Ruang Iklan Untuk Disewa (RM50 sahaja Sebulan) Sila Email dppkbesut@gmail.com untuk tempahan.

TV ONLINE

12 Jun 2009

PRK N41 Manek Urai (06) :Faktor umur, PAS tiada calon sesuai di Manek Urai?

"Umur bukan kriteria yang mutlak. Jika orang itu berusia 80 tahun tetapi jika dia yang terbaik dan rakyat terima dia, kita akan letakkan dia sebagai calon. Itu tidak menjadi masalah"

Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS, Dato' Mustafa Ali dalam sidang media berhubung pilihanraya DUN Manik Urai Selasa lalu menegaskan dalam meletakkan calon bagi Pilihan Raya Kecil Manek Urai, PAS tetap menekankan calon yang diterima rakyat dan bukan bersandarkan faktor usia semata-mata.


Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan yang diajukan media mengenai kriteria calon PAS pada pilihan raya tersebut sama ada PAS akan meletak calon yang muda sebagaimana di sarankan Suruhan Jaya Pilihanraya (SPR).


"Dato' Halim, beliau masih bertenaga dan diterima rakyat walaupun beliau sudah menjangkau 70 tahun," ujarnya merujuk contoh Dato' Halim Abdul Rahman yang juga Ahli Parlimen PAS Pengkalan Chepa.

Mustafa berkata, "Proses pemilihan calon tersebut berlaku secara natural. Kriteria untuk kita menghadapi pilihan raya ialah 'orang yang memungkinkan' dan 'orang yang diterima'.

Menolak kenyataan bahawa PAS Manek Urai dikatakan menghadapi masalah kerana ketiadaan calon yang sesuai untuk diletakkan bertanding dalam pilihanraya kecil DUN itu, beliau menjawab "terlalu awal, seperti kebiasaan PAS akan mengumumkan calon seminggu sebelum penamaan calon," ujarnya menolak gesaan wartawan dalam menamakan calon.

"Saya sendiri tak ada senarai-senarai calon, yang ada hanya di Kelantan," tambahnya lagi.

Terdahulu kenyataan seorang pemimpin PAS tempatan yang memberitahu Malaysiakini bahawa kebanyakan calon PAS yang disebut-sebut, tidak memilik kelayakan yang mencukupi untuk menjadi calon.

Menurut beliau kebanyakannya merupakan pemimpin yang sudah berusia dan kurang ilmu pengajian.

"Calon seperti ini sudah tidak sesuai lagi dengan perkembangan semasa," ujarnya merujuk pengundi tua di Manek Urai kini adalah 50 peratus.

Melihat perkembangan pengundi muda yang terdedah kepada perkembangan ilmu moden, beliau yang melahirkan kebimbangannya berkata, "kemungkinan jika PAS meletakkan calon lama lagi dan ditambah pula dengan kurang pendidikan dan kekhuatiran penolakan dari pengundi muda".

Sejumlah majoriti 95% pengundi Melayu dimaklumkan akan membuang pilihanraya kecil itu pada 14 Julai depan.

Tiada ulasan:

PEMUDABESUT @ HIMPIT10K

Berita berkaitan dalam PEMUDA BESUT

Blog Widget by LinkWithin

Hancur...Hancur..... Hancur Yahudi.....

ANTARA YANG WAJIB KITA LAKUKAN
Kita Mampu Melakukannya Insyaallah

Wahai Ummat Islam ! Marilah kita lakukan apa sahaja yang mampu kita lakukan demi saudara seagama dan seaqidah yang kini sedang dizalimi , dikepong dan diletupkan oleh Yahudi Alaihilaknatullah .

Mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan yang membiayai Yahudi untuk membunuh Ummat Islam di Palestine .


BOYCOTT ISRAEL CAMPAIGN

SENARAI BARANGAN YANG PERLU DIBOIKOT (SILA KLIK)

TAJUK SEBELUM....

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKB

(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BESUT, TERENGGANU DARUL IMAN)

©1429 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.