Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

4 Nov 2009

Koroner benar mayat Teoh digali semulaKoroner Azmil Muntapha Abbas mengarahkan mayat mendiang setiusaha politik Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock digali semula untuk bedah siasat.

Bagaimanapun persoalan bila, di mana, dan siapa yang akan menjalankan bedah siasatan itu hanya akan ditentukan pada 9 November ini.

Peguam Gobind Singh Deo dalam hujahnya ketika membuat permohonan bagi menjalankan bedah siasat kali kedua ke atas mayat Beng Hock berkata testimoni daripada pakar patologi Thailand yang dilantik kerajaan negeri, Dr Pornthip amat penting dan ia perlu disahkan melalui bedah siasat baru.

Bagaimanapun peguam mewakili Peguam Negara, Tan Hock Chuan berkata testimoni Dr Pornthip kekurangan satu elemen penting iaitu penemuan kerana bukan beliau membuat bedah siasat pertama.

Gobind berkata langkah ini perlu supaya mahkamah dapat melihat semua penemuan-penemuan sebelum mencapai pada satu keputusan.

Gobind bagaimanapun berkata Dr Pornthip menghadapi kesukaran untuk mendapatkan sijil yang sewajarnya untuk menjalankan bedah siasat kedua.

Demikian itu Gobind mencadangkan Dr Pornthip menyertai bedah siasat kedua dan mengarahkan salah seorang pegawai perubatan kerajaan.

Gobind juga mencadangkan supaya Dr Pornthip bekerjasama dengan Dr Khairul dan Dr Prashant dalam bedah siasat berkenaan.

Peguam mewakili Kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sarwar menyokong permohonan ini.
“Permohonan dibuat oleh keluarga simati Teoh Beng hock untuk mengeluarkan mayat beliau untuk tujuan bedah siasat kali kedua, permohonan di dengar oleh Koroner petang tadi dibenarkan dan kita akan dapat perintah yang lebih lanjut dan terperinci pada hari isnin berkenaan masa dan tempat post mortem kedua akan diadakan,"katanya.
Dr Pornthip mencetuskan kegemparan di inkues 21 Oktober lalu selepas penemuannya mendapati ada 80 peratus kemungkinan mangsa telah dibunuh.

Penemuan Dr Pornthip bercanggah dengan laporan bedah siasat patologis tempatan dan polis yang mengumumkan bahawa mangsa telah membunuh diri.

Dalam siasatannya mendapati ada kemungkinan mangsa dicekik terlebih dahulu, dan duburnya ditusuk sesuatu, sebelum terjatuh dari ibu pejabat SPRM.

Penemuan ini dibuat berdasarkan kepada laporan bedah siasat awal dan dokumentasi sekitar kematian mangsa.

“Kehadiran Dr Pornthip dibenarkan,itu yang kita beri penekanan semasa pendengaran tadi.Apa yang kita perlukan adalah untuk Pornthip hadir walaupun terdapat masalah dari segi kelayakan tetapi kepada kita itu tidak member i sebarang kesan. Apa yang penting untuk beliau hadir supaya beliau dapat melihat dengan lebih jelas atau terperinci aspek-aspek yang beliau telah pun katakan menimbulkan keraguan khususnya kesan cekik dan juga kesan calar menunjukkan kemungkinan ada kesan dera dan juga beliau telah dicekik,”katanya.

Gobind berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di luar mahkamah.
Peguam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa dalam hujahnya petang tadi bagaimanapun tidak membantah bedah siasat baru dibuat namun pihkanya akan menghantar pakar pataloginya untuk menyertai bedah siasat berkenaan.

Sementara itu Hock Chuan menyokong saranan Gobind supaya pakar patologi dari bedah siasat pertama iaitu Dr Khairul Azman dan Dr Prashant hadir di bedah siasat kedua ini.

Tiada ulasan:

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.