Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

18 Jul 2010

Guna Istilah 'Rasionalisasi, Pengurangan Subsidi' Untuk MenipuBN Guna Pelbagai Istilah Untuk Tipu Rakyat

PAS Terengganu menyifatkan pemakaian istilah 'pengurangan subsidi', 'penyelarasan subsidi' dan 'rasionalisasi subsidi' oleh kerajaan Barisan Nasional untuk menaikkan harga barangan merupakan satu tindakan 'politik' bagi tujuan menyembunyikan penyelewengan-penyelewengan yang dilakukan.

"Mereka cuba mempolitikkan istilah dan (dengan itu mereka berharap) tindakan-tindakan yang dilakukan dapat diterima oleh rakyat, mereka cuba menyembunyikan penyelewengan-penyelwengan yang ada,"kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat.

Menurutnya, disebalik pemberian subsidi kepada rakyat, kerajaan BN telah nmemberikan subsidi yang lebih besar kepada syarikat-syarikat kroni.

Beliau juga menyelar tindakan kerajaan mengaut semula subsidi tersebut dari rakyat sedangkan pada masa yang sama katanya, pembaziran wang rakyat terus berlaku dan kerajaan terus mengutip cukai dari rakyat.

"Ingin membatalkan subsidi, sepatutnya kerajaan tidak perlu ambil dari rakyat, kalau subsidi ditarik, cukai diambil, boleh...tetapi kerajaan perlu meningkatkan kos buruh (iaitu) kadar gaji (yang ada) masih rendah,"ujarnya ditemui selepas Ijtimak Tarbawi PAS Dungun semalam.

Mengulas lanjut, katanya, ucapan-ucapan pemimpin Umno yang membandingkan harga minyak dan barangan lain diantara negara Malaysia dengan negara lain umpamanya Singapura adalah merupakan ucapan yang memperbodohkan rakyat.

Menurutnya, negara-negara tersebut tidak mempunyai sumber yang banyak berbanding negara kita.

Beliau mempertikaikan tindakan kerajaan menaikkan harga gas yang turut didakwa turut diberi subsidi, sedangkan menurutnya gas adalah barangan keluaran tempatan dan tidak diimpot dari negara lain.

Oleh itu, beliau menyimpulkan tindakan kerajaan menaikkan harga dan mengutip hasil dengan menguatkuasakan peraturan keatas rakyat merupakan strategi Umno dan BN mengumpul dana menghadapi pilihanraya.

Namun, beliau kesal kerana menurutnya, kerajaan BN mendakwa tujuan menarik balik subsidi adalah tujuan berjimat cermat, sedang apabila tioba pilihanraya samada kecil atau umum, tidak ada konsep jimat cermat.

"yang kita hairan bila berlaku pilihanraya kecil atau sebagainya, tidak ada konsep jimat cermat, pemimpin-pemimpin (Umno/BN) menabur dana awam, sumber kerajaan, menggunakan pelbagai dana GLC dan sebagainya untuk kepentingan pilihanraya Umno,"jelasnya.

Justeru, PAS Terengganu akan menggerakkan seluruh jentera bagi menerangkan perkara sebenarnya kepada rakyat dengan siri-siri ceramah dan penyebaran maklumat

"Seluruh organisasi parti perlu digerakkan untuk memberikan maklumat dan menjelaskan pengistilahan-pengistilahan yang digunakan Umno/Bn untuk menipu rakyat,"tambahnya. BO

Tiada ulasan:

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.