Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

15 Ogo 2009

Lima Polis, Termasuk DSP, Dicam Tahan Peguam Secara Tidak Sah

Seorang pegawai kanan polis, Timbalan Superintenden Judy Blacious A/L A.F Pereira antara yang dicam menahan para peguam yang cuba memberi khidmat bantuan guaman pada 7 Mei lalu.

Siasatan terbuka Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) ke atas kejadian itu juga turut mengenalpasti seorang Asisten Komisioner, iaitu ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, Superintenden Azri Abdul Rahman, Konstabel Fauziah Che Mustapha dan Inspektor Azlina Norazli.

Mereka ini dikenalpasti dalam satu proses kawad cam di inkuiri atau siasatan terbuka hari ini. Mereka dicam oleh saksi, Ginie Lim Siew Lin, yang juga salah-seorang yang ditahan pada hari tersebut.

Pada kejadian itu, lima orang peguam telah ditahan ketika hendak memberikan khidmat guaman terhadap anak guam mereka tetapi malangnya mereka pula yang ditahan.

Inkuiri hari ini juga menyaksikan enam orang mangsa tahanan polis dipanggil untuk menceritakan kejadian hari itu.

Seorang mangsa, Ng Chong Soon, mengadu rambutnya ditarik oleh Superintendan Azri, bahkan rakan-rakan yang lain turut dikasari.

Judy Pereira juga dituduh meminta para tahanan menandatangani borang permohonan menolak bantuan khidmat guaman.

"Saya hadir untuk memberikan sokongan kepada peguam yang ditangkap pada hari itu. pada semualah yang ditahan semasa mempertahankan hak asasi ketika berada dalam satu perhimpunan memberikan sokongan. Peguam yang saya kenal juga telah ditahan polis ketika hendak memberikan khidmat mereka membela mereka yang ditahan di balai polis brickfields" ,tegas Sivarasa Rasiah, seorang peguam dan Ahli Parlimen Subang.

Malah Sivarasa juga berpendapat, pihak polis dan masyarakat di negara ini perlu sedar tentang hak asasi mereka. Beliau kesal pegawai-pegawai yang terbabit bertindak di luar batas kuasa mereka.

" Dalam kejadian pada hari itu kita melihat banyak pelanggaran hak asasi dilakukan oleh pihak polis, hak asasi untuk seseorang yang ditangkap untuk berkomunikasi dengan peguam dimatikan sama sekali" TVA

Tiada ulasan:

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.