Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

15 Feb 2010

Karikatur Hina Nabi Muhammad : Umat Islam Oslo Bangun Membantah


Sebahagian besar penunjuk perasaan dalam kalangan umat Islam di Oslo Jumaat lalu berteriak marah gara-gara tindakan akhbar harian Dagbladet menyiarkan gambar karikatur Nabi Muhammad s.a.w yang menggambarkan baginda sebagai haiwan ternakan khinzir.

Perarakan bantahan untuk menyelar tindakan biadap kumpulan pengamal media akhbar tersebut dilakukan selepas menunaikan solat Jumaat di Dataran Universiti, Oslo sebelum menyambung bantahan penerbitan karikatur baginda itu.

Agensi berita The Associated Press (AP) melaporkan kira-kira 2,500 rakyat Norway beragama Islam, berarak di jalan-jalan sekitar pusat bandar Oslo untuk membantah sikap akhbar Norway tersebut.

Penunjuk perasaan turut melaungkan kalimah 'Allahuakbar' selain mengibarkan sepanduk yang mendesak masyarakat awam supaya segera memulaukan akhbar harian Dagbladet tersebut.


Pada 3 Februari lalu, akhbar Dagbladet menyiarkan sekeping gambar yang menunjukkan seorang lelaki sedang duduk di hadapan komputer dengan menggambarkan Nabi Muhammad sebagai khinzir.

Gambar tersebut turut disertakan dengan satu artikel yang mengatakan pengguna internet menyiarkan kenyataan menyakitkan hati tentang Islam dan Yahudi di halaman Facebook milik polis keselamatan Norway.

Lars Helle tidak pernah kesal!

Sementara itu, ketika dihubungi untuk mendapat penjelasan lanjut berhubung hal itu, Ketua editor Dagbladet, Lars Helle berkata, bahawa beliau tidak menaruh perasaan kesal kerana mencetak gambar yang menyinggung perasaan itu, malah beliau mengalu-alukan tunjuk perasaan yang diadakan semalam.

"Ia adalah satu ujian untuk masyarakat Norway sama ada ia akan jadi satu bantahan aman atau sebaliknya," katanya lagi.

Persoalan yang timbul di sini, siapakah Lars Helle untuk memberi ujian ke atas masyarakat Norway berhubung hal tersebut? Adakah dia Tuhan yang layak menguji kesabaran umat manusia?

Helle menambah lagi, bahawa Dagbladet juga tidak menerima sebarang ancaman secara langsung sejak ia menerbitkan karikatur tersebut.

Menurut beliau, seorang penggodam dari Turki telah mengakibatkan laman web akhbar tersebut terganggu selama dua jam pada malam Rabu lalu, namun beliau sendiri tidak pasti adakah pencerobohan tersebut mempunyai kaitan yang rapat ke atas sikap akhbar itu menyiarkan gambar karikatur berkenaan.

Di suatu sudut yang lain, para penunjuk perasaan itu berkata, mereka mahu tunjukkan kepada media Norway bahawa umat Islam di sini amat tersinggung dengan penyebaran gambar seumpama itu.

Menurut mereka, Islam mengharamkan sebarang imej yang menggambarkan Nabi Muhammad s.a.w walaupun gambar memaparkan sisi baik baginda kerana bimbang ia boleh membawa kepada pemujaan.Erapakatan

Tiada ulasan:

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.