rakyat mendakwa beliau telah 'menderma' RM10 juta kepada Presiden MCA yang juga Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat tahun lalu. Wang tersebut, tambahnya, adalah untuk aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bahagian-bahagian MCA.

8. Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah berkata, Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali dan 'berhutang' kepada mereka sebanyak AS$40,000 bagi perkhidmatan tersebut, sebagaimana dilapor dala sebuah laman web.

9. Jika tiada sebarang tindakan atau usaha menyiasat oleh pihak SPRM atau mana - mana pihak berkuasa seperti polis , insyaallah Dewan Pemuda PAS Pusat akan membuat satu laporan polis berkait isu ini . Rakyat ingin tahu kesudahan sandiwara baru pemimpin BN ini .

10. Malang Malaysia ku , kalau melibatkan wang hanya RM 2500.00 pasti sudah lama ia disiasat atau kalau tidak pun esok akan ditemui mati terbunuh . Tapi oleh kerana melibatkan RM 10 juta , entah siapa yang mahu bertindak . Pelikkan ? salaaam satu Malaysia ! Apa khabar BN ?


13 Ogo 2009

Ustaz Asri dikebumikan..

Jenazah Ustaz Asri telah selamat dikebumikan pada jam 9.00 malam ini di Tanah Perkuburan Islam, Seksyen 21.

Sebelum itu, jenazah telah dibawa ke rumahnya di Jalan Ikan Keli, Kampung Bukit Lanchong, di sini.

Vokalis kumpulan nasyid Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 10.30 pagi tadi akibat serangan jantung ketika dalam perjalanan ke Hospital Pantai, Bangsar.

Antara rakan-rakan dan kaum keluarga yang hadir bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah Asri.

Menurut salah seorang anggota Rabbani, Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, arwah jatuh pengsan semasa raptai dalam sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Balu arwah, Haliza Shahadan hadir di hospital beserta dengan beberapa rakan artis seperti penyanyi Nash, Yasin Sulaiman dan Mas Omar.

Suasana sedih menyelubungi rumah arwah di Kampung Bukit Lanchong, Shah Alam.

Selain itu, lebih 100 orang melibatkan rakan terdekat dan ahli keluarga arwah turut hadir bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah.

Dua hari lalu, Asri bersama anggota Rabbani yang lain menghadiri majlis sidang media dan memeterai satu lagi perjanjian kerjasama bersama Hotel Singgahsana untuk terus membuat persembahan di hotel tersebut sepanjang bulan ramadan yang bakal tiba nanti.

Rabbani akan mengadakan persembahan sepanjang ramadan di Hotel Singgahsana sambil menghiburkan para pengunjung yang hadir serta menikmati hidangan yang bertemakan 'Citarasa Ramadan 1 Malaysia' bermula 1 Ramadan nanti.

Rabbani telah bekerjasama dengan Hotel Singgahsana selama 18 tahun dan sejak itu Rabbani telah menghiburkan para pengunjung hotel tersebut yang datang untuk berbuka puasa dengan persembahan 'live' mereka.

Tinggal kenangan..Asri (dua dari kiri, bawah) ketika bersama anggota Rabbani yang lain pada dua hari lalu ketika majlis sidang media dan memeterai satu lagi perjanjian kerjasama bersama Hotel Singgahsana untuk terus membuat persembahan di hotel tersebut sepanjang bulan ramadan yang bakal tiba nanti. -foto The Star

Dalam sidang media itu, Asri berkata mengadakan persembahan di Hotel Singgahsana merupakan satu ibadah bagi dirinya.

Amy Search juga hadir sebagai penyanyi yang pernah berduet dengan arwah.

"Saya rasa ibadah puasa saya tidak lengkap jika tidak mengadakan persembahan di hotel ini. Orang kata bulan puasa kalau boleh kurangkan bekerja, banyakkan ibadah, tetapi pada saya ini merupakan ibadah saya," katanya.

Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor.

Selain seorang balu, Haliza, 38, arwah turut meninggalkan enam orang anak iaitu Mohd Nasimudin, 15, Mohd Fathi, 14, Nur Atikah, 12, Mohd Ilhan, 10, Sufiyah Munawarah, 6, dan Hamdi Rabbani, 4.

Asri menyertai kumpulan nasyid terkenal itu sejak ia ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1997 dengan dianggotai oleh sembilan orang termasuknya.

Mas Omar turut hadir.

Sebelum Rabbani, kumpulan itu dikenali sebagai Nada Murni yang ditubuhkan sekitar tahun 80-an.

Asri juga pernah menyanyi secara duet dengan beberapa penyanyi terkenal seperti Mawi menerusi lagu 'Saksi' dan 'Mentari Merah Di Ufuk Timur' nyanyian bersama Amy Search.

Kehilangan Asri kini bermakna hilanglah tunjang Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi sekaligus memberikan kejayaan kepada Rabbani dan industri muzik nasyid.

Atas kejayaan itu, maka tidak hairanlah jika Rabbani dijulang sebagai Penyanyi/Artis Nasyid Popular di Anugerah Bintang Popular (ABP) selama lapan tahun berturut-turut.

Yasin antara artis yang hadir.

Tidak kurang juga anugerah yang dicapai di Anugerah Industri Muzik (AIM) seperti Album Nasyid Terbaik 2001 (Iqrar - 1421), Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Album 2001 (Iqrar-1421), Album Terbaik 2001 (Iqrar-1421), Album Nasyid Terbaik 2002 (Intifada), Album Nasyid Terbaik 2003 (Qiblat) serta Album Nasyid Terbaik 2009 (Nostalgia Nada Murni) dan Lagu Nasyid Terbaik 2009 (Bila Nur Melimpah Di Hati).

Revolusi muzik nasyid yang dilalui Rabbani selama berjuang dalam industri hiburan seringkali mencetus pelbagai perdebatan.

Ada yang berpendapat, lagu-lagu nasyid nyanyian Rabbani tersasar daripada landasan muzik nasyid yang sedia ada.

Sebelum ini, kumpulan ini pernah merakamkan lagu Pergi Tak Kembali ciptaan KRU berteraskan genre pop yang mendakwa Rabbani seperti meminggirkan objektif utama lagu nasyid.

Antara anggota kumpulan Raihan yang hadir melawat jenazah Asri.

Namun,kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman ini tampil dengan konsep yang tersendiri.

Dalam tempoh lebih 12 tahun berada dalam industri ini, Rabbani telah menghasilkan 19 buah album seperti 'ARAH Dari Mana… Ke Mana…' (1997), 'Pergi Tak Kembali' (1999), 'Intifada' (2000), 'Yalla Beena' (2004) dan yang terbaru, 'Nostalgia Nada Murni'.

Bermula dengan berkonsepkan nasyid klasik, melalui irama-irama yang dipetik dari Timur Tengah, Afrika dan Andalusia, kemudian diadun dan diolah mengikut citarasa yang sesuai dengan era yang terkini.

Juga dipersembahkan bersesuaian dengan citarasa remaja.

Disamping itu ditampilkan dengan adunan muzik ala melayu timur dan digabungkan dengan adunan muzik timur tengah.

Dan kini Rabbani muncul pula dengan konsep yang lebih global dalam bidang muzik tanpa mengurangkan kualiti mesej yang akan disampaikan dengan menampilkan world music didalam lagu-lagu terbarunya.

Ini adalah untuk menjadikan irama nasyid ini akan terus segar dari semasa ke semasa dan terus diminati oleh semua golongan tanpa mengira had bangsa dan negara.

Bagaimanapun dalam menyampaikan irama nasyid ini mesej adalah yang paling utama sekali dengan berpersepsikan bentuk nasihat, dakwah dan panduan.

Sekurang-kurangnya sedikit demi sedikit pendidikan secara tidak langsung itu berjaya masuk ke ruang fikiran sambil berhibur.

Lantaran itu juga boleh mendorong sikap kita ke arah kebaikan. - mstar

Takziah Ustaz Asri 'pergi tak kembali'


Vokalis utama kumpulan Rabbani, Mohamad Asri Ibrahim (Ustaz Asri) meninggal dunia sebaik sahaja jatuh ketika membuat persembahan di RTM kira-kira jam 11.15 pagi ini.

Menurut saksi, Asri jatuh di hadapannya ketika membuat persembahan itu dan ketika diperiksa dia sudah meninggal dunia.

Sementara itu, ketika menghubungi salah seorang petugas pemasaran kumpulan nasyid itu mengesahkan berita tersebut.

Badrulhisham Jamaluddin daripada bahagian pemasaran kumpulan Rabbani mengesahkan bahawa Ustaz Asri meninggal dunia selepas rebah di RTM pagi tadi.

"Saya tidak tahu apa puncanya,"katanya yang sedang dalam perjalanan ke Hospital Pantai ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Pahlawan Nasyid
http://1.bp.blogspot.com/_dpamyoOmOAY/SWs6iROCPbI/AAAAAAAAAXE/bszwWo0Iu3A/s400/Rabbani+Nadamurni.jpg

Dalam pada itu, anggota Kumpulan Nasyid Raihan menyifatkan allahyarham Ustaz Mohd Asri Ibrahim yang juga vokalis Kumpulan Rabbani sebagai 'pahlawan nasyid' yang sukar dicari ganti.

Salah seorang anggota kumpulan terbabit, Che Amran Ibrahim ketika dihubungi memberitahu, pemergian vokalis nasyid yang bersuara �emas� itu amat sukar dicari ganti.

"Berita kematiannya yang mengejutkan itu memang memeranjatkan kami, sama seperti anggota kami yang telah meninggal dunia dahulu allahyarham Zaiery yang pergi dengan cara mengejut,"ujarnya dalam sebak menahan kesedihan.

Beliau seterusnya memberitahu, Asri yang bersuara 'emas' sebenarnya ikon kepada kumpulan nasyid yang ada pada hari ini.

Jelasnya, walaupun Rabbani hanya ditubuhkan pada tahun 1998, namun namanya telah lama terkenal dengan seni irama nasyid sejak sekian lamanya khususnya sewaktu menganggoti Nadamurni.

"Begitu juga anggota Raihan yang ditubuhkan sebenarnya turut mendapat respond yang baik dari allahyarham sendiri, bahkan allahyarham turut memberi saranan supaya perbanyakkan kumpulan nasyid.

"Ianya bertujuan supaya masyarakat turut mendapat hiburan alternatif yang menjurus kepada Islam sebagai mengimbangi lagu-lagu versi lain yang ada pada hari ini,"ujarnya.

Ulama nasyid

Kali terakhir bertemu dengan allahyarham dua malam lalu untuk berbincang tentang program nasyid yang bakal diadakan bersama selepas ini.

Sementara itu, anggota Kumpulan Hijjaz, Isman Hisyam,40, menyifatkan allahyarham sebenarnya seorang ulama yang masyhur dalam nasyid.

"Walaupun kita nampak dia bernasyid, tetapi sebenarnya dia seorang ulama bahkan tempat anggota kumpulan nasyid membuat rujukan khususnya tentang Islam,"ujarnya.

Beliau yang kini berada di Kota Bharu untuk promosi Kopi Hijjaz, bagaimanapun melahirkan rasa terkilan sebab tidak dapat pulang menziarahi allahyarham buat kali terakhir kerana masaalah tiket penerbangan telah habis.

Menurutnya, semua tiket sama ada MAS, Firefly, Air Asia kesemuanya habis untuk penerbangan hari ini.

Jelas Isman lagi, beliau amat terkejut dengan berita yang baru diterima apabila salah seorang anggota Kumpulan Rabbani 'Azadan' menghubunginya memberitahu Asri sudah meninggal dunia.

"Kami macam adik beradik walaupun berlainan kumpulan sebab kumpulan nasyid mana-mana pun menuju ke arah yang sama iaitu membawa manusia ke jalan yang benar serta sentiasa mengaggungkan Allah,"ujarnya.

Tambahnya, lagipun kumpulannya sentiasa merangkakan program bersama khususnya rakaman 'zikir' bersama Rabbani.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua peminat Rabbani khususnya umat Islam mendoakan kesejahteraan allahyarham agar mendapat limpahan rahmat yang tidak perbah putus.

"Kami juga berharap semua peminat seni nasyid tanah air supaya bersabar menerima berita yang begitu menyentuh jiwa ini,"ujarnya yang tidak dapat menahan sebak.

Untuk rekod, salah seorang anggota Hijjaz, iaitu Salleh telah meninggal dunia akibat masalah paru-paru, ianya diikuti dengan anggota kumpulan Raihan, Zaery meninggal dunia akibat serangan jantung beberapa bulan selepas itu.

Juara ABP lapan tahun berturut-turut

Ustaz Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor.

Beliau menyertai kumpulan nasyid terkenal itu sejak ia ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1997 dengan dianggotai oleh sembilan orang termasuknya.

Kehilangan Asri kini bermakna hilanglah tunjang Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi dan memberikan kejayaan kepada Rabbani.

Atas kejayaan itu, maka tidak hairanlah jika Rabbani dijulang sebagai Penyanyi/Artis Nasyid Popular di Anugerah Bintang Popular (ABP) selama lapan tahun berturut-turut.

Kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman ini adalah dengan konsep yang tersendiri.

Dalam tempoh lebih 12 tahun berada dalam industri ini, Rabbani telah menghasilkan 19 buah album seperti 'ARAH Dari Mana Ke Mana' (1997), 'Pergi Tak Kembali' (1999), 'Intifada' (2000), 'Yalla Beena' (2004) dan yang terbaru, 'Nostalgia Nada Murni'.

Siapa yang hina islam??

Bila DAP menghina Islam ramai yang marah...diikuti pulak dengan laporan di Utusan dengan tajuk

DAP boleh hina Islam - Nik Aziz (betol ke TGNA cakap lagu tuu...? jangan nanti kena saman pulak )

seperti yang TGNA cakap..

“DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak Islam itu lebih menghina Islam,” katanya kepada pemberita di sini hari ini ketika diminta mengulas tindak tanduk beberapa pemimpin DAP kebelakangan ini yang dilihat menghina Islam.

Nik Aziz juga mempertikaikan tindakan pihak tertentu yang melabelkan penasihat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat.

Sebaliknya beliau berkata perkara yang patut dipertikaikan adalah jika berlaku kepincangan dalam pelaksanaan dasar PKR dan bukannya membuat serangan peribadi.


“Kenapa nak serang batang tubuh orang. Sepatutnya seranglah dasar PKR. Saya rasa malu dengan orang Melayu sekarang yang menyerang batang tubuh orang,” katanya. - Bernama

adakah gadis melayu/Islam ini tidak menghina Islam..??
http://1.bp.blogspot.com/_DW3Bp12L7YI/SZrlddA3UaI/AAAAAAAAUSA/WD88Rej8Ico/s400/arak.jpg
adakah perlakuan melayu/Islam ini tidak menghina Islam..??
[kj2.JPG]
adakah pemimpin melayu/Islam ini tidak menghina Islam..?


[3.jpg]
adakah orang melayu/Islam ini tidak menghina Islam..?http://2.bp.blogspot.com/_dq3_4kpRdy8/SCpLNlVf_GI/AAAAAAAACHY/T4unrdHtDxE/s400/mat%2Brempit.PNG
adakah remaja melayu/Islam ini tidak menghina Islam..?

http://3.bp.blogspot.com/_qqE6FBwEG-E/RwFK3HBv-_I/AAAAAAAAB4w/XiIR_a88Pg0/s200/rosmah1.jpg
adakah perbuatan isteri pimpinan negara melayu /Islam ini tidak menghina Islam..?


Anak Melayu menempa sejarah pulah dalam pelaburan Arak di Filipina.... Itu pasal pemimpin UMNO semua dia...bila isu arak.. cuma Pemuda UMNO yang bengong saja dok heboh .(baca sini). Adakah ini tidak hina Islam??Tidakkah apa yang kebanyakkan orang melayu/Islam sekarang buat banyak menghina Islam..kenapa kita pertikaikan bukan Islam hina Islam..sedangkan kita yang mengaku Islam tidak mempertahankan kesucian Islam itu sendiri..?

kenapa kita tidak cermin diri kita bila kita nak mengherdik orang..? di manakah kesungguhan kita mempertahankan Islam sedangkan dalam masa yang sama kita terlebih dulu telah menghina Islam..bukan setakat perkataan malahan dengan perbuatan lagi..

Bagaimana bukan Islam nak hormat Islam..sedangkan umatnya sendiri tidak menghormati ugamanya..ummi cukup rasa malu bila umat Islam sendiri tak nak menjaga maruah diri dan agamanya..

jadi salahkah mereka yang tidak tahu keindahan Islam menghina Islam.. ? keindahan Islam telah dizahirkan buruk oleh penganutnya sendiri...secara peribadi ummi memang rasa terkilan sangat kerana mereka sudah mencampuri urusan agama kita...tetapi kelantangan mereka adalah kerana kelalaian kita juga..

bagaimana kita nak mereka hormat Islam...?? senang saja..seluruh umat Islam yang mengaku dia Islam kenalah mengamal apa yang diperintah Allah dan tinggalkan yang dilarang Allah..InsyaAllah dengan sendirinya Islam itu akan dipandang mulia oleh seluruh makhluk..

Wallahua'lam..

~UMMIANNI~

12 Ogo 2009

Khutbah Khas & Solat Hajat Hadapi H1N1 Jumaat 14 Ogos

Penularan wabak H1N1 yang semakin serius di seluruh negara kini memerlukan ikhtiar bersepadu dari seluruh umat Islam. Di samping usaha mengesan pesakit-pesakit baru, program pencegahan dan pengasingan serta beberapa usaha drastik yang diambil oleh pihak kementerian kesihatan, maka menggandakan usaha pengaduan kepada Allah Azzawajalla juga perlu dipertingkatkan.

Sehubungan dengan itu PAS Kawasan Besut menyeru agar hari Jumaat, 14 Ogos 2009 dimanfaatkan sepenuhnya oleh umat Islam untuk memuhasabah diri, berdoa dan bermunajat kepada Allah semuga masyarakat terpelihara dari penyakit yang sedang merebak kencang sejak hampir 3 bulan yang lalu.

Untuk tujuan tersebut masjid-masjid khususnya di kawasan Besut Terengganu diseru untuk memfokuskan khutbah Jumaat & solat hajat bagi memohon nusrah daripada Allah SWT dalam menghadapi bala daripada Allah SWT ini.
Demikian gesaan yang dibuat oleh Al Fadhil Ustaz Mohd Zain, Ketua Urusan Ulamak PAS Kawasan Besut sewaktu dihubungi sebentar tadi. - berjuangitumanis.blogspot.com/

Isteri Noordin Top tidak yakin suaminya tewasMetrotvnews.com, Johor: Istri Noordin Mohammad Top, Rahma binti Rusdi tak yakin korban penembakan di Temanggung adalah suaminya. Lewat pesan singkat ponsel, Selasa (11/8), Rahma menyampaikan hal ini kepada juru-bicara keluarga Noordin M. Top, Badarudin Ismail.

Rahma dan ketiga anaknya yang bermukim di Johor, Malaysia, juga mengatakan akhir Juli silam, menerima kedatangan polisi Indonesia didampingi Kepolisian DIraja Malaysia. Kedatangan polisi, kata Rahma, untuk mengambil sampel air liur anak-anaknya.(RAS)

PEMUDABESUT @ Futsal Persahabatan


Pasukan Air Tawar B dan Seberang Kastam yang muncul Naib johan dan ke 4 semasa Kejohanan sempena Himp-best 2009
Pasukan Air Tawar B dan Gong Badang yang muncul Johan dan ke 3 semasa kejohanan sempena Himp-best 2009

Antara sebahagian AJK Dewan Pemuda Pas Kawasan Besut yang mengambil bahagian dalam perlawanan persahabatan termasuk Ketua Pemuda Ust Zulkifli Kadir,berdiri tiga dari kiri
Dewan Pemuda Pas Kawasan Besut hari ini telah mengadakan satu perlawanan persahabatan antara AJKnya dan pasukan yang layak ke separuh akhir bolasepak pantai sempena Himp-best yang lalu.Program anjuran Lajnah Sukan dan Rekreasi Pemuda Besut itu antara lain bertujuan merapatkan tali persaudaraan antara AJKnya.Disamping itu ianya sebagai latihan bagi 4 pasukan di atas yang akan menyertai Kejohanan Futsal Piala Pesuruhjaya mewakili Kawasan Besut yang di adakan pada 14/ogos/2009 di Kuala Terengganu.Perlawanan yang bermula jam 10.30 mlm dan berakhir jam 12.30 pagi itu di adakan secara liga dan di bahagikan kepada enam pasukan.

11 Ogo 2009

DNA sahkan Noordin bukan antara terbunuhLiputan6.com, Jakarta: Jenazah Teroris di RS Polri Masih Misterius

PETALING JAYA: Ujian DNA telah mengesahkan suspek pengganas yang terbunuh dalam serbuan polis Indonesia hampir 18 jam di Jawa Tengah pada Jumaat lalu, bukan merupakan Noordin Mohammad Top, yang diburu sejak 2002.

The Star yang memetik sumber-sumber polis Malaysia berkata, rakyat tempatan dari Johor bukan antara yang terbunuh dalam tindakan polis Indonesia yang berakhir Sabtu lalu.

Pihak polis sehingga kini belum dapat mengesahkan Noordin sebagai antara yang terbunuh. mstar

Pakar: Punca Kematian Akibat Kecederaan Beganda Jatuh Dari Tempat Tinggi

Hasil bedah siasat yang dijalankan terhadap mayat Teoh Beng Hock mendapati beliau mati akibat kecederaan berganda akibat jatuh dari tempat tinggi.

Saksi ke 10 dalam prosiding hari ini, Dr Kamal Azman Ibrahim yang merupakan Pakar Perunding Kanan Perubatan Forensik, Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang dalam kenyataanya kepada mahkamah berkata, hasil bedah siasat ke atas mayat mendapati tiada kesan ketara kecederaan akibat pergelutan.

Katanya, hasil bedah siasat yang dijalankan pada 17 Julai lalu turut mendapati tiada sebarang kecederaan ketara akibat mempertahankan diri pada kedua-dua bahagian tangan mendiang atau di mana-mana bahagian lain.

Beliau berkata, kecederaan yang dialami Beng Hock adalah konsisten dengan kecederaan sekiranya seseorang itu jatuh dari tempat tinggi.

“Tidak tedapat kecederaan mempertahankan diri yang jelas pada mana-mana bahagian kecuali kesan impak jatuh,” katanya.

Dalam keterangannya, Khairul turut menyatakan mayat Beng Hock mengalami pelbagai kecederaan luar termasuk retak dan patah tulang, lebam-lebam, dan patah gigi atas hadapan sebelah kanan.

Mahkamah turut diberitahu, mayat juga mengalami pelbagai kecederaan dalaman antaranya, retak tengkorak, pendarahan di rongga dada dan paru-paru, luka pada jantung dan pendarahan di abdomen.

Ditanya mengenai anggaran masa kematian Beng Hock oleh peguam yang mewakili kerajaan Tan Hock Chuan, Khairul berkata, mangsa mati enam hingga lapan jam sebelum jam 7.30 petang.

“Anggaran masa yang saya boleh beri berdasarkan pada keadaan mayat yang belum busuk, saya percaya si mati mati kurang dari 36jam dari tarikh bedah siasat. Saya juga dibenarkan memeriksa kaku mayat di tempat kejadian (7.30 petang 16 Julai) dan mendapati telah kaku.

“Maknanya mangsa telah mati 6 hingga 8 jam sebelum 7.30 petang. Tetapi saya juga telah diberitahu oleh pengawal menjumpai mayat pukul 2 petang, maknanya si mati, mati sebelum pukul 2,” katannya.

Dalam prosiding berkenaan, Khairul turut diminta menjelaskan bagaimana cara mendiang mendarat di lantai koridor tingkat lima di mana mayat ditemui.

“Pada pendapat saya berdasarkan kecederaan yang diperiksa si mati dipercayai mendarat dengan kaki lebih pada kaki sebelah kanan dan dipercayai badan condong ke kanan. Punggung turut mendarat bersama kemungkinan serentak. Ada kemungkinan condong ke depan berdasarkan tulang rusuk patah dan bintik-bintik pada bahagian depan tangan kanan,” katanya.

Semasa beliau membuat demostrasi bagaimana cara Beng Hock mendarat suasana mahkamah kecoh seketika apabila seorang lelaki Cina yang duduk di bahagian bangun dan berkata: “Tak Nampak!,”

Koroner Azmil Muntapha Abas kemudiannya membenarkan para wartawan dan orang awam ke hadapan bagi menyaksikan dengan lebih dekat demostrasi berkenaan.

Mahkamah diberitahu, Khairul dibenarkan ke lokasi mayat ditemui jam 6.40 petang 16 Julai lalu bertujuan untuk mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai tempat kejadian supaya menyenangkan beliau dan seorang lagi pakar bedah dari Pusat Perubatan Universiti Malaya, Dr Prashant Naresh Samberkar menerangkan cara bagaimana Beng Hock mengalami kecederaan.

Katanya ketika tiba dilokasi mendapati mayat telah ditutup dengan plastik hitam dan setelah dibuka, mayat dilihat terbaring mengiring ke kanan dengan tangan kiri di atas dan tangan kanan dihimpit ke bawah oleh badan.

Manakala kaki kiri di atas dan kaki kanan masih terdapat kasut yang dipakai tetapi kaki kiri tidak terdapat kasut.

“Saya dapati terdapat darah berhampiran dengan mulut dan juga kami memeriksa kawasan berhampiran mayat dan dapati terdapat kesan calar pada lantai iaitu berhampiran dengan bucu saluran air hujan.

“Saya dan Dr Prashant berbincang untuk menentukan lokasi mendarat dan memeriksa kasut yang terdapat pada kaki kanan si mati dan menjumpai kasut sebelah kiri berada tidak jauh dari mayat,” katanya.

Khairul memberitahu mahkamah, sebelum beliau dan Dr Prashant bersama beberapa anggota polis naik ke tingkat atas bangunan berkenaan, beliau memandang ke atas untuk mencari lokasi kemungkinan Beng Hock jatuh, dan mendapati satu tingkap terbuka luas hampir bertentangan dengan mayat ditemui dan dimaklumkan ia berada di tingkat 14.

“Masa tiba di tingkat 14, saya dibawa ke bahagian di mana tingkap tersebut dan berkesempatan bertanya kepada ASP Ahmad Nazri di mana si mati di soal oleh pegawai SPRM dan juga menunjukkan tempat di mana si mati berehat setelah disoal siasat dan juga tempat ianya dijumpai kali terakhir masih hidup.

“Saya ada ukur paras bahu tingkap lebih kurang paras pinggang dan tiada kesan darah, kesan barang-barang bertaburan atau pecah,” katanya.

Sejurus prosiding dimulakan setelah ditagguh pada jam 1 petang, Koroner Azmil kemudiannya membenarkan permohonan agar mahkamah ditangguh sehingga esok kerana saksi tidak sihat.

Di awal prosiding, mahkamah diberitahu ujian yang dilakukan terhadap kesan yang ditemui di ruangan tangga dan pejabat SPRM di tingkat 15 mendapati kesan berkenaan bukan darah.

Hasil pemeriksaan semula yang dilakukan di pejabat SPRM merangkumi meja ping pong, sofa dan tingkap juga tidak menemui sebarang petunjuk.

Bagaimanapun Hock Chuan memberitahu bahawa empat utas benang telah dijumpai di koridor tingkat lima bangunan Plaza Maslam di mana mayat Beng Hock ditemui.

Katanya, pihaknya juga tiada halangan sekiranya pihak peguam pemerhati ingin memohon ujian lanjut dijalankan ke atas benang berkenaan dan meminta seluar Beng Hock.

“Lokasi keempat atas permintaan peguam pemerhati telah ke tingkat lima koriodr. Pada pukul 2.05 petang, pemeriksaan dilakukan dan telah menemui empat utas benang.

“Hasil pemeriksaan habis pukul 2.55 petang, semua ujian yang telah dilakukan telah dibuat oleh pasukan forensik polis dan kehadiaran pegawai penyiasat kedua-dua belah pihak. Hasil ujian adalah negatif.

“Mengenai empat utas benang dengan izin Koroner, kita tiada halangan jika pemerhati hendak meneruskan pemeriksaan,” katanya.

Sementara itu, di luar mahkamah Peguam pemerhati kepada keluarga Teoh, Gobind Singh Doe berkata, prosiding esok akan menyaksikan sesi soal balas antara pihaknya dengan saksi ke 10, Dr Khairul.

“Pada sebelah pagi beliau (Dr Khairul) menyatakan dengan terperinci apa yang dilakukan semasa bedah siasat, beliau juga telah memberikan sedikit pendapat berhubung cara bagaimana Teoh Beng Hock jatuh dan mendarat. Itu adalah pendapat beliau.

“Hari ini keterangan saksi belum lagi disoal balas, kami mempunyai pendapat tersendiri yang akan diajukan kepada saksi esok apabila disoal balas. Apa yang beliau kata hari ini memang pendapat beliau. Ianya belum diuji melalui pemeriksaan oleh pihak kami lagi,” katanya ketika ditanya mengenai keterangan saksi. TVA

Siapa Pengkhinat Sebenar??ANWAR IBRAHIM: 51 Tahun berlalu, siapa khianat amanah nusa dan hak rakyat?

Seusai majlis di Shah Alam semalam, saya pun menuju ke Kemaman bagi menghadiri acara yang disusun Cabang Kemaman dan Perhubungan Negeri Terengganu.

Saya tiba sekitar jam 5.00 petang di Felda Neram Satu. Acara tersebut disusun khas bagi mendekati masyarakat Felda serta menerangkan keutuhan Permuafakatan Pakatan Rakyat dan khususnya jalur perjuangan Parti Keadilan Rakyat.

Ditekankan keutamaan dasar yang dilakar demi kesejahteraan rakyat semua, dan bukannya hanya untuk memenuhi nafsu tembolok tauke-tauke kaya serta sesegelintir bangsawan politik semata.

Turut disentuh kejayaan negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat yang berusaha bersungguh-sungguh membasmi kemiskinan dan memerangi rasuah kendati pun berhadapan serangan bertali arus aparat umno-bn.

Saya ungkapkan program menjamin kebajikan rakyat seumpama pemberian air percuma, tabung warisan anak Selangor, skim mesra usia emas yang dilaksanakan di Kelantan mahupun Selangor.

Tidak ketinggalan, saya menegaskan pentadbiran di semua negeri Pakatan Rakyat yang berlandaskan kebolehan, pertanggungjawaban dan ketelusan. Semua dasar tersebut terbukti mesra pelabur, apatah lagi ketika mengalami kemurungan, mereka
tentunya mahukan pengurusan ekonomi terbaik dan beramanah.

Program seterusnya adalah ceramah bersama Dato’ Chua Jui Meng di Bandar Chukai dan kemudiannya ceramah perdana di Kerteh bersama Sdr Saifuddin Nasution, Ustaz Harun Taib serta Sdr Abdul Rahman Yusuf. Lanjutan mengungkapkan dasar pemerintahan yang beramanah, saya lontarkan pula lawan dari makna amanah itu; perbuatan khianat.

Sudah tentu isu khianat digembar gemburkan hanya dengan dengan satu tujuan, iaitu untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat dengan menjadikan saya sebagai sasaran. Sungguh tidak sangka jentera propaganda sanggup berbuat apa sahaja apabila terdesak hatta cuba memperbodohkan rakyat. Namun saya senantiasa yakin dengan kemampuan rakyat membuat penilaian dan pertimbangan.

Rakyat sedar siapa yang sebenar-benarnya mengkhianati amanah nusa dan harapan rakyat negara ini. Mereka sudah tentu tidak lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen. Itu semua dilakukan hanya demi kepentingan sendiri.

Populariti Rosmah Kalahkan NajibDatin Seri Rosmah Mansor memecah rekod sebagai isteri perdana menteri Malaysia yang paling popular dan paling kerap muncul dikaca tv, bahkan mengatasi Perdana Menteri, Najib Abdul Razak. Demikian pandangan Ahli Parlimen Seputih Teressa Kok terhadap Rosmah.

Terbaru, Rosmah dilaporkan mempunyai laman webnya sendiri yang dibangunkan oleh Bahagian Sistem Maklumat Dan Pengurusan Ketua Esekutif (SMPKE) yang bertujuan memudahkan orang ramai mendapatkan maklumat mengenai kegiatan sehariannya khususnya dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai isteri perdana menteri.

Berita Harian edisi 5 Ogos 2009 melaporkan Rosmah hadir ke Pejabat Perdana Menteri di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya bagi merasmikan laman webnya dengan capaian www.pmo.gov.my/datinrosmah.

Apa yang dipertikaikan pelbagai pihak dan pemerhati politik adalah Rosmah telah menyalahgunakan sumber pejabat suaminya untuk kepentingan peribadi beliau dalam usaha mengapungkan dirinya dimata masyarakat Malaysia.

"Saya tengok Rosmah sudah ada laman webnya sendiri. Saya rasa agak hairan sebab dia isteri perdana menteri yang paling banyak kali muncul dalam kaca tv dan media. Kadang- kadang berita dia lebih banyak keluar berbanding suaminya. Saya tidak kisah kalau dia ada laman web atau blog. Tapi apakah kelayakan dia sebagai iateri perdana menteri menggunakan laman web perdana menteri ? Sebab dia bukan anggota kerajaan. Dia hanya isteri perdana menteri sahaja. Isteri perdana menteri yang gunakan kedudukannya menjadikan dirinya begitu popular, di blog, laman web dan media. Muncul tiap -tiap hari. Adakah beliau sendiri ingin menjadikan dirinya orang yang memanipulasikan perdana menteri atau kerajaan kita ?," ujar Teressa.

Rosmah sebelum ini dihambat kontroversi apabila video 'Rosmah Puaka' disebarkan secara meluas melalui capaian youtube. Beliau juga menarik perhatian ramai apabila nyaris menjadi mangsa ketidakpuasan hati mahasiswa yang nekad mensabotaj lawatannya di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam baru- baru ini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago menyifatkan Rosmah gagal mendisiplinkan diri dan terjerumus mencampuradukkan kepentingan peribadinya dengan kuasa suaminya sebagai seorang perdana menteri.

"Ada perbezaan isteri perdana menteri memang ada keistimewaan. Seperti di Amerika Syarikat, 'first lady' diberi pengawal keselamatan dan kereta. Tetapi pernah suatu ketika anak Presiden Bill Clinton, Chelsea Clinton menemani bapanya ke luar negara. Orang tanya siapa yang bayar kos anak presiden? Dia kata 'saya sudah buat satu kesilapan. Saya akan bayar balik'. Ini membezakan di Amerika Syarikat apa yang 'first lady' boleh buat dan tidak boleh buat. Tapi di Malaysia kita sudah bercampur aduk. Kita mempersoalkan adakah dia boleh guanakan laman web perdana menteri ?,'" kata Santiago. TVA

10 Ogo 2009

Polis tidak Ganas.... (Polis Raja Di Malaysia)

PEMUDABESUT telah memaparkan artikel berkenaan keganasan polis yang dihantar oleh seorang pengunjung kepada BO, berdasarkan penafian yang oleh Timbalan Ketua Polis Negara Mohd Bakri Zidin.

Dibawah artikel tersebut dipaparkan sebuah video klip yang di ambil dari rangkaian you tube bertajuk ‘polis ganas gila’.

Beberapa hari kemudian, video klip tersebut telah dikeluarkan dari laman you tube dan pautan berkenaan telah diarahkan kepada pautan yang tidak munasabah

Siapa pun yang mengeluarkan video tersebut dari laman you tube dan apakah niatnya mengeluarkan video tersebut pasti ada kaitan dengan penafian polis dan realiti yang berlaku sebenarnya.

Pengeluaran video tersebut juga membuktikan, walaupun Perdana Menteri, dato’ Seri najib Razak mengatakan bahawa kerajaan tidak akan menapis kandungan internet, namun tindakan sebaliknya berlaku.

Walau bagaimana pun masih ada beberapa pautan yang lain boleh di lihat video klip tersebut.

ARTIKEL yang Videonya telah dipadamkan (POLIS GANAS...)

Renungkanlah...


Anak Pimpinan Umno Melabur di Kilang Arak....MANILA, Philippines--Kirin Brewery of Japan has completed its divestment of a 19.9- percent stake in San Miguel Corp. by selling it to a group led by businessman Roberto Ongpin for about P40 billion.

Some 314 million SMC B shares -- open to foreign investors -- were crossed at the Philippine Stock Exchange at a price of P63 per share on Friday, stock market sources said.

Kirin earlier made a deal to sell its stake in SMC to Q-Tech Alliance Holdings Inc.

Among the local incorporators of Q-Tech are Ongpin and Petron Corp. president Eric Recto.

Also among the investors are Mirzan Mahathir, chairman of Crescent Capital Bhd. and eldest son of former Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad. - http://business.inquirer.net/

link tambahan: http://www.bloomberg.com/

ADUN Kemasek berehat di Genting Highland

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita8/roslikemasik.jpgAhli Dewan Undangan Negeri Kemasek, Rosli Othman, yang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada 2 Ogos lalu kerana didakwa menerima sogokan lebih RM20,000 dimaklumkan tidak hadir dalam Mesyuarat Agong UMNO Bahagian Kemaman baru-baru ini.

Sumber dalaman memberitahu, Rosli yang dilepaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini Jumaat lalu dengan ikat jamin sebanyak RM5,000 bercagar dengan seorang penjamin, telah menghilangkan diri dari daerah ini.

Sumber tersebut menyebut, Rosli dikatakan sedang berehat di Genting Highland bagi menyuraikan kekusutan perasaan, setelah beliau terpaksa tidur selama tiga hari di dalam lokap polis kerana di reman semasa mengahadapi proses siasatan.

Beliau juga memaklumkan, sebelum beredar, Rosli telah berkata, beliau kini tahu siapa dikalangan mereka yang berada disekelingnya.

”Rosli berkata, dia kini tahu yang mana satu intan, yang mana satu kaca,”kata sumber tersebut yang ditemui Buletin Online semalam.

Difahamkan, Rosli berkata demikian adalah merujuk kepada orang-orang ‘rapat’ yang pernah dibantu beliau namun tidak hadir menjenguk beliau ketika menginap di lokap polis. BO

PRK N11 Permatang Pasir (03) : 17 & 25 Ogos..

PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir akan berlangsung pada bulan Ramadan dengan penamaan calon ditetapkan pada 17 Ogos ini.

Jika ada pertandingan, hari mengundi adalah pada 25 Ogos.

Ia diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebentar tadi.

9 Ogo 2009

Replika Najib di Batu Caves

najibbatucaves

Tahun lepas ketika masyarakat India di Batu Caves memasang replika 2 dimensi YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, media perdana dan UMNO kecoh mengutuk amalan tersebut sebagai mengagung-agungkan Ketua Umum Keadilan tersebut. Akhirnya, selepas dinasihati ADUN Batu Caves YB Amiruddin Shari, masyarakat setempat telah akur dan menurunkan replika tersebut.

Tetapi kini replika yang lebih besar YAB Datuk Seri Najib Tun Razak dipasang membelakangi berhala masyarakat Hindu bagi menyambut kedatangannya di sana pada petang ini.

Sekurang-kurangnya kejadian tahun lepas dibuat pertama kali dan peganjur menurunkannya selepas mendapat pelbagai reaksi.

Tetapi apakah komen pihak-pihak yang lantang mengutuk replika Anwar seperti Dato’ Seri Mohamed Ali Rustam dan Utusan Malaysia kali ini?

Adakah UMNO Bahagian Gombak akan mengadakan demonstrasi sebagaimana diancam tahun lepas?

Nordin Mat Top Mati??

Pakar bom paling dikehendaki Indonesia, Noordin Md. Top, yang turut dikaitkan dengan siri pengeboman di negara itu sejak 2002, telah diberkas lewat malam tadi.(Jumaat)

Malah laporan tidak rasmi menyebut Noordin mungkin terbunuh dalam serbuan polis ke atas sebuah rumah di Temanggang, Jawa Tengah.

AP melaporkan, dalam kejadian itu, polis Indonesia telah membunuh dua suspek militan selain menahan lima lagi suspek serta merampas bahan letupan dan sebiji bom kereta.

Sepanjang malam tadi, media tempatan melaporkan, Noordin yang merupakan perancang dalam beberapa siri pengeboman di Indonesia bersembunyi di dalam rumah di mana bunyi tembakan dan letupan masih kedengaran selepas 10 jam polis mengepung kawasan rumah itu.

Dua stesen televisyen tempatan melaporkan, Noordin telah terbunuh dalam operasi itu namun perkara itu tidak dapat disahkan. Ujian DNA mungkin akan dilakukan untuk memastikan perkara itu.

Serbuan ke atas rumah itu dilakukan selepas polis mengepung rumah tersebut selama kira-kira 16 jam.

Sekurang-kurangnya lima letupan kuat menggegarkan kawasan rumah itu menjelang subuh.

Noordin, suspek yang amat dikehendaki sebelum ini turut mengaku bertanggungjawab ke atas kejadian letupan dua hotel milik warga Amerika Syarikat di sini bulan lalu.Mstar


Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

Police raid a house where militants are hiding in Temanggung, Central Java August 8, 2009 in this video grab. Indonesian police have shot dead a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top during raids in Central Java and were trying to identify his body, police sources said on Saturday.

A forensic officer investigates a house where up to 500 kg of bombs have been found in Jatiasih, Bekasi, West Java August 8, 2009. Police have launched a series of raids since Friday and two police sources close to the investigation into last month's Jakarta hotel attacks said a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top was killed during raids in Temanggung, southeast of Jakarta.

Forensic officers carry evidence after a police raid in a house where up to 500 kg of bombs have been found in Jatiasih, Bekasi, West Java August 8, 2009. Police have launched a series of raids since Friday and two police sources close to the investigation into last month's Jakarta hotel attacks said a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top was killed during raids in Temanggung, southeast of Jakarta.

Evidence is displayed in front of a house where up to 500 kg of bombs have been found after a police raid in Jatiasih, Bekasi, West Java August 8, 2009. Police have launched a series of raids since Friday and two police sources close to the investigation into last month's Jakarta hotel attacks said a man suspected to be leading Islamic militant Noordin Mohammad Top was killed during raids in Temanggung, southeast of Jakarta.

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.