Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

5 Sep 2009

Dialog Seksyen 23: Khalid Setuju Alternatif Baru


Dialog antara kerajaan negeri Selangor penduduk Seksyen 23 Shah Alam hari ini menyaksikan Menteri Besar Khalid Ibrahim setuju untuk mencari kawasan alternatif bagi kuil Maha Sri Mahariamman.

Dalam dialog anjuran Majlis Bandaraya Shah Alam hari ini, Khalid berkata kerajaan negeri akan melihat semula rancangan perpindahan kuil tersebut dari Seksysen 19 ke Seksyen 23, dan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor dipertanggungjawabkan untuk mencari penyelesaian secepat mungkin.

Beliau meminta semua pihak untuk berhenti bertelagah sehingga kerajaan negeri selesai menemui semua pihak bagi memperhalusi keluhan dan cadangan masing-masing.

Selain dari Khalid, turut hadir adalah Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Adun Batu Tiga Rodziah Ismail, Datuk Bandar Mazalan Md Noor dan Pengarah PKNS Othman Omar.

Saranan ini disambut baik oleh sebahagian dari 300 penduduk yang hadir, namun ada pihak yang masih tidak berpuas-hati dan melontarkan kata-kata kesat terhadap Khalid.

Dialog yang sepatutnya bermula dengan matang bertukar tegang apabila ada individu tertentu - termasuk mereka yang terbabit dalam tunjuk perasaan kepala lembu tempoh hari - mengajuk dan bertindak liar terhadap empat panelis dan para peserta dialog.

Baru sahaja dialog bermula, individu-individu terbabit naik keatas kerusi masing-masing dan mencemuh panelis. Akhirnya 50 orang diiring pegawai MBSA keluar dari dewan tersebut supaya dialog dapat diteruskan dengan aman.

Tidak lama kemudiannya, dewan kembali berantakan apabila ada individu-individu yang mencelah dan menjerit-jerit ketika Ahli Parlimen Khalid Samad cuba menjawab soalan dari penduduk.

Perjalanan dialog terus diganggu apabila giliran Rodziah Ismail di podium diselang-seli dengan laungan 'tipu, tipu, tipu' dari individu-individu terbabit.

Bahkan keadaan bertambah tegang apabila mereka turut menghina seorang penduduk etnik India. Pegawai MBSA terpaksa campurtangan bagi meleraikan ketegangan.

Perjalanan dialog terus terganggu dengan individu-individu yang terkinja-kinja melahirkan kemarahan di atas kerusi, lantai sehingga ke podium yang menempatkan panelis.

Mereka juga menuntut supaya media dihalang dari melaporkan prosiding dialog hari ini.

Melihatkan tiada keputusan dapat dibuat dalam dialog hari ini, pegawai-pegawai kerajaan negeri mengiringi Menteri Besar keluar dari dewan tersebut. Dialog ini berakhir kosong sebagaimana ia bermula. TVA

Kepala Lembu Berdarah: terima kecaman antarabangsa.

Selepas dipertikai penduduk Seksyen 23 Shah Alam serta khalayak, perhimpunan mengarak kepala lembu ‘berdarah’ yang didalangi oleh beberapa pemimpin Umno negeri itu menerima kecaman wadah antarabangsa, Yayasan Penganut Hindu Amerika (HAF) pula. HAF

Pengerusinya (bhg. Polisi Awam) Ishani Chowdhury dalam nada kesal mendesak pihak Polis segera mengenal pasti dan bertindak ke atas kumpulan provokasi terbabit.

Jelasnya, lembu merupakan simbol kesucian, kasih sayang dan keamanan (ahimsa) menurut kepercayaan Hindu.

Sambil mendakwa tindakan terbabit berunsur ekstrem, perkauman serta menafikan hak minoriti penganut Hindu di Malaysia, beliau mendakwa Malaysia cuba mendiskriminasikan rakyat minoriti.

Tambahnya lagi, insiden itu mengakibatkan suasana tidak tenteram dalam kalangan penduduk tempatan yang beragama Hindu.

Dalam teks rasminya, Ishani berharap kerajaan persekutuan mengambil langkah perlindungan hak ke atas penduduk tempatan beragama Hindu dengan memindah Kuil Sri Mariammam ke tapak yang dicadangkan (Seksyen 23) serta membawa semua yang terbabit ke muka keadilan.

Jumaat lepas, kira-kira 50 orang mengarak kepala lembu berdarah ke pejabat Menteri Besar Selangor, bangunan SUK ekoran cadangan kerajaan negeri membina kuil di kawasan mereka.

Salah seorang jurucakap perhimpunan ‘haram’ itu mendakwa kepala lembu berdarah itu adalah suatu simbolik pada pemimpin dicucuk hidung; yang ditujukan kepada Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Adun Batu 23 Rodziah Ismail serta pemimpin-pemimpin Melayu dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang lain.

Pun begitu, kebanyakan daripada mereka dikenal pasti adalah pemimpin-pemimpin Umno tempatan; sekaligus melengkapkan rumus khalayak bahawa insiden tersebut bertujuan menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Kekesalan HAF ini merupakan respon balas pertama penganut Hindu antarabangsa, setelah Polis memaklumkan bahawa pihaknya menerima lebih 52 aduan daripada penganut Hindu Malaysia sejak 31 Ogos lepas -END

4 Sep 2009

3 Kerusi Katak di Perak bakal kosong??


Suruhanjaya Pilihan Raya telah bertindak di luar bidang kuasa dan peranannya kerana enggan mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi Dewan Undangan Negeri Perak, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu hari ini.

Peguam, Datuk S.Ambiga menyifatkan sebagai tidak sah dan tidak rasional keputusan SPR bahawa ketiga-tiga kerusi itu tidak kosong akibat pelantikan jawatan ketiga-tiga penyandangnya seperti yang diputuskan oleh Speaker ketika itu, V.Sivakumar.

“Responden keempat (SPR) telah mengambil kuasa dan hak Speaker bagi menentukan bahawa peletakan jawatan berlaku,” katanya di hadapan Hakim Lau Bee Lan di kamar.

Ambiga yang juga bekas Presiden Majlis Peguam, berhujah mewakili Sivakumar dalam permohonannya bagi satu semakan kehakiman untuk mengarahkan SPR supaya mengisytiharkan kerusi Behrang, Changkat Jering dan Jelapang kosong dan mengadakan pilihan raya kecil.

Sivakumar menamakan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Adun Changkat Jering, Mohd Osman Mohd Jailu, Adun Jelapang, Hee Yit Foong, dan SPR sebagai responden.

PRK lagi..; ADUN BN Bagan Pinang N.9 meninggal dunia | PKFZ

Nampaknya negara akan menyaksikan satu lagi pilihanraya kecil iaitu pilihanraya kecil yang ke-9 apabila ADUN Bagan Pinang, Azman Mohd Noor meninggal dunia sebentar tadi.

DUN Bagan Pinang terletak di dalam kawasan Parlimen P132 Telok Kemang.

Pada pilihanraya umum yang ke 12, Azman memenangi kerusi tersebut dengan menewaskan Ramli Ismail dari Pas dengan majoriti 2,333 undi. Beliau memperolehi 6,430 undi manakala Ramli pula 4,097 undi.

Kawasan tersebut mempunyai komposisi 66% pengundi Melayu; 19.9% India; 10.5% Cina dan 3.5% lain-lain kaum.

Menurut laporan awal, kematian Azman adalah disebabkan serangan jantung. Beliau dilaporkan meninggal dunia pada jam 2.30 petang. Azman berusia 55 tahun.

Kerusi DUN Bagan Pinang secara tradisinya adalah kubu BN. Sebelum ini calon BN, Mohd Faizal Ramli memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 4,411 undi. - Mstar

* Jika UmnoBN kalah di sini. Pakatan Rakyat cerah perintah Malaysia selepas pilihanraya umum akan datang.

N31 BAGAN PINANG 2008
Jumlah Pengundi: 14,192
Peratusan Kaum: M: 66% C: 10.5% I: 19.9% L: 3.5%

1. Azman Mohd. Nor (BN) (6,430)
2. Ramli Ismail (Pas) (4,097)

Majoriti: 2,333

Jumlah undi: 10,911
Peratus mengundi: 76.88%
Undi rosak: 384
Penyandang: Mohd. Faizal Ramli (BN)
(Majoriti: 4,411 undi)

Idris dan Rosol tidak hadir program Muhyiddin di Kuala Berang | PKFZ

Bekas MB Terengganu yang juga bekas pengerusi perhubungan umno Terengganu Idris Jusoh dan Adun Ajil tidak hadir dalam majlis bersama timbalan presiden umno TS Muhyiddin Yassin petang tadi di Kuala Berang.

Muhyiddin dalam rangka lawatan ke Terengganu, petang ini telah mengesahkan bahawa memang ada krisis dalam umno Terengganu sekaligus menafikan dakwaan pengerusi umno negeri Hishammuddin Hussein sebelum ini yang bertegas tiada krisis dalaman umno negeri ini.

Kehadiran Muhyiddin ke Ke Kuala Berang selain berbuka puasa di Masjid Mahmudiah, beliau telah mengadakan pertemuan dengan pimpinan umno negeri di bangunan Umno Hulu Terengganu..

Sebagai Adun yang terletak didalam Parlimen Hulu Terengganu secara protokolnya Rosol Wahid sepatutnya hadir dalam majlis bersama timbalan Presiden dan Pengerusi Umno Terengganu itu.

Selain daripada Idris dan Rosol, sebahagian besar adun BN (geng 10) juga tidak kelihatan dalam majlis di Kuala Berang itu.

Mungkin melihat kegagalan Hishammuddin yang tidak mampu menyelesaikan kemelut Umno Terengganu yang sudah ditahap kritikal itu, Muhyiddin telah mengeluarkan satu kenyataan untuk mengambilalih peranan mendamaikan peperangan antara kedua belah pihak tersebut. - penawarrindu

The Malaysian Insider: Hanya beberapa Adun sertai majlis Muhyidin
Bernama: Muhyiddin Tawar Diri Jadi Orang Tengah Di Terengganu

3 Sep 2009

600 Ahli MCA Bakal Sertai PKR - PerakLebih 600 ahli MCA dari negeri Perak dijangka menyertai Parti Keadilan Rakyat pada satu majlis di Ipoh Sabtu ini.

Bekas ahli parlimen Lumut dari MCA Dr. Yap Yit Thong berkata kebanyakan ahli MCA itu adalah anggota perwakilan dari beberapa bahagian di negeri itu terutamanya dari Lembah Kinta.

Menurut Dr. Yap kebanyakannya adalah ahli MCA dari bahagian Ipoh Barat, Ipoh Timur, Kampar, Tambun dan Batu Gajah iaitu di Lembah Kinta manakala yang lainnya dari Taiping dan Lumut.

Beliau berkata perkembangan mutakhir parti itu terutama pergeseran antara presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Kiat dan timbalannya Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek mendorong mereka ma engambil keputusan untuk meninggalkan parti itu.

"Mereka datang secara sukarela, dan dengan sukerela menerima falsafah perjuangan PKR. Mereka percaya sistem dua parti adalah jalan penyelesaian terbaik mengatasi kecelaruan politik hari ini," kata Dr. Yap.

Dr. Yap berkata mereka kecewa dengan pergolakan dalaman parti itu yang jelas mencemar nama baik parti yang mereka sertai sejak sekian lama itu.

Katanya mereka akan diperkenalkan kepada pemimpin tertinggi PKR terutama Ketua Umum parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Pakatan Rakyat pada satu ceramah umum di Ipoh , Sabtu ini.

Dr. Yap yang menyertai PKR bulan lalu bersama-sama bekas naib presiden MCA Datuk Chua Jui Meng berkata semua ahli terbabit menyertai parti itu secara sukarela tanpa mengenakan sebarang janji atau syarat terhadap kemasukan mereka.

Beliau juga berkata kebanyakan ahli yang ditemuinya sedang memerhatikan perkembangan yang akan berlaku pada mesyuarat agung tergempar MCA tidak lama lagi.

Dr. Yap berkata mereka sudah bertekad untuk meninggalkan parti itu tanpa mengambilkira samada keputusan itu berpihak kepada Ong atau Dr. Chua. TVA

Kapalselam 'Altantuya' Scorpene Pertama Tiba Di Pelabuhan KelangKapal Selam punca kematian Altantuya sudah sampai - cheguBard

Pagi ini Sejarah tercipta buat negara dengan ketibaan kapal selam pertama Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Tunku Abdul Rahman, di pangkalan KD Sultan Abdul Aziz Shah, di Pulau Indah di Pelabuhan Kelang hari ini.

Ketibaannya disambut oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang disertai Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Yang Dipertua TLDM, Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.Turut hadir ialah Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Azizan Ariffin, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar dan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan juga anggota keluarga anak kapal KD TAR.

Memang selaku rakyat kita berbangga kerana negara mempunyai kelengkapan perang. Alat pertahanan penting bagi sesebuah negara berdaulat seperti Malaysia. Nasib baik kita tidak diserang dalam tempoh 52 tahun lalu.

Kalau negara diserang sudah tentu kita kalah kerana kelengkapan seperti kapal selam itu belum ada.Ketibaan kapal selam jenis Scorpene itu akan dibuat liputan secara langsung menerusi rancangan Hello Malaysia di RTM mulai jam 7:50 pagi. Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri, Menteri Pertahanan dan Ketua AKM akan menyambut ketibaan kapal selam berkenaan. Mereka akan mencucur air mawar dan menepung tawarkan kapal berkenaan. (tidak kah ada selepas ini mana - mana mufti mahu komen menyokong betapa amalan bertepung tawar ini amat sesuai dengan agama Islam)

Harganya ialah RM3.4 billion. Kapal ini dibeli atau mula dibina pada tahun 2000. Ia buat bersama oleh syarikat DCNS Peranchis dengan Navatia Sepanyol yang memang pakar dalam pembuatan kapal selam. Kapal ini dibanggai kerana berkeupayaan dapat mengawal perairan, dapat menyelam sejauh 100 hingga 200 meter.

KD TAR adalah antara dua kapal selam baru jenis Scorpene yang ditempah oleh kerajaan pada 2002 dengan kos pembelian berjumlah RM3.4 bilion. Ia dibina secara bersama oleh DCNS dari Perancis dan Navantia, syarikat pembuat kapal selam dariSepanyol.Sebuah lagi, yang dinamakan KD Tun Razak, akan ditauliahkan pada Oktober ini dan dijangka tiba di Malaysia pada Mac tahun depan.

Kapal inilah yang merupakan kapal selam terpakai yang dibeli oleh Kerajaan melalui syarikat Razak Baginda yang disebut dalam kes Altantuya. Sultan Mizan pernah rasmikan stadium yang setahun selepas itu runtah mungkin ketika menjadi Agong harapnya kapal selam yang dirasmikan tidak tenggelam terus selepas setahun......
Persoalanya ialah komisyen RM500 juta dan kematian Altantuya makin menjadi misteri 'rahsia terbuka' dengan ketibaan kapal selam ini......

14 ditahan dalam Operasi roboh Kg Buah Pala11.20 pagi: Ketika kerja-kerja merobohkan rumah bernombor 467 berlangsung. Beberapa penduduk kampung yang bimbang rumah mereka akan dirobohkan merayu kepada Thomas Chan supaya rumah mereka tidak dirobohkan.

10.36 pagi: Rumah bernombor 467 buah dipercayai akan dirobohkan kerana kedengaran bunyi jentolak dan traktor di kawasan tersebut. Para pemberita tidak dibenarkan masuk ke kampung tersebut.

10.31 pagi: Polis bersama lima orang kontraktor yang membawa penukul besar menghampiri rumah bernombor 467 untuk merobohkannya.

10.20 pagi: Polis berbincang dengan Sugumaran dan penolong setiausaha persatuan menetap Tharmaraj. Pihak polis menyeru orang-orang kampung untuk mematuhi janji mereka kepada pihak pemaju sebelum ini.

Polis turut meminta Ketua Pemuda MIC T. Mohan untuk mengawal ahli-ahlinya daripada terlibat dengan pergaduhan seperti menghalang traktor dan jentolak yang digunakan untuk merobohkan kediaman penduduk Kg Buah Pala.

10.15 pagi: Polis berjaya menyelamtkan Gary Ho.

10.10 pagi: Beberapa traktor dilihat memasuki Kg Buah Pala untuk memulakan kerja-kerja perobohan selepas beberapa penduduk kampung bersetuju untuk pemaju bagi memberi kerjasama kepada pihak pemaju.

Bagaimanapun, sebahagian penduduk yang tidak tahu mengenai perjanjian tersebut berlaku sedikit kekecohan apabila penduduk kampung cuba menghalang traktor dan jentolak itu daripada merobohkan rumah mereka.

Terdapat juga beberapa orang penduduk yang cuba menyerang Beberapa juga mahu Gary Ho. Pasukan FRU cuba campur tangan untuk mengekalkan arahan yang telah diputuskan sebelum ini.

10.07 pagi: Penduduk kampung daripada rumah bernombor 467 menunjukkan kepada pihak polis satu perjanjian yang menunjukkan dia setuju dengan tindakan pemaju untuk merobohkan rumahnya.

Keadaan masih lagi kabur mengenai siapa yang akan merobohkan rumah- rumah penduk Kg Buah Pala kerana pihak polis meminta para wartawan meninggalkan kawasan tersebut.

9.55 pagi: Pengarah Urusan Nusmetro, Gary Ho tiba dengan membawa kunci-kunci rumah penduduk Kg Buah Pala. Dia turut merayu kepada penduduk kampung supaya tidak melambatkan proses merobohkan rumah mereka.

Penduduk kampung dan pemaju masih berdebat mengenai siapa yang harus menjalankan merobohkan dua rumah di kampung tersebut.

9.30 pagi: Sugumaran berkata penduduk kampung mahu merobohkan rumah tersebut sendiri.

Mereka berarak ke rumah tersebut.Penduduk kampung dan penyokong-penyokong menghalan para wartawan daripada memasuki kawasan kampung Kg Buah Pala dan berlaku sedikit pergelutan.

9.20 pagi: Pengerusi Penduduk Kg Buah Pala, M. Sugumaran berjumpa dengan Pengarah Eksekutif Nusmetro Venture, Thomas Chan.

Dia kemudian memaklumkan kepada para pemberita bahawa dua keluarga telah bersetuju rumah mereka untuk dirobohkan setelah mereka menerima pampasan dan menyerahkan kunci rumah masing-masing kepada pihak pemaju.

8.30 pagi: Dua balai polis bergerak dan tiga van polis tiba di Kg Buah Pala.

Kerja-kerja merobohkan rumah di kampung tersebut dijadualkan berlangsung hari ini.

7.30 pagi: Pemuda MIC dan penduduk kampung berbaris untuk menghalang pemaju dan kontraktor memasuki Kg Buah Pala untuk merobohkan rumah mereka.

Lebih daripada 20 kontraktor bersama dengan tukul besi bersiap sedia untuk masuk ke Kg Buah Pala.

2 Sep 2009

Ketua Bahagian, Cawangan UMNO Dalangi Demo Kepala Lembu

Sekurang-kurangnya empat pemimpin Umno peringkat cawangan dan bahagian dikenalpasti mendalangi demonstrasi mengheret kepala lembu bagi membantah pemindahan sebuah kuil Hindu di Shah Alam, kata Ahli Parlimen kawasan itu Khalid Samad.

Khalid berkata penaja demostrasi itu ialah adik Ketua UMNO Bahagian Shah Alam, Datuk Ahmad Nawawi Datuk Mohd Zain. Seorang lagi yang dikenalpasti ialah Ketua UMNO Cawangan Seksyen 18, yang dikenali dengan nama Abang Mat. Selain itu Ketua Pemuda UMNO Selayang dan ketua Umno Cawangan Seksyen 16 Shah Alam turut mendalangi demostrasi itu pada Jumaat lalu, kata Khalid.

Khalid mendedahkan pihak yang mendalangi tunjuk perasaan berbau perkauman itu sebagai menyahut cabaran Ahli Majlis Tertinggi Umno Noh Omar yang menafikan pembabitan ahli UMNO. Noh adalah juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor dan dilaporan merestui tunjuk perasaan yang boleh membakar sentimen kaum Melayu.

Khalid berkata demikian setelah mengadakan perjumpaan dengan Ketua Polis Shah Alam Penolong Pesuruhjaya Polis Noor Azam Jamaludin untuk membincangkan tindakan susulan polis terhadap tunjuk perasaan itu.

Setakat ini polis belum membuat sebarang tangkapan walaupun anggota polis hadir semasa konco-konco UMNO mengheret, memijak dan meludah kepala lembu di depan pintu masuk Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri. Khalid memberitahu pmberita bahawa polis memaklumkan bahawa pihaknya telah selesai menjalankan siasatan dan kini menunggu arahan Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Lembu adalah binatang suci dalam agama Hindu. Demostrasi yang didalangi pemimpin UMNO itu bertujuan menghasut orang Melayu membantah pemindahan kuil berkenaan dan sekali gus membenci kaum India.

Kuil itu berusia lebih 100 setahun. Kerajaan negeri Pakatan Rakyat bercadang memindahkannya dari Seksyen 19 kerana ia terletak hanya 20 meter daripada kawasan perumahan. Tapak baru kuil yang dicadangkan di Seksyen 23 adalah dalam kawasan industri dan terletak lebih 200 meter daripada kawasan perumahan.

Pakatan Rakyat bertindak sebegitu kerana masalah kuil terlampau hampir dengan kawasan perumahan telah berlarutan sekian lama di bawah pemerintahan kerajaan negeri Umno-Barisan Nasional. Sayugia diingati, kedua-dua kawasan iaitu Seksyen 19 dan 23 adalah kawasan majoriti Melayu sebagai semua kawasan perumahan di Shah Alam. Bezanya ialah kuil di tapak yang dicadangkan Pakatan Rakyat adalah dalam kawasan industri dan lebih jauh daripada kawasan perumahan.

Khalid turut menyanggah fitnah yang ditaburkan oleh Umno, kononnya Selangor mempunyai 8 ribu kuil dalam satu lagi cubaan untuk membakar sentimen orang Melayu.

"Di Parlimen Shah Alam sahaja, terdapat 6 kuil berdaftar dan 8 buah kuil bakal didaftarkan. Menjadikan jumlahnya hanya 14 berbanding dengan 70 buah masjid dan surau di seluruh Parlimen Shah Alam. Ini adalah angka yang munasabah," kata Khalid.

Merujuk kepada laporan bahawa Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein akan berdialog dengan penduduk Seksyen 23, Khalid mencabar Menteri itu supaya menjemput beliau sekali kepada majlis itu bagi mendengar rungutan penduduk berkenaan.

"Kalau betul Hishamuddin bersikap berkecuali, saya akan tunggu untuk beliau menjemput saya hadir pada perjumpaan itu supaya pandangan semua pihak boleh didengar dan diambil kira," kata Khalid.

Khalid melahirkan rasa kesalnya dengan tindakan Hishamuddin bersimpati dengan penunjuk perasaan mengheret, memijak dan meludah kepala lembu tempoh hari. Beliau berkata Menteri itu seolah-olah mengiyakan tindakan mencerca agama lain untuk tujuan politik. TVA

Kota Seputeh: SPR Belakangi Hak Speaker


Keputusan SPR kelmarin telah terang dianggap adil oleh pemimpin UMNO. Ia juga suatu keputusan yang melegakan Datuk Abu Hasan Sarif, ADUN Kota Seputih yang jelas tidak bertanggungjawab, cuai dan menghina dewan undangan negeri Kedah.

Kenyataan Pengerusi SPR mengenai keputusan 'tiada kekosongan' di DUN Kota Seputeh adalah beralaskan hujah 'politik' bukannya 'perlembagaan'. Ia semacam sama dengan keputusan ketika memutuskan kedudukan dua ADUN Perak (Changkat Jering dan Behrang) pada 3 Februari 2009 lalu - tidak kosong kerusi kerana meletak jawatan melalui surat perletakan jawatan yang ditulis lebih awal sebelum melompat parti.

Alasan SPR mengenai Kota Seputih adalah berlandaskan Perkara 51, Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah ( ... mana-mana ahli dewan yang tidak hadir ke mesyuarat dewan dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, maka kerusinya hendaklah dikosongkan) yang ditafsirkan sebagai "tidak boleh disabitkan ke atas Abu Hasan kerana dua kali ketidakhadiran itu berlaku dalam dua penggal berlainan bukan dalam satu penggal yang sama." Sementara itu, SPR turut menerima bukti surat sakit ADUN tersebut sebagai alasan ketidak hadirannya ke sidang DUN.

Mungkin kita boleh komen atas alasan SPR itu: Pertama, Perkara 51 jelas tidak menyatakan kekosongan kerusi berlaku bila seseorang ADUN tidak hadir dua kali berturut-turut dalam tempoh satu penggal yang sama; keduanya, SPR mudah percaya dengan bukti surat sakit itu dibuat, tanpa mempersoalkan sejauhmanakah sahihnya, atau mungkinkah surat sakit itu bertujuan menutup kecuaian dan sikap tidak bertanggungjawab ADUN tersebut yang jelas menghina dewan undangan negeri.

SPR juga dilaporkan berpandangan bahawa di atas ketidakhadiran ADUN itu sebanyak dua kali berturut-turut, padan dengan dipanggil ADUN itu menghadap Jawatankuasa Terpilih Dewan atas kesalahan tidak melaporkan ketidakhadirannya ke sidang dewan. Di sini, mungkin SPR tidak melihat kekuatan Perkara 51, Undang-undang Tubuh Negeri Kedah.

Seorang ADUN yang telah bersumpah dalam dewan wajib mematuhi kesemua undang-undang yang berkaitan. Maka, tindakan ADUN itu sudah jelas gagal melapordiri hadir adalah jelas melanggar Undang-undang Tubuh Negeri Kedah dan melanggar sumpahnya sendiri. Oleh itu, sewajarnya Speaker menghukum mengikut kuasanya, ADUN itu hendaklah gugur. Sekarang jelas, SPR sekali lagi bertindak tanpa melihat kuasa khas Speaker menurut lunas undang-undang yang ada. Sebaliknya SPR menyebelahi kedudukan ADUN yang cuai, engkar dan menghina dewan.

Sehubungan itu, kita sepatutnya menyokong penuh kenyataan Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak untuk menyerahkan tindakan SPR itu kepada pihak Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah dan Penasihat Undang-undang Negeri membawanya ke mahkamah. Sewajarnya keputusan SPR kelmarin diseret ke mahkamah bagi mendapat pentafsiran yang memuaskan semua pihak.

Sesuai dengan bulan Ramadhan al-mubarak ini, semestinya Tuhan Yang Esa bersifat adil seadil-adilnya dalam meletakkan segala amal perbuatan manusia. Layakkah seseorang itu menerima pahala atas perbuatan yang boleh mencetuskan kekalutan dalam negara? Semuga sifat maha pengampun Tuhan akan mengampunkan semua manusia yang bertaubat.
/harakahdaily

Sidang DUN 2 Sept.- Kenyataan akhbar Dato' Seri Nizar.
Tiga ADUN Pakatan ditangkap...| Nizar
Video : Kecoh pintu masuk DUN Perak | Nizar

Adun cuba bergerak ke Dewan1.45 pm : Sidang Media sedang berlangsung | Nizar

Sekarang ini satu sidang media sedang berjalan setelah sidang DUN yang mencatat satu lagi sejarah ditangguhkan oleh Speaker Perak Pakatan Rakyat, V.Sivakumar.

1.40 pm : Sidang ditangguhkan Speaker | Nizar

Setelah DS. Nizar menghabiskan ucapannya tadi, Speaker PR, V.Sivakumar menangguhkan sementara sidang sehingga tarikh dan masa yang dimaklumkan kemudian...

12.28 tgh; Speaker V.Sivakumar memulakan sidang | Nizar.

11:46tgh : Sidang sudah bermula,bacaan doa sekarang.

11:49tgh : Speaker V.Sivakumar memulakan sidang DUN sekarang.

11:52 tgh : ADUN Pantai Remis Nga Kor Ming menyatakan kekesalan terhadap kekerasan sikap pihak polis sebentar tadi. Sekarang ini ADUN Changkat Jong membentangkan laporan jawatankuasa hak dan kebebasan.

11:58 tgh : Sekarang perwakilan membincangkan tentang perlantikan Speaker Haram Ganesan.

12:14tgh : YB Canning, Wong Kah Woh daripada DAP membahaskan laporan Jawatankuasa Hak & Kebebasan.

12:28tgh : Dewan meluluskan laporan daripada Jawatankuasa Hak & Kebebasan. Tuan Speaker mengeluarkan arahan kepada pihak polis untuk menahan Speaker Haram Ganesan & Hee Yit Fong serta dipenjarakan selama 6 bulan.

12.45 pm : Usul tergempar kecam tindakan Polis

Sekarang ni satu USUL TERGEMPAR MENGUTUK SEKERAS-KERASNYA TINDAKAN PIHAK POLIS MENGHALANG ADUN Pakatan Rakyat untuk masuk ke dalam bangunan DUN Perak bagi mengadakan Sidang pada hari ini.

11.22 pagi ; Samseng UMNO membuat kecoh dan menjerit-jerit | Nizar.

11:22pg :ADUN Pakatan telah tiba di untuk bersidang. Semua penyokong diminta tidak mempedulikan jika ada agen membuat provokasi.

11:31tgh : Di Heritage Hotel, sekumpulan samseng UMNO membuat kecoh dan menjerit-jerit di luar hotel.

11:33tgh : Sekitar jam 11.00pg tadi, Nizar, Sivakumar dan ADUN Pakatan yang lain cuba memasuki Balai FRU di Sungai Senam untuk berjumpa dengan ADUN Pakatan yang ditahan.

11:38tgh : ADUN Pakatan berada di conference room, samseng UMNO berada di luar conference room. Ada kemungkinan mereka akan ceroboh masuk...11:42tgh : Malaysiakini melaporkan kumpulan yang berada berhampiran Pokok Demokrasi tadi dipercayai "Pro-Raja/BN" memakai T-shirt kuning cuba untuk memasang banner yang bertulis "Dr Zambry & Kerajaan BN Pilihan Rakyat".

10.34 pg; ADUN Keshvinder Singh ditolak sehingga jatuh ke tanah, kepalanya bengkak & pengsan | Nizar.


10:34pg : Speaker DUN Perak V.Sivakumar mengumumkan Sidang DUN Perak akan diadakan di Heritage Hotel pada jam 11.30 pg.

10:50pg : Walaupun 3 orang wakil telah ditahan,namuh jumlah yang diperlukan untuk bersidang lebih dari cukup. Menurut undang-undang korum yang diperlukan adalah 15 orang wakil adun. Jumlah Adun PR tentunya lebih dari itu. YB Ngeh, Ming Kai & Keshvinder dihantar ke Balai Polis Sg Senam.

10:59pg : Pihak polis menggunakan kekerasan semasa menahan Keshvinder. Beliau ditolak sehingga jatuh ke tanah dan menyebabkan kepalanya bengkak & pengsan. Ambulan membawa beliau ke hospital.

TUNGGU 11:30!!

10.15 pagi; Lebih 100 penyokong Pakatan telah ditahan | Nizar

10:15pg : ADUN Keshvinder Singh dan Chan Ming Kai juga telah ditahan. Jurugambar yang ditahan polis dipercayai adalah Stanley daripada akhbar cina Nanyang. Pihak polis telah berkumpul & menyusun strategi.

10:24pg : Dipercayai lebih 100 penyokong Pakatan telah ditahan.

10:30pg : Wakil Pakatan sekarang kembali bergerak balik ke pejabat DAP. Pihak polis kelihatan mula memasang hadangan berhampiran Pokok Demokrasi. Sebelum itu sekumpulan penyokong dipercayai dari penyokong UMNO cuba memasang banner tapi polis mengarahkan mereka menanggalkan banner tersebut.

1 Sep 2009

DUN Kota Seputeh: Tiada pilihan raya kecil, kekal milik BN

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan tidak wujud kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri Kota Seputeh, Kedah dan tidak perlu diadakan pilihan raya kecil.

Oleh itu ia kekal milik Barisan Nasional (BN).

Ia diputuskan pada mesyuarat khas selama empat jam yang diadakan sejak 10 pagi tadi.

Pilihan raya kecil itu menjadi sebutan banyak pihak ekoran kemungkinan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Seputeh, Datuk Abu Hassan Sarif – dari Umno-BN – digugurkan daripada jawatannya kerana gagal hadir dua kali sidang DUNtanpa kebenaran Speaker.

Oleh itu, SPR telah meminta pandangan penasihat undang-undangnya dan juga Jabatan Peguam Negara mengenai isu berkenaan.

Dalam pada itu, Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail ketika dihubungi mStar Online juga mengesahkan keputusan SPR itu.

Katanya, pejabat beliau menerima faks daripada SPR kira-kira 5 petang tadi.

"Rumusan makluman SPR itu ialah tidak wujud kekosongan (kerusi DUN Kota Seputeh) dan pilihan raya kecil tidak diadakan," katanya.

Ketika ditanya pendiriannya, Abdul Ishak memberitahu, beliau tidak dapat memberikan ulasan lanjut kerana belum menghalusi kandungan penuh.

"Esok, selepas saya meneliti alasan-alasan yang diberikan oleh SPR, baru saya boleh berikan komen lanjut," katanya lagi.

Pada 18 Ogos lalu, Abdul Isa berkata, beliau sudah menghantar surat kepada SPR memaklumkan mengenai kegagalan Abu Hassan hadir sidang DUN pada 19 April dan 16 Ogos lalu.

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, mana-mana ahli dewan yang tidak hadir pada sidang DUN selama dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, tempatnya hendaklah dikosongkan.

Kerusi itu dimenangi Abu Hasan dengan majorti 495 undi.

Lawannnya, Ismail Wan Teh dari PAS menerima 7,665 undi.

Spiderman Panjat Menara Berkembar PetronasSpiderman Perancis, Alain Robert yang terkenal dengan kebolehannya menakluk bangunan pencakar langit tanpa bantuan kelengkapan memanjat, sekali lagi ditahan kerana memanjat Menara Berkembar Petronas setinggi 88 tingkat itu tanpa permit, hari ini.

Robert, 47, hari ini ditahan kira-kira pukul 7.40 pagi setelah dikatakan berjaya sampai ke puncak menara itu dalam percubaannya mulai pukul 6 pagi.

Ini merupakan percubaan ketiganya sejak 1997, yang mana sebelum ini dia pernah memanjat Menara 1 dan 2 namun ditahan polis ketika berada di tingkat 60 bangunan berkembar tertinggi di dunia itu.

Pada bulan Februari lalu Alain Robert telah memanjat bangunan setinggi 62 tingkat di Hong kong, juga tanpa sebarang peralatan memanjat.

Beliau mengambil masa hanya 40 minit untuk tiba di atas bangunan Pusat Cheung Kong milik lelaki terkaya Hong Kong, Li Ka-shing.

Dia pernah memanjat bangunan setinggi 283 meter itu pada 2005.

Nizar Vs Zambrey : Persidangan 2 September mesti diteruskan
Selanjutnya

DS Anwar Seru Rakyat Tolak Provokasi
Harga Minyak Naik - Hadiah Hari MerdekaKerajaan telah mengumumkan kenaikan harga minyak sebentar tadi.

RON95 naik dari RM1.75 ke RM1.80 manakala RON97 naik dari RM1.80 ke RM2.05. kenaikan ini berkuatkuasa tengah malam ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub telah terlebih awal mengecam sebarang kenaikan harga minyak tersebut.

"Ketika ekonomi rakyat meleset dan bakal berhadapan dengan hari raya Aidil Fitri, inilah hadiah kerajaan BN kepada kita," ujarnya.

PAS bersama dengan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat serta NGO prihatin telah beberapa kali membantah kenaikan minyak sehingga ramai antara mereka terpaksa bermalam dalam lokap.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengadakan debat khas dengan Menteri Penerangan sebelum ini, Datuk Ahmad Shabery Cheek bagi membincangkan isu kenaikan harga minyak ini.

Dipercayai, kenaikan kali ini akan membuatkan kemarahan rakyat kembali semula dan bakal menjana protes sekali lagi.

Ini kerana, barangan keperluan harian sebagaimana biasa akan naik menjelang hari perayaan nanti.

"Kenaikan harga minyak akan menambahkan lagi beban rakyat," kata Salahudin.

Sementara itu banyak pihak menyatakan kenaikan harga minyak oleh kerajaan Barisan Nasional adalah kerana pemborosan kerajaan BN di dalam mengurus dana negara sehingga tidak mampu untuk menampung kenaikan harga minyak pasaran sekalipun ia bersifat sementara sepertimana yang berlaku di era Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai PM.

"Namun ia juga petanda kejatuhan kerajaan UMNO BN dengan lebih cepat," Razman, 51, dipetik sebagai berkata.

Malam Merdeka: Anak Muda di Trg


Rakyat negeri Terengganu ‘seolah-olah’ hilang arah tuju apabila pentadbiran negeri ini hanya menumpukan kepada pembangunan fizikal tanpa memberikan fokus kepada pembinaan insan.

Pada penggal lalu, slogan ‘Impian menjadi Realiti’ menjadi zikir yang sentiasa diucapkan bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh.

Slogan itu tidak sah jika diungkapkan dengan tidak disambung bersama wirid ‘Tidak Pernah Sebelum Ini’ Terengganu jadi begini.

Idris mengulang-ulang ’zikir dan wirid’ tersebut supaya ia disematkan ke dalam pemikiran rakyat Terengganu, kehebatan dirinya dan pentadbirannya bagi membukti janji pilihanraya 2004.

Pada pilihanraya umum ke 11, tahun 2004, Idris yang mendapat dokongan kuat Perdana Menteri ketika itu, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi berjanji akan membawa ’pembangunan yang tidak pernah’ dilihat sebelum ini.

Kini, janji-janji tersebut menjadi ’badi’ dengan pelbagai peristiwa yang berlaku keatas negeri Terengganu benar-benar ’tidak pernah dilihat oleh mata’ rakyatnya.

Realiti yang benar-benar diimpikan oleh Idris, sebaliknya menjadi ’mimpi ngeri’ dengan kejadian stadium runtuh, pusat akuatik bocor dan siling lapangan terbang yang seing tercabut.

Pentadbiran negeri dibawah pengganti Idris, Dato’ Ahmad Said pula menghadapi pelbagai kesukaran sejak awal pelantikannya.

Ahmad masih tidak dapat ’berpijak dibumi nyata’ apabila kerajaan pimpinanya tidak dapat melangsungkan apa-apa program walaupun pelbagai slogan Idris diganti dengan ’merakyatkan pentadbiran’.

Kerajaan negeri dibawah pimpinan Ahmad yang sentiasa disaluti ’kontroversi’ juga tidak dapat memberi penumpuan kepada pembinaan insan.

Impak negatif kesan kekosongan pengisian jelas melanda golongan muda dan belia di negeri ini.

Kemunculan kumpulan ’punk’ dikalangan belia Terengganu membuktikan kegagalan slogan ’generasi ’Ulul-Albab’ Idris.

Kumpulan yang entah dari mana itu muncul kali pertama pada malam tahun baru 2008.

Selepas pilihanraya ke 12, pada Mac tahun 2008, Ahmad Said yang mengambil alih tampuk pemerintahan negeri tidak mempunyai dasar belia yang jelas.

Ekoran kepincangan tersebut, gejala keruntuhan moral dan akhlak remaja dan belia semakin parah.

Ia jelas dengan pendedahan yang dibuat oleh Exco Exco Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Ahmad Razif Abd Rahman, dalam Sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini.

Razif dalam menjawab soalan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Mohd Nor Hamzah mengatakan seramai 197 orang pelajar Sekolah Menengah dan Institutsi Pengajian Tinggi Terengganu telah ditangkap khalwat dalam tempoh tujuh bulan tahun ini.

Fenomena tersebut jelas bila sebuah akhbar tempatan melaporkan tangkapan khalwat dan zina berlaku secara berleluasa terutamanya di daerah Dungun.

Selain itu, kegiatan tidak bermoral bukan sahaja melanda peringkat menengah dan pengajian Tinggi malah, beberapa pelajar sekolah rendah yang dibekalkan komputer e-book turut terlibat dengan penyimpanan gambar lucah.

Walaupun statistik jenayah negeri dilaporkan menurun, namun gejala keruntuhan akhlak dan moral semakin meningkat.

Kegiatan ’merempit’ sudah menjadi rutin hujung minggu dan menjadi cukup kritikal apabila Mat Rempit dilaporkan bukan sahaj melanggar sekatan jalanraya, malah beberapa kali dilaporkan ’bertempur’ dengan pihak polis.

Sumber polis memaklumkan kegiatan rempit mempunyai kaitan rapat dengan penagihan dadah terutama dadah sintetik.

Kegiatan pengedaran pil kuda sudah turun ke pringkat paling bawah sehingga menjadikan pelajar sekolah rendah sebagai perantaraan rangkaian ’pemasaran’ dadah tersebut.

Sehingga semalam, malam menjelang 31 Ogos, ulang tahun kemerdekaan negara, pelbagai kumpulan ’hybrid’ remaja dan belia muncul, menunjukkan kecelaruan hala tuju rakyat dibawah pentadbiran Umno dan BN.

Walaupun tidak ada apa-apa majlis sambutan dianjurkan oleh kerajaan negeri, perhimpunan ’haram’ menyambut ’count down’ jam 12 malam telah diadakan terutamanya di perkarangan Taman Shahbandar dan stesen bas Tanjung.

’Tidak pernah sebelum ini’ anak muda, remaja dan belia mengadakan majlis tarian secara terbuka, ditempat awam dan disertai khalayak ramai tanpa segan dan silu.

31 Ogo 2009

Rakyat Lunas Mahu Radzhi Letak Jawatan


Warga Lunas hari ini mengadakan perhimpunan aman mendesak Adun Mohammad Radzhi Salleh meletak jawatan.

Ahli Parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan bersama-sama 300 orang penduduk berhimpun di luar ibupejabat Pakatan Rakyat di Kulim.

Gobalakrishnan berkata warga Lunas berhak kepada Adun yang baru.

"Radzhi gagal menjalankan amanah sebagai wakil rakyat dengan baik, maka warga Lunas berhak kepada Adun yang baru," kata Gobalakrishnan.

Pada 24 Ogos lalu, ketika pilihanraya kecil Permatang Pasir berlangsung, Radzhi bertindak keluar dari Parti Keadilan Rakyat.

Beliau mengumumkan dirinya wakil rakyat bebas, dan menyokong kepimpinan Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

Radzhi sebelum itu disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada 4 Jun lalu atas tuduhan penyelewengan membabitkan RM148,000.

Beliau meraih 10,000 majoriti undi dalam PRU12 yang lalu. Penduduk yang ditemui berkata mereka kesal Radzhi telah membelakangi mereka.

Polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU), diketuai CPO Tuan Ghuzlan, memantau perhimpunan tersebut.

"Tak sangka lah dia akan buat macam ni," kata Siti Faridah. "Saya tidak akan undi dia lagi."

UMNO Bukanlah Pejuang Kemerdekaan Sebenar (4 siri)
Curi Balak Terengganu ; 26 Kes~ BRM290,842,44 (2009) & 23 Kes ~RM1,101,659,90 (2008)

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 26 kes kesalahan hutan dikesan dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini yang melibatkan anggaran nilai pokok sebanyak RM290,842,44.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said berkata, kesalahan itu melibatkan kes pembalakan haram, pemindahan kayu balak tanpa kebenaran dan pemilikan hasil hutan tanpa cukai.

Katanya, walaupun ia menunjukkan peningkatan dari segi jumlah kes kecurian, namun terdapat pengurangan daripada segi anggaran nilaian pokok.

“Tahun lalu hanya 23 kes dikesan sehingga akhir tahun yang melibatkan anggaran nilai pokok sebanyak RM1,101,659,90 berbanding pada tahun ini sebanyak 26 kes sehingga Julai.

“Hasil siasatan didapati terdapat tujuh kes pembalakan haram yang merupakan kes sejak tahun lalu dan sebanyak lima kes baru pada tahun ini.

“Daerah yang mencatatkan kesalahan hutan yang mempunyai jumlah nilaian pokok tertinggi pula adalah Ajil iaitu RM127,704,50,” katanya sebagaimana dipetik akhbar Utusan

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan bertulis Datuk Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang) di Persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Said berkata, dari segi perundangan kes-kes ini akan diambil tindakan di bawah Seksyen 15, 40 dan 84 Akta Perhutanan Negara.

“Seksyen itu merangkumi larangan mengambil hasil hutan dari hutan simpanan atau tanah kerajaan melainkan jika dilesenkan.

”Selain itu, larangan memindah apa-apa hasil hutan dari tanah milik, tanah rizab, tanah lombong atau tanah milik sementara melainkan melalui lesen pemindah dan kesalahan memiliki hasil hutan secara menyalahi undang-undang,” tegasnya.

Tambahnya, bagi membanteras kejadian kecurian balak beberapa langkah-langkah pencegahan telah diambil.

Antara langkah tersebut adalah mewujudkan pasukan rondaan di setiap daerah pentadbiran.

”Langkah lain adalah mewujudkan peta hot spot bagi kawasan tumpuan rondaan dan meningkatkan rondaan, semakan di kawasan hot spot, menggali parit di jalan masuk hutan, menyita peralatan kilang dan mempergiatkan pemeriksaan kayu-kayu balak dalam transit,” katanya.

Perjuangan Menuntut Kemerdekaan Belum Selesai ~ Presiden PASPerutusan Hari Kemerdekaan Negara Ke-52 Presiden PAS

Bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Ke-52 Kemerdekaan Negara, bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS) suka saya mengulangi bahawa pemimpin-pemimpin ulung PAS adalah golongan yang pertama melibatkan diri dengan perjuangan kemerdekaan negara ini.

Mereka menjadi mangsa kezaliman di zaman penjajah. Ketika itu, banyak di kalangan pemimpin negara kita (Umno) bersekongkol dengan penjajah menjadi pegawai-pegawai mereka.

Namun kita tidak menyerah kalah. Kita adalah yang pertama memperjuangkan kemerdekaan (yang) merupakan mata rantai perjuangan sejak kedatangan Islam yang membawa kemerdekaan sebenar.

Kemerdekaan yang dibawa oleh Nabi Muhamad SAW ialah pembebasan manusia daripada mengabdikan diri kepada makhluk kepada hanya mengabdikan diri kepada Allah SWT.

Itulah makna kemerdekaan yang sebenar.

Oleh kerana itu, Nabi kita Muhamad SAW dalam perjuangannya yang pertama menentang jahiliah Arab. Bukan jahiliah bangsa lain sehingga berjihrah ke Madinah mendirikan Negara Islam.

Sebuah Negara yang berlandaskan kepada pengabdian diri kepada Allah Ta’ala yang membawa keadilan mutlak kepada seluruh manusia.

Bukan sahaja kepada penganut Islam bahkan, juga kepada penganut-penganut agama lain yang bernaung di bawah pemerintahan Islam. Selepas itu, Nabi kita Muhamad SAW datang ke Mekah untuk membebaskan Mekah daripada kuasa jahiliah.

Pembebasan Mekah bukan kerana dijajah oleh penjajah asing Rom dan Parsi. Tetapi dijajah oleh jahiliah Arab dari kalangan kaum keluarga Nabi SAW. Sehingga Mekah dibebaskan dan itulah kemerdekaan sebenar.

Dan ‘obor’ kemerdekaan inilah yang dibawa oleh Rubi’e bin Amer kepada Rostum iaitu panglima tentera Parsi dengan kenyataan Rub’ie yang terkenal.

Kata Rubie, ”Kami mengajak sesiapa yang mahu kepada satu gagasan dasar dan konsep daripada mengabdikan diri kepada manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah. Daripada kezaliman ajaran pelbagai-bagai agama, teori dan pendekatan ciptaan manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah SWT”. Daripada dunia yang sempit kepada wawasan dunia sehingga hari akhirat”.

Itulah kemerdekaan yang dibawa oleh Nabi Muhamad SAW. Kemerdekaan inilah yang didokong oleh perjuangan Islam termasuk Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Kita menentang penjajah asing bukan kerana nama asingnya. Tetapi kerana mereka membawa satu fahaman yang mengabdikan diri kepada makhluk dan bukan mengabdikan diri kepada Allah SWT. Kita halau mereka bukan kerana nama dia asing tetapi kerana mereka membawa suatu ajaran sesat yang menyeleweng dari petunjuk Allah SWT.

Walau pun, negara kita telah dikatakan mencapai kemerdekaan sejak 52 tahun tetapi warisan penjajah masih lagi wujud. Bertapak dan berakal umbi di dalam masyarakat kita.

Oleh kerana itu, kita menganggap isu perjuangan kemerdekaan belum lagi selesai.

PAS akan terus berjuang untuk membawa kemerdekaan yang sebenarnya. Iaitu membebaskan diri manusia dari mengabdikan diri sesama manusia, sama ada berbentuk ideologi, teori dan sebagainya atau pun kepimpinan yang berlagak mengadakan peraturan sendiri dalam perkara yang tidak diizinkan oleh Allah SWT.

Untuk mengajak mereka membebaskan diri daripada itu semua kepada Islam yang membawa kepada kemerdekaan yang sebenar dan itulah dasar serta konsep kemerdekaan yang kita bawa selama ini.
Sekian, Wassalam

30 Ogo 2009

UMNO Dalang Isu Kepala LembuAhli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menegaskan anasir-anasir Umno mendalangi tunjuk perasaan sekumpulan orang yang mengheret kepala lembu untuk membantah tapak baru sebuah kuil di Shah Alam.

Lembu adalah binatang suci dalam agama Hindu.

Tunjuk perasaan berkenaan bertujuan menghasut orang Melayu untuk membantah pemindahan kuil itu dari Seksyen 19 ke seksyen 23. Tapak baru itu adalah kira-kira 200 meter jauh dari kawasan perumahan.

Tapak lama kuil itu di seksyen 19 adalah hanya 20 meter dari kawasan perumahan.

Dalam kejadian semalam, kira-kira 50 orang, bertindak mengheret kepala seekor lembu ke pintu masuk bangunan setiausaha kerajaan negeri Selangor selepas solat Jumaat

"Ini saya persalahkan pihak UMNO walaupun orang yang ambil peranan dalam tunjuk perasaan itu berkata mereka bukan dari UMNO, tapi saya kenal mereka. Mereka memang UMNO, kita tahu, oleh kerana mereka itu dari UMNO, itulah sebabnya mereka dibenarkan melakukan tindakan-tindakan yang keterlaluan ini, " kata Khalid.

"Sepertimana yang saya katakan sebelum ini dan semalam menjadi kenyataan, UMNO merosakkan Melayu dan merosakkan imej Islam," tambah beliau.

Sambil melaung-laungkan kata-kata berbentuk ugutan dan hasutan, penunjuk perasaan terbabit memijak dan meludah kepala lembu berkenaan. Unit Simpanan Persekutuan yang dikerah ke sini tidak mengambil sebarang tindakan.

" Sebagai Ahli Parlimen Shah Alam saya mengutuk sekeras-kerasnya tindakan yang dilakukan oleh segelintir 40 hingga 50 orang dan saya menafikan dengan sekeras-kerasnya tindakan mereka mewakili orang Islam atau pun orang Melayu," kata Khalid.

"Ini merupakan satu tindakan yang bercanggah dengan ajaran Islam itu sendiri supaya kita menghormati agama orang lain, jangan kita memperlekeh dan memperkecil kepercayaan orang lain. Ianya amat malang dilakukan dalam bulan Ramadhan selepas sembahyang Jumaat," tambahnya.

Exco Kerajaan Negeri Ronnie Liu percaya tunjuk perasaan itu diberikan lampu hijau oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Noh Omar.

"Selepas lawatan Noh Omar jawatankuasa yang dikatakan membuat bantahan mengenai kuil yang hendak dibinakan di Seksyen 23 itu, barulah berlaku insiden semalam kerana Noh Omar telah mengeluarkan satu kenyataan dia akan lawan, dia akan menentang projek itu berhabis-habisan," kata Ronnie.

"Lepas itu ada insiden ini. Saya mintalah Noh Omar, memberitahu apakah pendirian dia kepada kita. Adakah dia adalah penghasut atau batu api ataupun dia pun tidak setuju dengan apa yang berlaku semalam," tambah Ronnie.

Lagu Negaraku tiru Terang Bulan?? Atau sebaliknya?

Metrotvnews.com, Jakarta : Malaysia ternyata telah sejak lama mengambil hasil karya seni dan budaya bangsa Indonesia. Bahkan, sejak 1940-an. Salah satu contoh, lagu Kebangsaan Malaysia, Negaraku. Lagu ini memiliki kemiripan dengan lagu Indonesia berjudul Terang Bulan.

Perbedaan kedua lagu hanya pada syair. Sedangkan nadanya sama persis. Lagu Terang Bulan direkam pada 1956 di Radio Republik Indonesia (RRI) Jakarta. Pada 1965, lagu itu direkam dan disimpan di perusahaan rekaman negara Lokananta, Solo, Jawa Tengah. Sebelumnya, Terang Bulan telah populer dan dinyanyikan sebagian besar masyarakat Indonesia di Sumatra.

Presiden pertama Indonesia, Soekarno saat itu sempat mengimbau bangsa Indonesia tak menyanyikan lagi lagu Terang Bulan. Pasalnya, nada lagu itu telah diambil untuk lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku.(**/BEY)

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.